Tips om de juiste Internetprovider te kiezen

Inleiding

Het kiezen van een geschikte internetprovider is niet gemakkelijk met allerlei aanbieders met verschillende abonnementen. De diverse providers concurreren heftig waardoor de ene aanbieding de andere opvolgt. U hebt een grote keuzevrijheid, maar welke moet u nou kiezen? Hieronder volgen tips en informatie over het kiezen van internetproviders.

Soorten providers

Internet via telefoon

Met internettoegang via de telefoonlijn maakt u verbinding met het internet via uw bestaande telefoonlijn. Daarvoor dient u een speciale inbelcode te hebben. De inbelcode krijgt u bij het afsluiten van uw abonnement. Bij telefooninternet betaalt u alleen voor de tijd dat u daadwerkelijk gebruik maakt van het internet. Een nadeel is dat u niet tegelijkertijd kunt telefoneren en internetten, aangezien uw telefoonlijn bezet is tijdens het internetten.

Kabelinternet

Kabel internet providers maken gebruik van technieken waardoor zelfs heel hoge downloadsnelheden gerealiseerd kunnen worden. Het is een speciale technologie waarbij er geen internettoegang gegeven wordt via een telefoonlijn, maar via uw bestaande TV-kabel. Hiervoor heeft u een settop box en een kabel modem nodig. De kabel modem legt een verbinding aan tussen de computer en de televisiekabel. Veel kabelaanbieders bieden een Alles-in-1 pakket aan. Dat is internet, telefonie en televisie gebundeld in één pakket.

ADSL

De term ADSL staat voor 'Asymmetric Digital Subscriber Line'. Het is een technologie waarbij u op hoge snelheid data kunt verzenden. Internetters die ADSL gebruiken betalen een vast bedrag per maand. Een groot voordeel is dat het via de gewone telefoonaansluiting gaat, maar u betaalt voor de verbinding met het internet geen telefoonkosten per minuut. Een ander groot voordeel is dat ADSL-gebruikers tegelijkertijd kunnen internetten en telefoneren.

Welke moet u nou kiezen?

Internetproviders vergelijken is een verstandige keuze als u op zoek bent naar een nieuw abonnement. Door het grote aanbod is het voor veel mensen moeilijk om te kiezen uit allerlei providers. Vergelijk diverse aanbieders regelmatig en maak gebruik van de vele aanbiedingen. Let goed op de langlopende contracten en lees de kleine lettertjes nauwkeurig in de advertenties waarbij tijdelijk kortingen worden weergegeven. Vergelijk daarnaast ook de internet snelheden en de kosten daarvan tussen de aanbieders.

Vraag uzelf dan ook het volgende af:

 • Hoeveel maandelijkse kosten wil of kan ik kwijt?
 • Hoevaak maak ik gebruik van het internet per dag?
 • Wat voor activiteiten wil ik uitvoeren op het internet?
 • Ben ik een ijverige gamer of downloader?
 • Wil ik gebruik maken van extra diensten als telefonie of televisie?

De bekendste internetproviders zijn:

 • Alice
 • ConceptsICT
 • KPN
 • Online
 • Onsbrabantnet
 • Scarlet
 • Tele2
 • Telfort
 • UPC
 • Vodafone
 • XS4ALL
 • Ziggo

Vergelijkingsites

Hedendaags zijn er veel actuele vergelijkingsites waar u de gegevens gemakkelijk kan aflezen. Typ in een zoekmachine 'internet providers vergelijken' en u zult onafhankelijke sites vinden die de verschillende providers voor u vergelijken. Zo hoeft u zelf niet meer op elke website de verschillen gaan zitten zoeken, aangezien dat veel tijd inneemt. Vergelijk de aanbiedingen met uw persoonlijke wensen en besluit uiteindelijk voor welke provider u kiest.

Waar kan ik het beste bestellen?

Als u niet veel van internet en internetproviders afweet kunt u het beste een pakket of een product bestellen via de klantenservice of een winkel. Vaak hebben de medewerkers handige tips voor u waar uzelf wellicht nog niet aan gedacht had. Ze willen uiteraard het product graag aan u verkopen, maar bovendien ook een goede service leveren zodat ze goede mond op mond reclame krijgen. Uiteraard willen ze graag dat u het duurste pakket neemt, maar als de klant ontevreden wordt en vervolgens overstapt naar een andere provider dan zijn ze hun klant kwijt. Vandaar zullen ze u eerlijke tips geven en de internetproviders voor u vergelijken.

Aanvullende tips

 • Wilt u echter alleen e-mails bekijken en af en toe artikelen lezen of internet bankieren, dan volstaat een redelijk simpele verbinding. Deze internetverbinding is minder snel, maar meestal voordeliger.
 • Wilt u veel gamen, downloaden of films en video's bekijken, dan is een snellere verbinding aan te raden. De opgenoemde activiteiten zullen meer van een internetverbinding vragen, aangezien het met een langzame verbinding problemen kan opleveren. Daarnaast is het niet fijn kijken, lezen of spelen, wanneer de snelheid niet toereikend is.

Conclusie

U merkt dat bij het kiezen van een internetprovider het één en ander komt kijken. Wanneer u een provider kiest, bedenk dan van tevoren goed wat uw wensen zijn en lees alles nauwkeurig door. Laat u niet verleiden door bepaalde aanbiedingen! Het is zonde om onnodig veel geld uit te geven aan een internetabonnement, terwijl u al die extraatjes later toch niet nodig hebt.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden