Screenshot maken met Windows

Het maken van screenshots kan ontzettend handig zijn om anderen te laten zien wat er op je scherm staat. In alle versies van Windows zit de functionaliteit om screenshots te maken onder één enkele knop, maar er zijn wat trucjes waardoor het soms nog net even wat gemakkelijker kan.

Hieronder staat voor Windows XP, Windows Vista en Windows 7 uitgelegd hoe je een screenshot kunt maken.

Schermafdruk maken in Windows XP

In Windows XP maak je een screenshot door gebruik te maken van de printscreen knop op het toetsenbord. Op deze knop staat meestal een tekst als “prnt scr” of “print screen”. Door op deze toets te duwen wordt een screenshot van het hele scherm opgeslagen in de kladblok van de computer. Je kunt dit screenshot weer oproepen door een applicatie als Word of Paint te starten en de schermafdruk weer te plakken.

Stel nu dat je geen screenshot wilt maken van het hele scherm. Je kunt dan door tegelijkertijd de alt knop en de printscreen knop in te drukken een screenshot maken van het actieve scherm. Deze wordt dan ook opgeslagen in de kladblok van de computer en ook deze kun je plakken in een applicatie als Word of Paint.

Probeer het maar eens dan kun je goed zien hoe het werkt.

Schermafdruk maken in Windows Vista of Windows 7

Je hebt 2 opties als je een schermafdruk wilt maken in Windows Vista of Windows 7.

Optie 1: met de printscreen knop

Net als in Windows XP kun je ook in Windows Vista en Windows 7 een screenshot maken met de printscreen knop. Elk toetsenbord heeft deze knop waarmee je een screenshot kunt maken. Op deze knop staat meestal een tekst als “prnt scrn” of “print screen”. Door op deze toets te duwen wordt een screenshot van het hele scherm opgeslagen in de kladblok van de computer. Je kunt dit screenshot weer oproepen door een applicatie als Word of Paint te starten en het screenshot weer te plakken.

Door tegelijkertijd de alt knop en de printscreen knop in te drukken maakt Windows alleen een screenshot van het actieve scherm. Ook deze wordt opgeslagen in de kladblok van de computer en ook deze kun je plakken in een applicatie als Word of Paint. Probeer het maar eens dan kun je goed zien hoe het werkt.

Optie 2: Met het knipprogramma

In Windows Vista en Windows 7 is er ook het “knipprogramma” om screenshot te maken (in de Engelse versie van Windows heet dit programma “snipping tool”).

Om dit programma te starten druk je op de start knop en type je vervolgens "knip",of "snip" afhankelijk van of je de Nederlandse versie of de Engelse versie van Windows Vista of Windows 7 hebt.

Je kunt nu op het pijltje naar beneden naast Nieuw klikken om te kiezen uit vrije vorm-knipsel, Rechthoekig knipsel, vensterknipsel of volledig scherm-knipsel. Met de vrije vorm-knipsel optie kun je zelf een figuur over het scherm tekenen. Alles binnen het contour van dit figuur wordt opgeslagen als screenshot. Met Rechthoekig knipsel kun je een rechthoek op het schermtekenen welke dan wordt opgeslagen als screenshot. De optie om het vensterknipsel te kiezen komt overeen met de eerder genoemde optie om tegelijkertijd de alt knop en de printscreen knop in te drukken. De laatste optie de volledig scherm-knipsel optie komt overeen met het enkel drukken op de printscreen knop. Nadat je de gewenste schermafdruk hebt gemaakt kun je met een pen of highlighter nog wat op de schermafdruk schrijven voordat je de schermafdruk opslaat of verstuurd.

Zo zie je maar er zijn verschillende opties om een screenshot te maken welke voor jou het beste is zal vooral afhangen van je eigen voorkeur.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden