Gemorst over uw computer

Inleiding

Hebt u per ongeluk een kop koffie of glas wijn over uw toetsenbord of een ander elektrisch apparaat laten vallen, dan moet u zo snel mogelijk maatregelen treffen. Succes is niet verzekerd maar als u met een beetje beleid te werk gaat, dan kunt u misschien uw hardware weer tot leven wekken.

Stappen

  • Gaat het om een notebook, verwijder dan alle modulaire componenten zoals PC-kaarten en losse drivers. Droog zichtbare vloeistof af met een handdoek. Haal het apparaat zo veel mogelijk en zo snel mogelijk uit elkaar, voor zover u dat aandurft. Zeker als u het apparaat doordrenkt is met vocht.
  • Er zijn meedere manier om het apparaat weer helemaal droog te krijgen. Fohnen, deppen, op z’n kop zetten. Bedenk zelf wat de beste methode is en bedenk dat u on sommige gevallen nog meer schade aan kan richten.
  • Stop het apparaat in een afgesloten zak met daarin een paar zakjes silicagel. Alleen nieuwe zakjes werken, oude zullen niet meer genoeg vocht opnemen. U kunt ook zout of ongekookte witte rijst gebruiken, maar zorg ervoor dat de korreltjes niet in het apparaat terecht komen, door bijv het apparaat in wc papier te wikkelen.
  • Hitte kan water verdampen. Leg het apparaat een paar uur in de zon, of als u het aandurft kan u het apparaat ook een uurtje in de oven leggen op zo’n 65 graden. Verwijder wel eerst de batterij voordat u deze methode aanpast. Een mobieltje met vochtschade kan u de hele dag in u broekzak bewaren.
  • Alcohol trekt water aan. Door het apparaat geheel onder te dompelen in een met alcohol gevulde container (gebruik wel voor 99 % ontsmettingsalcohol, niet de standaar 70 %), zal het water zich aan de alcohol binden en eruitlopen of verdampen. Doe dit niet te lang, want alcohol kan sommige soorten plastic beschadigen.
  • Gaat het om een toetsenbord? Houd het onderstseboven zodat het meeste vocht eruit kan lopen. Gelukkig zijn veel toetsenborden en plastic covers tegenwoordig ‘ knoeibestendig’.
  • Hebt u iets kleverigs zoals vruchtensap of frisdrank over uw notebook gegooit, dan moet die na het drogen ook schoongemaakt worden. Dat kun je doen met een wattenstaafje dat u in 99 % ontsmettingsalcohol hebt gedoopt, anders ontstaat er waarschijnlijk kortsluiting.

Tips

Drink op uw werkplek uit een afsluitbare beker of fles. Als u zich in de buurt van water bevind, berg uw camera, Ipod of notebook dan op in een plastic afsluitbare tas of hoes.

Handige links


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden