MKV bestanden afspelen op je televisie

Wat zijn MKV bestanden

Laatste tijd nemen Matroska bestanden (.MKV) meer en meer toe in populariteit, Maar wat zijn Matroska bestanden nu? Een Matroska bestand is een multimediacontainer, dat is een bestand dat uit een of meerdere kanalen bestaat (vb: audio - video - ondertitel - hoofdstuk). Voor een geavanceerde uitleg ga naar wikipedia (zoeken: mkv)

Het grote voordeel van Matroska bestanden is dat ze bijna alle codecs & ondertitel formaten ondersteunen (niet zoals het veel gebruikte .avi formaat). Het tweede grote voordeel van de Matroska bestanden is dat het formaat van een filmbestand veel kleiner is dan een standaard AVI bestand. (gebruik nu AVI omdat dit het meest voorkomende formaat is).

een voorbeeld met verschillende formaten/resolutie:

  • standaard filmbestand - extensie: .AVI = ongeveer 700 MB
  • HD 720p filmbestand - extensie: .AVI = ongeveer 4600 MB
  • HD 1080p filmbestand - extensie: .AVI = ongeveer 6700 MB

Een MKV filmbestand neemt maar 350 MB in (standaard/HD 720p/HD 1080p) Dit is een enorm verschil in ruimte, dus is dit ook veel gunstiger voor het afspelen op je televisie (via DVD,USB of mediaplayer) Het neemt zo ook minder tijd in om de film te branden of de film op de mediaplayer te plaatsen.

Het conventeren van MKV bestanden

Voor het conventeren van mkv bestanden naar avi bestanden heb je een converter nodig, In het voorbeeld gebruiken we: "XviD4PSP 5", dit progamma is gratis te downloaden op het internet en is zo legaal te gebruiken.

STAP 1

Open XviD4PSP 5 en druk op : openen (kies dan je MKV filmbestand).

STAP 2

Kies bij "format" in welk bestand dat je het mkv bestand wilt omzetten, in dit geval : AVI Hardware

bij "Video Encoding" klik je op de settings knop naast het keuzebalkje, hierin pas je de settings aan naar: Encoding mode: Constant Quality Quality: 3 Preset: ultra FOURCC: XVID

Dan sla je deze settings op als: Ultra Xvid, zo kan je e volgende keer dat je een film wilt omzetten naar een avi bestand gemakkelijk de settings toepassen.

Dan bij Audio encoding: kies je voor volgende settings: MP3 CBR 128k

BELANGRIJK: wil je ondertitels toevoegen aan de film? klik dan op de menuknop: subtitles, en voeg dan het SRT bestand toe, kijk wel op voorhand dat je de juiste ondertitel hebt gekozen, want achteraf kan je dit niet meer wijzigen omdat de ondertitels gebrand worden in de film.

STAP 3

Druk E op je toetsenbord of druk op de knop encode, De procedure wordt opgestart voor de film te converteren. Het omzetten zelf duurt enkele uren (hangt af van de prestaties van je computer).Je kan de computer gewoon laten aanstaan en na enkele uren eens controleren voor te kijken hoe ver je staat, Bij de meeste computers duurt dit ongeveer 1 uur en 30 minuten.

Nadat de film is geconverteerd zal het oorspronkelijk Matroska bestand (350 MB) nu 700 MB groot zijn, maar dan heb je wel een Full HD film in de plaats, per film kan dit 4GB schelen (4000 MB).

Nu is je film klaar om het op een USB/DVD of mediaspeler te plaatsen. LET OP: als je HD films wilt bekijken op ke televisie heb je uiteraard een HD-televisie nodig, anders krijg je gewoon een zwart scherm.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden