Computer - redden van bestanden voor nieuwe installatie

REDDEN VAN JE BESTANDEN VOOR EEN NIEUWE INSTALLATIE

Inleiding:

je hebt een computer maar hij doet het niet meer goed hij start niet meer en je kunt nergens meer bij je vakantie foto's staan erop. iedereen weet hoe vervelend dat is. hier is de oplossing voor het repareren en redden van je gegevens.

Deze tutorial is vooral gericht op het redden van je eigen bestanden en niet zozeer op het installeren van Windows.

benodigdheden: een computer die correct werkt, internet verbinding, een usb stick of CD, 1 opslag medium voor uw bestanden (DVD, externe hardeschijf etc.) windows XP/Vista/7 installatie CD/DVD/USB. een beetje geduld is wel handig.

stap 1: downloaden van BOOT CD

download een boot CD/USB met een mini besturings systeem bijv: mini XP of mini linux. het makkelijkste is als je een Hirens boot cd/USB download daar zitten meer dingen in die handig kunnen zijn hirens staat mini xp en mini linux al op.

Als je dit hebt gedownload van de link dan pak het uit met winrar in een map op een makkelijke locatie bijv. beureaublad en daar een mapje maken.

Wil je vanaf een CD dan brand hem de .ISO met het bijgeleverde programma anders werkt deze niet. als je het via de usb wilt doen (conrolleer of de PC wel via USB booten ondersteund anders moet je CD gebruiken.) dan gebruik de 2e link daar staat de uitleg op. kijk wel uit met GRUB4DOS dat kan als je het fout doet de pc waarop je het gebruikt de MBR oftewel master boot record beschadigen en dan heb je 2 pc's die moet maken.

link voor HIRENS BOOT CD:

http://www.hirensbootcd.org/download/

link om een hirens boot usb te maken uitleg:

http://www.hiren.info/pages/bootcd-on-usb-disk

stap 2: Het redden van je bestanden

We gaan uit van mini XP aangezien de meeste mensen linux niet goed begrijpen of er nog nooit mee hebben gewerkt.

2.1 Doe de hirens boot CD in de CD/DVD van je computer of de USB in de usb-poort.

2.2 ga door naar de BIOS van je computer ga daar naar het tab BOOT of BOOTORDER en kijk naar de volgorde van het opstarten als je CD gebruikt zet je die bovenaan en als je USB gebruikt dan zet je die als eerste. druk op F10 (in de meeste gevallen) voor het opslaan van je instellingen ze vragen weetje zeker dan Y en dan ENTER. (let wel op dat je verder niets wijzigt in de BIOS tenzij je echt goed weet wat je doet. anders kan dit slechte gevolgen hebben.)

2.3 als het goed is start de pc nu door naar de HIRENS CD/USB allebei hetzelfde menu.

daar staan veel dingen nergens aan komen tenzij je weet wat je doet.

vervolgens navigeer je met de pijltjes-toetsen door het menu en zie je mini XP staan die kies je. en het kan zijn dat je 2 keer moet dit moet doen voor dat je in de mini XP bent.

2.4 zo nu heb je eindelijk de mini XP gestart. vervolgens klik je COMPUTER aan op het bureaublad en ga je naar je hardeschijf waar je de foto's of andere bestanden hebt staan en doet deze copieren naar bijv je 2e usb of je externe hardeschijf en nu heb je alles terug en kun je de pc uitschakelen. En de CD/USB eruit halen. (ook de externe opslag voor je bestanden)

stap 3:

Zo nu je je bestanden terug hebt (controleer ze op eventuele virussen.) kun je eindelijk je systeem weer opnieuw installeren met behulp van je windows installatie CD/DVD.

3.1 doe de installatie - CD/DVD/USB in de pc en hij zal vragen of je wilt opstarten van CD/DVD en met USB doet de PC dat vanzelf.

bij de CD installatie moet weer net o als bij de hirens boot CD de CD/DVD speler als eerste staan.

3.1A bij Windows Vista en 7 is het erg simpel om het te installeren via het nieuwe menu. daar zul je bij de schijfindeling het beste 3 partities maken een van 100GB voor de windows 1 voor de data bestanden als foto's enz. en 1 partitie voor de backup. (de grootes van de data en backup moet je verdelen ligt maar net aan de grote van de harde schijf.

3.1B Windows XP deze is niet zo simpel als windows Vista/7 maar wel nog steeds een goed systeem voor de wat tragere pc's.

hier deel je de prtities iets anders in maar weer 3 stuks. de 1e 75GB voor de windows dat is dus 75000MB. 2e data en backup verdeel de ruimte weer dan selecteer je de schijf van 75GB en op normaal NTFS formatteren voor de zekerheid. voor de rest is alles net zo simpel als bij VISTA/7.

Nog even een tip voor welk besturings systeem ik persoonlijk raad altijd aan windows XP of Windows 7 en alleen als het echt niet anders kan ivm. drivers dan vista. maar het liefst geen vista.

3.2 Bij het vinden van drivers voor de computer moet je naar de juiste websites gaan bijvoorbeeld DELL en daar de drivers van je pc opzoeken en downloaden. En als je dat teveel tijd kost gebruik dan een programma als: Driver Genius, Driver Checker of een soort gelijk programma.

EINDE tutorial

ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad en ik als je opmerkingen of vragen hebt hoor ik die graag. Groeten christopher.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden