ISO als drive (virtual drive)

ISO als DVD-/BD-Drive

Mensen die veel dingen met computers doen zullen de bestandsextensie .iso wellicht wel kennen. Ook zullen diegenen vaak wel weten dat dat een "container" voor bestanden is die je direct op een cd/dvd/blu-ray kan branden om daarna als uitvoerbare disc te hebben. Bijvoorbeeld een ISO met daarin Windows 7 installatie-bestanden. Die brand je op een disc en dan kan je vanaf die disc booten (opstarten) om dan Windows 7 te installeren. Sommigen zullen ook wel het principe herkennen dat in een iso een pakket zit om een update (service pak voor windows bijvoorbeeld) of software te installeren. Dan kost het je weer een disc om die software te kunnen installeren, of als je geen discs in huis hebt 10 discs aan geld waarvan je er hoogstens 2 van gebruikt. Dan wil je waarschijnlijk wel die ISO uitpakken, of als virtuele drive hebben, dus een virtuele cd-drive die je koppelt aan je ISO zodat je de ISO via een viruele drive kan benaderen.

Met Virtual Clonedrive een virtuele drive maken

Dit kan allemaal heel eenvoudig via één programmatje, Virtual CloneDrive. Dit kan tot 15!! virtuele drives aanmaken. Die komen dan gewoon als cd-station in mijn computer of computer (vista, 7) te staan. Je kan het via deze link downloaden (directe link): http://static.slysoft.com/SetupVirtualCloneDrive.exe Installeer het, klik aan dat je de driver wilt installeren, en wacht een tijdje... Het is nu geinstalleerd en er is in Computer een extra BD-drive bijgekomen. Deze is natuurlijk leeg. Dit is heel handig, maar dan heb je nog geen ISO gekoppeld, dat doe je als volgt:

  • Ga naar de map waarin de ISO staat
  • Klik met de rechtermuisknop op de ISO
  • Kies "Mount"
  • Klaar, in je virtuele drive zit nu een virtuele CD.

Om de CD uit te werpen doe je dat niet via een rechtermuisklik op de virtuele cd-drive, maar door weer naar de ISO te gaan, weer rechts te klikken en dan umnount aan te klikken. Hierdoor wordt de virutele CD "uitgeworpen".

ISO uitpakken met WinRAR naar een map

Ook kan je ervoor kiezen als je lui bent om WinRAR te installeren (http://www.rarlab.com/rar/wrar40b6.exe) en dan de ISO te openen door op de ISO met rechts te klikken, openen met en dan WinRAR. Dan krijg je de inhoud van de ISO te zien. Je kan dan zeggen uitpakken, dan kan je een map kiezen waarin je het wilt hebben, maar het uitpakken duurt heel erg lang, omdat alles moet worden uitgepakt en moet worden gekopieerd naar de andere map. Je kan ook zeggen dat je alleen de .exe of .msi of .xxx aanklikt, dan worden alleen de verder benodigde bestanden naar een temp unpackt, maar meestal is dit de hele ISO en ben je evenveel tijd kwijt en ben je de Temp kwijt als je WinRAR sluit, ook niet erg handig.

Van een map die je hebt een ISO maken om op een DVD te kunnen branden

Of natuurlijk als virtual drive activeren ;) Dit doe je met het gratis tooltje Folder2Iso. Dat is hier te downloaden als zip: http://www.trustfm.net/divx/Downloads/download.php?file=Folder2Iso.zip Je pakt (evt met WinRAR) de map uit, en zet het .exe bestand ergens neer waar je het wilt hebben. Dan start je het programmatje, selecteer je de map die je ISO wilt maken (dmv Browse) en selecteert het doelbestand (waar je het wilt hebben). Klik dan op start en doe NIETS meer, omdat het anders mis kan lopen, ook de overige instellingen moet je zo laten staan, tenzij je heel zeker weet dat je dat moet veranderen. Wacht een moment en tadáá, daar is je ISO. Deze kan je gewoonlijk weer in Virtual CloneDrive Mounten, of echt branden.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden