Zend Framework gebruiken voor je PHP website

Zend Framework is een set functionaliteiten voor de programmeertaal PHP. Zend Framework wordt wereldwijd door veel programmeurs gebruikt, voornamelijk om de ontwikkeling van websites en content management systemen te versnellen.

Geschiedenis van Zend Framework

Zend Framework is ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Zend Technologies. Rond het jaar 2004 werd de behoefte om in PHP snel veilige en stabiele websites te kunnen bouwen steeds groter. Terwijl PHP steeds meer concurrentie kreeg van andere systemen zoals .NET, Java en Ruby, begon men met het bouwen van een set componenten in PHP. Deze componenten werden daarbij flink doorgetest, om zo tegemoet te kunnen komen aan de veiligheidsstandaarden van belangrijke productieomgevingen. Deze set aan componenten is uiteindelijk het Zend Framework geworden.

Voordelen van Zend Framework

Het gebruik van Zend Framework biedt voordelen voor webontwikkelaars. Ten eerste, wanneer zij besluiten de hele website via het Zend Framework te bouwen, dan betekent dit dat zij de website volgens een bepaalde standaard ontwikkelen. Een programmeur die nieuw in het ontwikkelteam terecht komt en ook ervaring heeft met het programmeren met Zend, kan sneller de programmeercode onder de knie krijgen en wordt zodoende ook sneller ingewerkt bij het team.

Een ander voordeel is dat de componenten van Zend Framework grondig zijn getest. Als je gebruik maakt van de componenten, kun je er tot een bepaalde hoogte zeker van zijn dat veel voorkomende softwarefouten en beveiligingslekken niet voorkomen. Geen enkele programmeur vindt het leuk als er een grote beveiligingslek in zijn website wordt gevonden, dus door een framework te gebruiken die zich bewezen heeft, reduceer je de kans dat dat gebeurt.

Componenten van Zend Framework

De programmeur kan met Zend Framework twee kanten op: hij kan kiezen om zijn hele website in Zend Framework te bouwen. In dat geval zal de programmeur zich moeten houden aan het MVC model. De programmeur kan er ook voor kiezen om slechts enkele van de componenten te gebruiken, bijvoorbeeld Zend_Form of Zend_Mail. Via de autoloader van Zend kan de programmeur losse componenten gemakkelijk in het PHP project inladen en gebruiken.

Zend_Acl

Ondersteuning van access control lists. Men stelt hier in welke gebruikers welke componenten van het Zend Framework kunnen gebruiken.

Zend_Auth

Component ter ondersteuning van autorisatie. Denk hierbij aan functies met betrekking tot het in- en uitloggen van gebruikers op de website. In Zend_Auth zit ook ondersteuning van OpenID.

Zend_Date

Functies met betrekking tot datum en tijd. Ondersteuning van verschillende regionale formaten.

Zend_Db

Database abstractielaag. Maakt het mogelijk om met verschillende database managementsystemen te werken. Zend_DB maakt gebruik van PDO (PHP Data Objects). Het gebruik van een database abstractielaag is aan te raden, niet alleen omdat je zo met verschillende database managementsystemen kunt werken, maar ook omdat je er extra beveiliging in kunt gebruiken, bijvoorbeeld het escapen van strings bij het opslaan van gegevens in de database.

Zend_Form

Met Zend_Form kan een programmeur snel en gemakkelijk webformulieren ontwikkelen. Zend_Form bevat allerlei handige functies voor de validatie en het opschonen (zogenaamde filters) van de door de gebruiker ingevulde gegevens.

Zend_Mail

Zend_Mail maakt het mogelijk om gemakkelijk e-mails te versturen vanuit je website. Denk aan e-mails naar gebruikers van de website.

Zend_Pdf

Met Zend_PDF kun je gemakkelijk PDF bestanden inlezen, wijzigen en weer opslaan. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan het genereren van facturen bij een webshop die in PHP is geschreven.

Zend_Session

Iedere bezoeker van een website heeft een zogenaamde "sessie". In deze sessie kunnen zaken worden onthouden die specifiek aan een bepaalde gebruiker gekoppeld zijn. Bijvoorbeeld een lijst van producten die de gebruiker in zijn winkelwagen heeft zitten bij een webshop. Zend_Session maakt het beheer van deze sessie eenvoudiger.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden