Hoe test ik de internet snelheid van mijn provider

Inleiding

Op internet zijn diverse tools te vinden waarmee je de internet snelheid van je provider kan testen. Of u nu een kabelabonnement hebt, ADSL of een ouderwetse modem, met al deze internet tools kunt u testen of uw internet zo snel is als een Ferrari of traag als een slak. Dit artikel gaat in op enkele internet snelheid test tools.

Wat is een internet snelheid test tool?

Met een internet snelheid test tool meet uw de snelheid van uw internet verbinding van uw internet provider. U kunt deze tool gebruiken om te kijken of u in de praktijk ook de snelheid haalt waar u voor betaald.

Mijn internet snelheid test tool geeft steeds andere resultaten?

Het internet is te vergelijken met ons wegennet. De snelheid van het internet wordt bepaald door het aantal internet gebruikers op dat moment. Net als ons wegennet zijn er binnen het internet verkeer meerdere wegen naar hetzelfde adres. Ook dit zorgt ervoor dat je niet altijd dezelfde snelheid resultaten krijgt. Daarnaast gebruiken de internet snelheid test websites vaak verschillende servers die op verschillende locaties staan.

Hoe kom ik het beste achter mijn internet snelheid?

  • Zorg ervoor dat voor je test alle internet applicaties afgesloten zijn. Natuurlijk heb je wel Internet Explorer of Firefox nodig om via de test website te testen. Sluit al je download programma's af (E-mule, Limewire, e.d.). Deze beïnvloeden het test resultaat.
  • Pak een internet snelheid test tool en meet meerdere malen de snelheid
  • Test je internet snelheid op verschillende tijdstippen en op verschillende dagen
  • Test met meerdere internet snelheid tools (zie hieronder)
  • Bepaal van al je resultaten een gemiddelde

Mijn internet snelheid is lager dan mijn afgesloten contract!

Dat is vaak zo. De internetproviders geven veelal een theoretisch haalbare snelheid aan en de snelheid in de praktijk ligt vaak een fractie lager. Een fractie want als je internet snelheid onder de 80% van de afgesproken snelheid ligt dan zou je eens naar je provider kunnen bellen

Wat meet een internet snelheid test tool? De volgende zaken worden gemeten:

  • Download snelheid (test van het ophalen van gegevens van internet)
  • Upload snelheid (test van het versturen van gegevens naar internet)
  • Het aantal connecties per minuut (hoe meer connecties u kan aanmaken hoe beter)
  • Ping snelheid (hoe snel reageert uw internet verbinding)

De eerste zijn de belangrijkste graadmeters. Uw upload snelheid is vrijwel altijd lager dan uw download snelheid. Meer in dit artikel over internet upload en download snelheid

Wat is kbps en Mbps en MB?

De snelheid van uw internet verbinding wordt gemeten in de hoeveelheid data die uw computer kan ontvangen of versturen per seconde. De hoeveelheid data wordt in bytes per seconde of Megabytes per seconde gemeten.

Voor meer info over hoe alle (mega)bytes om te zetten naar elkaar zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Byte

Hier een mooie calculator: http://www.matisse.net/bitcalc/

Welke internet snelheid test tools zijn er?

Speedtest.net

Een engelse internet snelheid test tool die er grafisch mooi uit ziet. Je kan je internet snelheid meten vanaf punten over de hele wereld, maar ook vanaf Amsterdam of Groningen. De resulaten worden in kilobits (let op) per seconden weergegeven.

Speedtest.nl

Een Nederlandse veelgebruikte website voor het testen van internet snelheid. Deze test tool wordt veel gebruikt wat het resultaat niet ten goede komt. Je moet er echt voor zorgen dat je een paar keer de snelheid test voor een goed gemiddelde. Ik krijg zelf eigenlijk altijd een hogere snelheid bij speedtest.net.

Overige linksReacties (1)

Reageer
Arend-Jan Tetteroo reageerde 11 jaar geleden
21 Jun 00:00
Je kan ook een stukje software downloaden die continu je verbinding meet zodat je trends kan ontdekken. www.nuria.nl is voor nederland een bekende, meer internationaal gericht kan je bijvoorbeeld ipingtest.com gebruiken. Deze laatste heeft ook een online speedtest, zoals ook speedtest.net en speedtest.nl hebben. Overigens is speedtest.nl niet geschikt voor verbindingen > 10Mbps.