Langspeelplaat

Wat is een Langspeelplaat ?

Inleiding

Een langspeelplaat is een geluiddrager. Het is de voorloper van de cd en andere geluidsdragers. Een andere benaming is de LP. De LP is vele decennia lang het medium geweest waarop populaire muziek werd uitgebracht. Door de uitvinding van de cd raakte de LP op de achtergrond. Sinds een jaar of tien is er echter een ware revival op gang gekomen. Velen roemen het geluid dat wordt omschreven als "warm".

Geschiedenis

In 1877 vindt Thomas Edison de fonograaf uit. Met dit apparaat konden geluiden worden opgenomen en later weer worden afgespeeld. De voorloper van alle huidige geluidsdragers was geboren.

De platenspeler

Om een Lp te kunnen beluisteren had je een platenspeler nodig.Een andere benaming was ook wel de Pick-up. Ooit, vanaf ongeveer de jaren 70 van de twintigste eeuw, was in bijna elk huishouden wel een platenspeler te vinden.

De Platenhoes

Een groot deel van het succes van de langspeelplaat wordt toegeschreven aan de hoes. De LP werd verpakt in een papieren binnenhoes en een kartonnen buitenhoes. De binnenhoes was vaak gemaakt van wit papier. Steeds vaker werd de binnenhoes bedruikt met de teksten van de liedjes en foto's of ander artwork. De buitenste hoes bevatte in de beginjaren vaak een afbeelding van de artiesten die te horen waren. Later , in de jaren zestig en zeventig , waren er steed vaker afbeeldingen te zien die een uitbeelding waren van een songtekst of van de titel van een album.

Inhoud

In eerste instantie bevatte de langspeelplaat vooral muziek. Ook klassieke muziek werd veelvuldig op LP gezet. In de beginjaren werden de platen gemaakt van schellak. De platen weren daardoor dik en zeer breekbaar. Het waren vaak zogenaamde 78 toeren platen. Vooral jazzmuzikanten maakten gretig gebruik van de mogelijkheid om lange stukken muziek achter elkaar op te nemen. De eerste langspeelplaten bevatten ongeveer 5 minuten muziek . Later werd het toerental verlaagd en pastte er meer muziek op . Door per album twee of soms drie LP's vol te maken steeg het aantal minuten muziek.

Het toerental

De eerste Lp's hadden een toerental van 78. Dat betekent dat de plaat per minuut 78 keer rond draait. Later werd het toerental van een lp verlaagd naar 33 toeren. Een singeltje was een klein plaatje waar vaak maar 1 liedje op stond. Het toerental van een singeltje was 45 toeren per minuut.

De toekomst

Hoe gaat het verder met de LP ? opvallend is de hedendaagse revival. Veel bands brengen hun nieuwe muziek uit op een LP, naast de moderne dragers als cd, mp en downloads. Er is nog steeds veel vraag naar. Ook worden steeds vaker "oude" Popalbums opnieuw uitgebracht op Lp. Het gaat dan vaak om extra goede kwaliteit Lp's. Daarnaast is er steeds meer aanbod van zogenaamde USB-Platenspelers. Dat zijn platenspelers waarmee een gewone, "ouderwetse" Lp kan worden opgenomen op een cd. Dit zou kunnen betekenen dat steeds meer Lp's worden gedigitaliseerd. Toch blijven liefhebbers genieten van het geluid van de LP : warm met hier en daar een tik van stof dat op de plaat ligt. En dat is iets waar je bij een cd, mp of download nooit mee te maken zult krijgen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden