Wat is een PowerLine Ethernet-adapter

In het kort: een apparaatje waarmee een computernetwerk (deels) via het stroomnetwerk loopt. Je kunt bijvoorbeeld de internetmodem in de meterkast verbinden met de computer op zolder door op beide plaatsen een PowerLine Ethernet-adapter te gebruiken. Je gebruikt er altijd minimaal 2, maar je kunt er ook meer aansluiten. Vaak wordt 16 als maximum aangegeven.

Snelheid

Er zijn op dit moment 4 snelheden verkrijgbaar: 14 Mbps, 85 Mbps, 200 Mbps en 1 Gbps. Mbps staat voor Megabit per second en geeft het aantal miljoen enen en nullen (bits) aan dat verzonden of ontvangen wordt. Gbps staat voor Gigabit per second en geeft het aantal miljard bits aan dat verzonden of ontvangen wordt. 1 Gbps is dus 1000 Mbps.

Doorgaans is de verbinding erg stabiel, waardoor een 14 Mbps PowerLine-verbinding sneller kan zijn dan een 54 Mbps draadloze netwerkverbinding (WiFi of WLAN).

Apparatuur die storing veroorzaakt op het stroomnetwerk kan echter de PowerLine-verbinding negatief beïnvloeden, evenals slechte bekabeling of lange afstanden van adapter naar adapter. Indien mogelijk, is het dan ook aan te raden om een set PowerLine-adapters te lenen en metingen uit te voeren. Vaak wordt er software meegeleverd waarmee de apparaten beheerd kunnen worden op het gebied van beveiliging, naamgeving en dus ook de zend- en ontvangstsnelheid.

Transparant netwerk

Uw computer beschouwt de PowerLine-verbinding als een normale bedrade verbinding. De adapters worden niet als onderdeel van het netwerk beschouwd, zoals wel gebeurt met uw computer(s) en uw modem. Het maakt dan ook niet uit of uw computer op Microsoft Windows, Apple Mac OS X of GNU/Linux draait.

Handige extra's

Veel fabrikanten proberen zich tegenwoordig te onderscheiden met allerlei extra's. Zo zijn er modems met ingebouwde PowerLine-adapter, netwerk switches met PowerLine-adapter en adapters met een ingebouwde WiFi (draadloze) netwerkadapter. Andere extra's zijn er bijvoorbeeld op het gebied van audio en video.

Merken

Er zijn veel verschillende fabrikanten die PowerLine-adapters uitbrengen. Eén van de bekendste is Devolo, een fabrikant met een sterke specialisatie in deze apparaatjes. De meeste merken brengen echter een uitgebalanceerd assortiment van netwerkprodukten. Enkele andere fabrikanten zijn: Netgear, Alecto, Trust, Concepttronic, D-Link, Edimax, Eminent, Linksys, Sweex, Sitecom en ZyXEL. De snelste PowerLine-adapters (1 Gbps of Gigabit) zijn hier op dit moment alleen verkrijgbaar van het merk Belkin.

Produkten, prijzen en webshops vergelijken

Er zijn verschillende websites die prijzen vergelijken van webshops, beoordelingen van klanten en gebruikers geven en details over de producten bieden. Een website die op dit gebied veel te bieden heeft is de (computer) technologiewebsite Tweakers.net. PowerLine-adapters kunt u vinden op de speciale PowerLine-categoriepagina van de Tweakers.net Pricewatch.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden