Kenmerken van een zoekmachine

Inleiding

Wanneer je op het internet op zoek bent naar een recept, een liedje, een artikel of een webpagina, gebruik je bijna altijd een zoekmachine om het zoeken te vereenvoudigen. Er zijn verschillende bekende zoekmachines die door miljoenen mensen van over de hele wereld gebruikt worden, zoals Bing, Yahoo en misschien wel de bekendste zoekmachine van deze tijd, Google. Wanneer je bij al deze verschillende zoekmachines dezelfde zoekterm invoert, zul je echter nooit precies dezelfde zoekresultaten krijgen. Toch heeft bijna iedere zoekmachine op internet dezelfde werkwijze om hun informatie aan je aan te bieden. Maar hoe werkt een zoekmachine dan, oftewel, wat zijn de kenmerken van een zoekmachine? 

Welke pagina's komen bovenaan?

Het doel van een goede zoekmachine is om de gebruiker op de meest snelle manier de meest relevante en interessante informatie voor te schotelen. Want immers, als een zoekmachine goed werkt, gebruik je deze de volgende keer weer opnieuw. Door goede en relevante informatie aan te bieden, zorgt een zoekmachine ervoor dat hij zijn klanten en gebruikers behoudt. 

Om de juiste informatie aan te bieden, kijkt de zoekmachine op verschillende manieren naar de internetpagina's in zijn database. Er zijn drie peilers die belangrijk zijn voor het waarderen van een internetpagina. Het gaat hierbij om de inhoud van de webpagina, de techniek die op de pagina is toegepast en hoe vaak de pagina bezocht wordt. 

Inhoud van de pagina 

Een belangrijke peiler voor het beoordelen van informatie op een pagina, is door te kijken hoe vaak de zoekterm voorkomt op de pagina. Komt de zoekterm niet of heel vaak voor, dan zal de pagina waarschijnlijk minder goede informatie bevatten dan een pagina waar de zoekterm vaker, maar niet te vaak voor komt. Op deze manier worden de pagina's voor een klein deel gerangschikt in een zoekmachine.

De techniek 

Als tweede wordt gekeken naar de techniek van een webpagina. Met welke programma's is de pagina gemaakt, wordt de pagina zo nu en dan geüploadt en hoe lang duurt het precies voordat de pagina geladen is? Door deze zaken met elkaar te vergelijken, kan de zoekmachine een verdere inschatting maken over de relevantie van de webpagina.

Populariteit van een pagina

Een derde, maar zeer belangrijke peiler is de populariteit van een webpagina. Hierbij wordt vaak gekeken naar twee dingen. Het eerste waar naar gekeken wordt is hoe vaak de webpagina bezocht wordt. Wordt er in de zoekmachine vaak op een bepaalde link geklikt, dan zal deze link stijgen in het zoekoverzicht. Wordt er nauwelijks op de aangeboden webpagina geklikt, dan zal deze dalen in het zoekoverzicht. 

Een tweede punt waar naar gekeken wordt, is waar de webpagina op andere plekken op het internet te vinden is. Een pagina waar veel naar verwezen wordt op een positieve manier, bijvoorbeeld door een lovende recensie op een recensiewebsite of op een positieve manier op een forum, stijgt in de zoekoverzichten. 

Conclusie

Hoewel zoekmachines nooit precies hetzelfde resultaat leveren, gebruikt wel iedere zoekmachine dezelfde methode om hun informatie zo goed mogelijk aan te bieden. De kenmerken van een zoekmachine zijn dat deze let op de inhoud van een webpagina, de techniek die gebruikt is om de pagina te maken en de populariteit van de pagina. Op deze manier probeert een zoekmachine de voor jou meest relevante informatie aan te bieden. 

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden