Hoe kan je mediawiki op je eigen pc te installeren

Inleiding

   
Deze handleiding geeft de simpelste manier aan om mediawiki op je eigen pc te installeren. Dit kan handig zijn om offline je wiki te testen en te verbouwen zodat je geen hosting provider hoeft te betalen.

Stappen

Om mediawiki te installeren heb je een apache server, php5 en een mysql database nodig. Deze installeren we met de XAMPP installer. In het stappenplan staan de specifieke stappen om een draaiende wiki te krijgen.

Required OS: Windows Disk space: enough for a server; XAMMP installs to 300+ MediaWiki specific help: http://www.nat32.com/xampp/index.htm

 1. Download en unzip de XAMPP installer XAMPP
 2. Het is handig om de geunzipte XAMPP files op een aparte schijf of USB-stick te zetten (in dit voorbeeld staan de bestanden op E:\)
 3. Start de apache server en mysql server met de XAMPP-control.exe
 4. Download mediwiki Unzip nu de mediawiki files uit het .tar bestand en kopieer de folder met de bestanden naar E:\htdocs. Nu staan ze dus in E:\htdocs\mediawiki-1.11.0\
 5. Open een browser en ga naar localhost/mediawiki-1.11.0/index.php
 6. Start nu de installatie vanuit je browser waar het configuratiescherm opgestart is
 7. Je moet nu eerst het password van de mysql database aanpassen. Dit doe je door via een commandprompt het volgende te doen: E:\mysql\bin\mysqladmin -u root password geheim // echter u kan ook kiezen voor superaccount. Daar zet gebruikt u username root zonder wachtwoord, dit zal de installatie ook doorzetten (Vergeet niet de andere gegevens betreffende de database erboven ook in te vullen)
 8. als u gekozen heeft voor de command prompt, dan is geheim nu je nieuwe wachtwoord en root de gebruikersnaam van de database.
 9. Deze voer je in bij het op een na laatste invoerveld
 10. bij het laatste invoerveld voor je gebruikersnaam root en wachtwoord - in (dit staat standaard ook al zo).
 11. Nu kun je mediawiki installeren (duurt een paar minuten)
 12. Verplaats nu alleen nog het bestand e:\htdocs\mediawiki-1.11.0\config\localsettings.php naar e:\htdocs\mediawiki-1.11.0\localsettings.php
 13. Start nu via de link onderin in de browser je wikipagina of ga naar

http://localhost/mediawiki-1.11.0/index.php/Main_Page

Success!

Risico's en Tips

Klik hier voor het toevoegen van tips

Handige Links

XAMPP XAMPP FAQ

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden