Wat is een Thunderbolt interface

Inleiding

USB is een van de meest voorkomende interfaces, daarnaast heb je nog SCSI, SATA, FireWire en PCI Express. En je hebt ook nog Thunderbolt dat is een high end interface en een van de duurste interfaces. Om Thunderbolt te kunnen gebruiken moet je de juiste randapparatuur hebben maar die blijven voorlopig nog duur.

Thunderbolt

 

Thunderbolt wordt ook wel Light peak genoemd. Thunderbolt is een interface die gecreëerd is door Intel die samenwerkt met Apple. Om randapparatuur te verbinden via een serial bus met een computer. Thunderbolt is bedoeld als een vervanging voor de huidige bussen, zoals SCSI, SATA, USB, FireWire en PCI Express. Thunderbolt zorgt ervoor dat het aantal verschillende soorten poorten op een computer/laptop worden verminderd.

Twee jaar geleden verscheen Thunderbolt in de eerste consumentenproducten. Doordat Intel een Goede samenwerking heeft met Apple is Thunderbolt groot geworden in de Apple wereld. Als eerste werden een aantal modellen van Apple Mac computers uitgerust met Thunderbolt. In juli 2012 heeft Lenovo de nieuwste modellen laptops zoals de Thinkpad T430s en de L530 uitgerust met een Thunderbolt interface.

Waarvoor gebruik je Thunderbolt?

Thunderbolt is gebaseerd op de bestaande DisplayPort technologie van Apple en op PCI Express. Met de nieuwe kabels is het mogelijk om randapparaten met elkaar te linken zodat je op één poort momenteel tot zeven toestellen kan aansluiten en tegelijkertijd gebruiken. Thunderbolt levert bovendien 10 watt stroom aan randapparatuur, dus je kunt ook onderweg werken aan projecten die je anders alleen op een desktopcomputer zou kunnen uitvoeren.

Snelheid vergelijken.

Thunderbolt heeft een voordeel doordat er 2 kanalen zijn. 1e kanaal is invoer en het 2e kanaal is de uitvoer. Beide kanalen kunnen tot wel 10 Gb/s bereiken.

Thunderbolt is vergeleken met USB 3.0 2x zo snel

1 Gb/s = 1024 Mb/s

10 Gb/s = 10240 Mb/s

Als je Thunderbolt met USB 2.0 vergelijkt is het dus:  10240 : 480 = 21,33

Dus Thunderbolt is vergeleken met USB 2.0 21,33x zo snel

Thunderbolt 10 Gb/s
Fibre Channel 8 Gb/s
SATA III 6 Gb/s
USB 3.0 5 Gb/s
SATA II 3 Gb/s
Express Card 2.5 Gb/s
Gigabit Ethernet 1 Gb/s
FireWire 800 800 Mb/s
USB 2.0 480 Mb/s

Toekomst

Intel heeft dit jaar in 2013 Thunderbolt 2.0 geïntroduceerd onder de code naam Falcon Ridge. Met Thunderbolt 2.0 kan 4K-video worden overgebracht en tegelijk worden afgespeeld. De eerste versie had een theoretische overdrachtsnelheid van maximaal 10 Gb/s. Versie 2.0 kan met maximaal 20 Gb/s gegevens overbrengen. De Thunderbolt 2.0 zou rond eind dit jaar en begin 2014 uitkomen voor consumenten.

Naast de snelheid was ook de prijs van Thunderbolt producten zeer duur. Zo meldde Intel dat er goedkopere kabels en randapparatuur op de markt komen. Ook werd er gemeld dat er optische Thunderbolt-kabels met een lengte van 30 meter tot 100 meter komen.

Nu gebruikt Intel koperdraad voor Thunderbolt maar in de toekomt willen ze glasvezel gebruiken. Door over te schakelen naar glasvezel zou de snelheid verder opgeschroefd zijn, die bedraagt tot wel 100 Gb/s.

Conclusie

Dus Thunderbolt is een high end interface. Voorwaarde is wel dat je een computer of moederbord koopt met Thunderboltaansluitingen. Momenteel zijn dat enkel de nieuwe Macbook Pro’s van Apple, maar tegen de jaarwisseling moeten ook andere fabrikanten systemen met Thunderboltondersteuning aanbieden. Een bestaande computer upgraden met een uitbreidingskaartje voor Thunderbolt kan niet.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden