Wat is een database

Wat is een database?

Je bent bezig met het registreren op een website, vervolgens klik je op verzenden. Je denkt bij je zelf ... verzenden?... waarheen??. Je weet het misschien al, naar een database.

Een database is een soort kast vol met gegevens. Deze kast bestaat uit meerdere delen, elk deel met z'n eigen onderwerp. En om makkelijk gegevens terug te kunnen vinden is het aan de hand van een bepaalde code geordend.

Wat is de structuur van een database?

Zo werkt het ook met een database. Een database staat ook vol met gegevens. Deze gegevens zijn onderverdeeld in meerdere tabellen (delen). Dit onderwerp vertelt iets over wat er te vinden is in de tabel. Het onderwerp van een tabel of de tabel naam wordt een entiteit genoemd. De tabel wordt weer verdeeld in verschillende kolommen. Deze kolommen worden attributen genoemd. Vervolgens komen er rijen aan gegevens. Deze gegevens noemen we ook wel records.Om records makkelijk terug te vinden onder een entiteit, worden er unieke sleutels gemaakt waaraan elk een gegeven gekoppeld zit. Door records een unieke sleutel te geven zijn ze makkelijk terug te vinden. Deze unieke sleutels worden ook vaak de primaire sleutel genoemd. En zo komt de tabel langzamerhand tot stand.

Entiteit (Klant)

Attribuut Klantnr Voornaam Achternaam Mobiele_nummer Huisnummer
Record1 103222 Piet Klaassen 0612345678 32
Record2 103223 Jan Alleman 0612345679 33
Record3 103224 Anje Toren 0612345680 34
Record4 103225 Ad van Vliet 0612345681 35

Maar waar wordt een database nou eigenlijk voor gebruikt?

Het is belangrijk om dit te weten. Databases worden vaak gebruikt bij websites en programma's. Bij websites heb je vaak de mogelijkheid om je te registreren voor iets. Door je te registreren heb je gegevens verstuurd. Deze gegevens gaan naar de database. Daar worden ze opgeslagen. Door ze op te slaan hoef je de volgende keer niet weer te registreren, maar kun je gewoon inloggen. Bij het inloggen wordt er gekeken of jouw gegevens overeen komen met een record uit de database. Komt dit overeen dan kan je verder. Komt dit niet overeen dan wordt jou gevraagd je te registreren of om je gegevens opnieuw in te voeren. Dit is nou typisch een voorbeeld waarbij databases worden gebruikt.

Bij het maken van een database zijn een aantal dingen belangrijk om te weten.

  1. Weet wat je wil. Zonder te weten wat je nou uiteindelijk wil met de website kan je geen database bouwen. Misschien heb je wel helemaal geen database nodig.
  2. Weet wat je met de database wilt kunnen. Als je al je gegevens in de database zet. Wil je bijvoorbeeld een inlog systeem dan hoeven de salaris gegevens van je werknemers niet in je database. Wil je je personeelsbestand digitaal hebben dan moet je wel alle gegevens invoeren

Naar aanleiding van de vorige 2 punten is al wel te merken dat je het beste een soort plan van aanpak te maken. Voor een database worden er vaak eerst 2 dingen gemaakt. Een activiteiten diagram en use-cases. Deze twee dingen zijn een soort plan van aanpak voor een database. Wil je weten wat een use-case is ga dan naar Wat is een use-case?

Tot slot

Voor dat je een database maakt, ga je erin verdiepen want er zijn nog een heleboel details, foutmeldingen enzovoort waar je tegen aan loopt.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden