Hoe werkt een mp3 bestand

Dit is een artikel over hoe een MP3-bestand werkt (onder andere de bitrate wordt uitgelegd).Ook wordt er iets gezegd over de mp3-tag.

MP3 is een manier om de hoeveelheid ruimte die een geluidsbestand nog heeft te verminderen. Het verminderen scheelt heel veel ruimte. Het weglaten van de tonen heet perceptuele codering.

Ik zal bepaalde technieken noemen die worden gebruikt voor het kleiner maken:

  • Signalen met frequenties onder de 20 Hz en boven de 20 kHz worden weggefilterd.
  • Hele hoge en hele lage tonen worden gecomprimeerd, omdat mensen minder gevoelig zijn voor deze tonen.
  • Als er een hele luide toon klinkt en die gelijk wordt opgevolgd door een veel minder luide toon dan wordt de 2e toon weggehaald, omdat we die niet horen.

Als men de technieken heeft gebruikt is dit het resultaat: Een wav-bestand dat op een cd ongeveer 40 mb is, zal in mp3-formaat ongeveer 4 mb zijn. Het bestand is 10x zo klein en toch is er weinig kwaliteitsverlies.

Voordelen van mp3:

De voordelen van mp3 zijn duidelijk: In plaats van 15 liedjes op een cd kunnen er nu 150 op; Als je nu een liedje via internet download dan duurt het enkele minuten. Ook zijn er door de mp3 mp3-spelers op de markt gekomen(welke tegenwoordig al bijna weer verouderd zijn).

Bitrate

Dan heb je nog de Bitrate. In het volgende stukje vertel ik kort wat bitrate inhoud en wat het verschil is tussen VBR en CBR: Bitrate is de hoeveelheid bytes die 1 minuut muziek (mp3) inneemt. Er zijn 2 soorten bitrates: Constant Bit Rate (CBR) en Variable Bit Rate (VBR)., Het meest gebruikte is CBR, het houdt zeg maar in dat de hele mp3 in dezelfde bit rate is gecodeerd. Bij VBR is de bit rate niet de hele tijd hetzelfde. Bijvoorbeeld als er een stilte van een paar seconden is, dan kunnen die paar seconden worden opgeslagen met een hele lage bitrate, omdat er toch geen geluid is. Dan kan er meer bytes besteedt worden aan seconden die veel complexer geluid heeft.

Nadeel van VBR:

Het nadeel van VBR is echter dat niet alle mp3-spelers mp3’s af kunnen spelen met VBR. Echter, de iPods kunnen dit wel.

Tegenwoordig:

Tegenwoordig codeert men bij een mp3-bestand met CBR een bitrate van 128 Kb/s. Dit is algemeen aanvaard als gelijk met Cd-kwaliteit. Mensen hebben deze bitrate gekozen omdat hij de beste verhouding tussen kwaliteit en grootte heeft. De meeste mp3’s zijn gecodeerd met CBR, dus met een bitrate van 128 Kb/s. Bij moeilijk in elkaar zittende muziekstukken is deze bitrate echter te laag, de kwaliteit is dan niet goed meer. Hier wordt vaak een bitrate van 160 Kb/s of 192 Kb/s gebruikt.

Mp3-tag

Er is ook nog een mp3-tag. Dat is een soort bestand waarin allerlei extra informatie in kan worden opgeslagen. Dingen die bijvoorbeeld kunnen worden opgeslagen zijn naam van de artiest, titel van het nummer, titel van het album. Er kunnen echter ook dingen opstaan als songtekst, tracknummer en soms zelf de afbeelding van het Cd-hoesje.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden