Wat zijn nieuwsgroepen

Inleiding

Het downloaden uit nieuwsgroepen wordt tegenwoordig steeds populairder, dit vanwege de hoge snelheid en het feit dat het volledig legaal is. Dit komt omdat u alleen download en niet zelf ook materiaal verspreid (tenzij u hier zelf voor kiest).

Bijna iedere internet provider heeft een eigen nieuwsserver, waar klanten gebruik van kunnen maken door erop in te loggen met bijvoorbeeld Outlook Express. Ze kunnen zich dan aanmelden bij bepaalde nieuwsgroepen om zodoende aan discussies mee te kunnen doen. Alleen worden nieuwsgroepen niet alleen gebruikt voor het verspreiden van tekst! Ze kunnen ook worden gebruikt om ander materiaal te verspreiden zoals muziek bestanden, afbeeldingen en films. Dit zijn de zogenaamde binaries-nieuwsgroepen.

U kunt toegang krijgen tot nieuwsgroepen via de server van uw eigen internet provider of via zogenaamde payservers, deze servers worden aangeboden door bedrijven tegen een vast bedrag per maand. Het verschil tussen de gratis nieuwsservers en payservers is dat de gratis servers een snelheidslimiet of datalimiet per maand hebben. Ook de compleetheid van bestanden en de retentie(=de tijd dat bestanden beschikbaar zijn op de server) kunnen tegenvallen bij de gratis servers. Payservers hebben daarentegen geen limieten, bijna 100% compleetheid en gemiddeld 120 dagen retentie! Hier volgt een lijst van gratis servers van providers en een aantal bekende payservers:

Nieuwsservers van providers:

 • Alice                                      Heeft geen nieuwsserver. Casema                                  news.casema.nl                            (Gebruikernaam+wachtwoord invullen) Chello                                    Heeft geen nieuwsserver meer.
 • Cistron                                   newsbin.cistron.nl
 • Demon                                   newszilla.xs4all.nl Euronet                                  news.euronet.nl
 • Eweka                                    newsreader.eweka.nl
 • Freeler                                   news.freeler.nl
 • HetNet                                    binaries.news.hetnet.nl HCCnet                                   newszilla.xs4all.nl @Home                                  newnews.home.nl Kabelfoon                              news.caiw.nl
 • Kpn Direct Adsl                      News.kpnplanet.nl Orange                                   news.orange.nl Quicknet/Multikabel               news.quicknet.nl                            (Gebruikernaam+wachtwoord invullen)
 • Planet                                    nova.planet.nl                                 (maximaal 3 verbindingen toegestaan)
 • Speedlinq                              news.speedling.nl Tele2                                      news.tele2.nl Telfort                                    Geen nieuwsserver Tiscalli                                   (Geen binaries ondersteuning meer)
 • Tweakdsl                               news.tweaknews.nl
 • Versatel                                 news.versatel.nl
 • Xs4All                                    newszilla.xs4all.nl  (maximaal 3 lijntjes met een snelheid van 50 KB/s per lijntje)
 • Zeelandnet                            highwinds.zeelandnet.nl                   (Datalimiet van 50 GB)
 •  

Payservers

Downloaden uit nieuwsgroepen

Grabit

Voor het downloaden uit binaries-nieuwsgroepen is een zogenaamde newsreader nodig. Een gratis en simpel te bedienen voorbeeld hiervan is Grabit. Met Grabit kunt u bestanden zoeken met de zoekfunctie en bestanden downloaden. Voor een volledige handleiding hoe Grabit te gebruiken bezoekt u: http://www.binaries4all.nl

Grabit.jpg

Grabit downloaden: klik!                                                                                                   

FTD (Fill Threads Database)

FTD is een programma met een database van wat er allemaal door mensen op de nieuwsgroepen word gezet. De mensen die bepaalde bestanden ‘uploaden’ brengen dit vaak onder de aandacht door een bericht te plaatsen in FTD met informatie over hetgeen wat ze hebben upgeload. Hierbij staat wat, wanneer, welke nieuwsgroep, de grootte van de bestanden en een bestand met al deze informatie voor een newsreader. Dit bestand heet een NZB. Een newsreader kan dit bestand importeren en met deze informatie direct beginnen met downloaden van de bestanden.

Ook kunt u zelfstandig op bepaalde websites door nieuwsgroepen bladeren en zelf de bestanden selecteren die u wilt downloaden. Wanneer u de bestanden heeft geselecteerd kunt u zelf op de website een NZB bestand maken en ook laten importeren door uw newsreader! 

Websites: http://www.binsearch.info/                                                                   http://www.yabnews.nl/

                http://www.nzbindex.nl    

Ftd.gif

                                           

FTD downloaden: klik! Handleiding: klik!

                                                                                                    

Winrar

Grote bestanden als films en games worden niet als één bestand in de nieuwsgroepen gezet, dit komt omdat er in binaries-nieuwsgroepen een limiet op de bestandsgrootte zit. Dit lost Winrar heel eenvoudig op door het bestand in kleine stukjes te hakken zodat men zo het limiet op de bestandsgrootte omzeilt. Wanneer u al deze stukjes heeft gedownload kunt u wederom Winrar gebruiken om van deze stukjes weer het originele grote bestand te maken.

WinRar%2Blogo.jpg

Winrar downloaden: klik! Handleiding: klik!


Quickpar

Naast de kleine bestandsstukjes van Winrar worden vaak ook herstelbestandjes geupload, dit zijn PAR of PAR2 bestanden. Het is namelijk zo dat de overdracht van de bestanden tussen de nieuwsserver en de downloader soms niet helemaal goed gaat, waardoor een klein bestandsstukje ‘kapot’ kan gaan. Wanneer u dan aan het einde van de download het bestand weer in zijn originele grootte wilt terugzetten met Winrar, kunt u dan een melding krijgen dat het bestand beschadigt is en kunt u er vervolgens niks meer mee! Deze herstelbestandjes bevatten informatie over het originele bestand waarmee u, wanneer de bestandsstukjes beschadigd zijn, ze kunt repareren en alsnog kunt gebruiken! Dit gebeurt allemaal met het programma Quickpar.

Logo_quickpar.gif

Quickpar downloaden: klik! Handleiding: klik!