XPS-bestand printen

Stel, een vriend heeft heeft geen printer, maar jij wel. Maar hij moet dringend iets van een bepaalde website printen. Hij drukt op de knop afdrukken en, zoals bij de meeste printer-drivers onder Windows, heeft hij de keuze om direct te printen of het te printen materiaal naar een XPS-file te schrijven. Hij doet het laatste en stuurt het bestand per email naar jou met de vraag of jij dit voor hem wilt afdrukken.

Wat is een XPS-bestand eigenlijk?

Volgens Microsoft is het een bestand dat er net zo uitziet als wat je uiteindelijk geprint wilt hebben. Het wordt ook wel vergeleken met een PDF-bestand. Je vriend had natuurlijk ook een link naar de web-pagina kunnen doorgeven, maar dan moet hij maar afwachten wat jij daarvan maakt. Nu bekijkt hij zelf wat en hoe hij het uitgeprint wil hebben en geeft het zo aan jou door.

Een andere methode is het te printen gedeelte kopiëren naar een Word-bestand of, als hij die mogelijkheid heeft, naar een PDF-bestand, maar dan verandert de lay-out meestal volledig.

Wat is het probleem dat ik hier ga behandelen?

Dus je download het bestand en opent het en .... er gebeurt niets. Je krijgt een scherm te zien waarin je kunt aangeven welk programma je wilt gebruiken (tenzij je Windows Vista hebt, dan opent en sluit je browser en verder gebeurt er niets). Na enige speuren met behulp van Google blijkt dat het via Internet Explorer gaat. Maar hoe?

Dus google je nog maar eens op XPS-file en vind een heel verhaal over een XPS viewer.exe, die je bij microsoft kunt downloaden, behalve als je Windows Vista hebt, dan is de viewer al geïntegreerd aanwezig.

Je hebt bij Microsoft de viewer gedownload of je hebt Vista en je had de viewer dus al. Je probeert het bestand te openen. En zowaar, er gebeurt iets: Je browser opent .... en sluit weer. Eigenlijk gebeurt er dus nog steeds niets.

De oplossing

Hoe was het ook al weer: De viewer maakt gebruik van Internet Explorer. Oké, maar die werd net niet geopend. Wat de viewer opent is de standaard browser. Google Chrome of Mozilla Firefox bijvoorbeeld.

Ga dus naar Start > Configuratiescherm > Klassieke weergave > Internet Opties > tabblad Programma's en maak Internet Explorer je standaard browser. Open het XPS-bestand opnieuw en je krijgt het bestand te zien in Internet Explorer. Nu kun je het op de normale wijze printen.

Er zijn natuurlijk ook andere fouten waardoor je geen XPS-bestand kunt openen. Bijvoorbeeld een probleem met .NET Framework of iets met Essentials. Omdat ik daar zelf niet mee te maken heb gehad bespreek ik die hier nu niet. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Microsoft.

Standaard browser herstellen

Om daarna Google Chrome weer je standaard browser te maken: Open Google Chrome, klik op de steeksleutel rechtsboven en klik op opties.

Was Mozilla Firefox je standaard browser en wil je dat herstellen? Open Firefox. Klik op Extra > Opties > Gavanceerd > Nu controleren.

Had u nog een andere browser dan zult u zelf op zoek moeten gaan naar herstel van de standaard browser.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden