Wat is een USB-gitaar

Een USB-gitaar is een elektrische gitaar die je via een USB kabel op je computer kunt aansluiten. Met de bijgeleverde software maak je van je computer een uitgebreide effecten processor en opnamestudio. Ook kun je meespelen met mp3's van je favoriete muziek. Op de computer sluit je boxjes of een hoofdtelefoon aan om het resultaat te horen. Kortom, een ideaal instrument om gitaar te leren spelen zonder dat de buren klagen en op tijden dat het jou uitkomt.

Kwaliteit

Dit soort gitaren zijn niet te vergelijken met professionele gitaren. Het zijn betrekkelijk goedkope gitaren, die voor beroepsmuzikanten niet zullen voldoen, althans niet voor een gemiddeld concert in een groot stadion. Dat neemt niet weg dat het wel degelijk interessante instrumenten zijn. De gitaren zijn redelijk te bespelen, en ook het geluid is redelijk te noemen. De bediening van de software is ook in orde., al is het soms lastig om draaiknoppen met de muis te bedienen. Voor de gemiddelde huis-tuin-en-keuken gitarist is dit een prima muziekinstrument, maar voor professionals is het wellicht vooral leuk speelgoed.

Demootje?

Op YouTube staan een aantal reviews van USB-gitaren, waarvan sommige door professionele gitaristen. De gitaren worden niet alleen besproken, maar uiteraard ook bespeeld! Bij deze een selectie van de demo's:

Wil je meer zien, bekijk dan een van de gerelateerde video's op YouTube.

Wat heb je nodig?

De USB-gitaren worden redelijk compleet geleverd: snaren, draadband, kabels en software zijn standaard. Maar ook plectrums of een hoes is soms inclusief.

Je hebt geen bijzondere computer nodig om de software te kunnen draaien. Vrijwel alle pc's van de laatste jaren zijn snel genoeg, maar is de pc wat ouder (van voor 2002/2003), dan is het raadzaam hier extra op te letten. De minimumeisen voor de software wisselen per produkt, dus het is niet eenduidig aan te geven. Om je toch een idee te geven:

  • pc met Intel Pentium 4 processor (of vergelijkbaar en compatible), 256 MB intern geheugen, met besturingssysteem Windows XP, 1 vrije USB 2.0 poort
  • Apple Mac met G4 processor, 512 MB intern geheugen, met besturingssysteem Mac OS X 10.3.x, 1 vrije USB 2.0 poort

Merken / modellen

Wat als ik al een electrische gitaar heb?

Het is ook mogelijk om een elektrische gitaar aan te sluiten op je computer met behulp van een losse USB interface. Ook hierbij wordt software geleverd met effecten, opnamemogelijkheden etc.. Het verschil is dat de benodigde elektronica hierbij in een apart kastje is gestopt.

Produkten:

USB-gitaar of gewone electrische gitaar?

Of een USB-gitaar voor jou voldoet of dat je beter een gewone electrische gitaar kunt nemen hangt helemaal af van je wensen en eisen. Heb je weinig ervaring maar wil je oefenen of gewoon voor de lol spelen, dan is een USB-gitaar een prima keus. Je hebt dan namelijk niet alleen een electrische gitaar, maar ook allerlei geluiden. Wil je een kwalitatief betere gitaar, dan kun je beter een gewone electrische gitaar halen en een losse USB interface erbij nemen. Je hebt dan dezelfde mogelijkheden wat betreft geluiden, mixen en opnemen, maar een betere gitaar.

Wil je meer weten over het kopen van een gitaar, kijk dan hier: http://www.leerwiki.nl/Gitaar_kopen_-_waar_moet_je_op_letten

Zelfbouw?

Geloof het of niet, er zijn mensen die hun USB-gitaar zelf bouwen. Meer weten? Kijk hier voor een stappenplan: How to Build a USB Guitar.Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden