Hirens Boot cd 14.0 basisuiteg

De HIRENS-BOOT CD

Inleding:

voor de mensen die hier nog nooit van gehoord hebben dit is een erg handig cd'tje voor een groot aantal dingen op het gebied van het op sporen en repareren van fouten op de computer. En het mooie van dit is dat het volledig GRATIS is om te gebruiken en te verkrijgen.

in deze tutorial wil ik en aantal basis dingen uitleggen over het gebruik van de Hirens boot cd. Ik wil beginnen met een waarschuwing: kijk uit met wat je doet met deze CD omdat je ook minder leuk situatie's kunt tegenkomen als je fouten maakt. Het gebruik is op geheel eigen risico.

Hoofdmenu:

Het Hoofdmenu van de CD ziet er zo uit als p de afbeelding maar het verschilt dus wel per versie.

je kunt hier dus een antal keuzes maken ik wil graag uitleg geven over het meest gebruikte en handige gedeelte de DOS PROGRAMMA's.

hier heb je weer een menu daar kun je kiezen uit:

Begin:

  1. partition tools
  1. harddisk tools
  1. backup tools
  1. antivirus tools

er zijn er wel meer mar deze wil ik gaan doorspreken.

deel 1. partition tools:

dit is voor als je de partities op je harde schijf wilt aanpassen.

je kunt in dit menu kiezen uit een aantal progrmmas die worden doorgeladen en getart.

je hebt bijvoorbeeld de F-disk versies die erin staan deze zijn handig als je al een beetje handig bent met computers.

ik zelf kies voor de G-PARTED tool omdat ik persoonlijk deze erg fijn werken vind en het met een grafische interface werkt en je er letterlijk alle partitie soorten van windows, linux en apple kunt aanpassen. maken verwijderen of aanpassen van partities is vrij makkelijk voor mensen die wel een beetje weten wat het inhoud.

GPARTED ziet er zo uit als in het plaatje hieronder

Het programma legt zichzelf verder wel uit maar pas wel op dat je geen fouten makt want dan zou je computer wel eens kunnen weiren om op te starten.

2 harddisk tools :

Hier kun je een aantal handige dingen kiezen zoals de diagnostic tools van de maker van vele harde schijven kies daar de maker van jouw hrde schijf en je kunt zo dus een diagnose van je harde schijf maken zoals bad sectors en clusters en in sommige gevallen repareren (automatisch) dit is vooral handig als je zeker wilt zijn of je harde schijf kapot is en of die niet meer te repareren valt. Het is alleen wel een ding en dat is dat deze programmas allemaal erg lang nodig hebben en ik geef je het advies om dit aan te zetten tegen de avond en de volgende ochtend/middag eens te kijken of het al klaar is want het kan gewoon heel wat uren kosten.

hieronder een plaatje van een van de programmas:

3. backup tools:

de naam zegt het al verschillende programma's om je hardeschijven te back-uppen.

je hebt hier weer meerdere keuzes ik ga zelf voor northon-ghost met usb support want dat is het fijnste voor externe backups en gewone backups werkt ook je kunt hierin dus kiezen welke schijf je wilt backuppen op een andere schijf (USB of externe/interne schijf) het handige is dus dat je het in een verkleint bestand kunt opslaan het .GHO bestand wat ruimte bespaart. deze kun je heel simpel met hetzelfde programma weer terugzetten.

dit ziet er zo uit als in het plaatje hieronder.

4 antivirus tools:

de naam zegt het al virussen verwijderen buiten je windows.

het verwijderen van virussen die ernstige bedrijgingen vormen voor je computer is niet altijd mkkelijk nu word het toch wel een heel stuk simpeler omdat je niet in je windows omgeving zit maar in een onafhankelijke DOS omgeving dus je word niet tegengehouden door de beperkingen die het virus geeft binnen windows door zichzelf afteschermen.

ook hier heb je weer keuzes je kunt hier bijvoorbeeld de scanner AVG laden en dan kun je dus door de gebruikers interface van AVG zoder windows beperkingen het viru gemmakkelijk opsporen en verwijderen lekker makkelijk vind ik zelf. het maakt gebruik van een proefversie van AVG maar omdat het dus elke keer van de cd opstart word er niks opgeslagen dus daarom blijft dit werken.

dit ziet er uit als op het plaatje hieronder.

ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en er misschien eens gerbuik van gaan maken het is altijd makkelijk als je weer eens een probleempje hebt met de computer je kunt me ook altijd vragen als je een onderdeel niet begrijpt en dan kan ik altijd kijken wat ik kan uitleggen en helpen.

EINDE tutorial

Groeten christopher


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden