Hoe gebruik je WinRAR - Uitpakken met WinRAR (Handleiding)

Inleiding WinRAR

WinRAR is een programma waarmee onder andere bestanden simpel qua grote verkleind kunnen worden, ook wel comprimeren. WinRAR kan zo één bepaald bestand verdelen over meerdere WinRAR bestanden. WinRAR kan op vele besturingssystemen gedraaid worden, zoals op Windows en Linux. WinRAR is ook bedoeld om RAR, Iso en Zip bestanden uit te pakken. Een wachtwoord zetten op een WinRAR bestand kan ook. Hoe kan je met WinRAR RAR001, part001 bestanden uitpakken en hoe verzend / upload je een WinRAR bestand?

 

Waarom WinRAR en voor welke bestanden heb je WinRAR nodig?

WinRAR is een programma, onder andere bedoeld voor het verkleinen van bijvoorbeeld grote bestanden zodat het versturen sneller gaat, ook wel comprimeren genoemd. Als WinRAR het bestand vervolgens uitpakt, dan gaat hij decomprimeren. Decomprimeren wil zeggen dat WinRAR het gecomprimeerd bestand  in het orginele bestand omzet. WinRAR is ook voor veel mensen een handige programma om meerdere bestanden in één keer te verzenden. WinRAR is een gratis programma, maar ook het kopen van een licentie is mogelijk. WinRAR geeft je de mogelijkheid om grote bestanden te comprimeren, dit is tevens ook een voordeel voor het versturen. De download / verzendtijd word nu korter. Het programma WinRAR is in meerdere talen te downloaden, waaronder ook in de Nederlandse taal. Winrar heb je nodig om de volgende bestandtypes uit- of in pakken:

 • RAR
 • Zip
 • 7z
 • Tar
 • Jar
 • Iso
 • Cab
 • Arj
 • Lzh
 • Ace
 • Gzip
 • Uue
 • Bz2

Welke Besturingssystemen ondersteund WinRAR?

Vele mensen weten dat WinRAR gebruikt kan worden op de Windows edititie. WinRAR is niet alleen bedoeld voor de Windows platform maar voor meerdere. Zo ook de volgende systemen:

 • Windows Vista
 • Windows XP
 • Pocket PC
 • Linux
 • Mac
 • OS2 / DOS
 • FreeBSD

Uitpakken van bestanden met WinRAR

WinRAR is een programma waarmee je gemakkelijk Zip en RAR bestanden mee uit kan pakken. Als je een WinRAR pakket hebt kan je deze uitpakken door met je rechtermuisknop op het pakket te klikken. Het pakket heeft de vorm van boeken die op elkaar zijn gestapeld. Als je met je rechtermuisknop op het pakket hebt geklikt, krijg je de volgende opties te zien over het uitpakken:

 • Bestanden Uitpakken...
 • Hier Uitpakken
 • Uitpakken in (de naam van het bestand)

Bestanden Uitpakken

Deze optie kan je kiezen wanneer je de bestanden los in een map wilt opslaan. Als je de optie Bestanden Uitpakken kiest, kan je een pad kiezen waar de bestanden moeten komen te staan. Als je aangegeven hebt waar de bestanden moeten worden opgeslagen klik je op OK.

Hier Uitpakken

Deze optie is bedoeld om de bestanden snel uit te pakken op de plek waar het pakket staat. Al staat het pakket op je Bureaublad en je drukt op Hier Uitpakken, dan pakt WinRAR de bestanden uit op je Bureaublad.

Uitpakken in (dan de naam van het bestand)

Als je op je deze optie kiest dan pakt hij de bestanden uit, op de plek waar het bestand staat op dat moment. De bestanden worden automatisch door Winrar in een map opgeslagen die dezelfde naam heeft als het WinRAR bestand. Deze optie is handig als er vele muziekbestanden of foto's in het WinRAR bestand staan.

001.rar of part01.rar Film / Game bestanden uitpakken met WinRAR

Als je een film of game hebt download dan zit deze meestal verpakt in meerdere WinRAR bestanden. Deze bestanden horen allemaal bij elkaar, maar de maker van het bestand heeft door het splitten van het bestand, de grootte van het bestand verkleint, ook wel comprimeren genoemd. Als degene het bestand weer uitpakt word die weer gedecomprimeerd, dit wil zeggen dat die naar het orginele bestand weer word omgezet. De WinRAR bestanden hebben vaak de naam: 001.RAR of part01.rar gevolgd door meerdere bestanden met steeds een ander getal. Om de bestanden allemaal in één keer tegelijk uit te pakken, druk je met je rechtermuisknop op het allereerste RAR bestand (meestal: 001 RAR, part01.rar) en vervolgens op Hier Uitpakken.

Een WinRAR bestand maken, daar bestanden in toevoegen + het comprimeren

Methode 1Om een leeg WinRAR bestand te maken, druk je op je bureaublad op je rechtermuisknop. Als je je rechtermuisknop hebt ingeklikt, staat het onder het kopje Nieuw. In het lijstje wat je ziet nadat je over Nieuw bent gescrold, zie je ook WinRAR-Archief staan. Als je op deze optie klikt maakt WinRAR een nieuw bestand. Gelijk na het maken van een bestand geeft WinRAR de mogelijkheid om het bestand een naam te geven. Als je het lege Winrar bestand opent zie je linksboven de optie Toevoegen staan. Als je klikt op Toevoegen komt er een venster waarbij je het bestand moet zoeken. Al wil men bijvoorbeeld meerdere muzieknummers tegelijk toevoegen, dan selecteerd die de nummers en klik je op Oke. Winrar gaat nu beginnen met het inpakken van de bestanden. De tijd die WinRAR nodig heeft voor het inpakken zal afhangen van de grootte van het bestand. Hoelang Winrar bezig zal zijn wordt weergegeven in een venster

Methode 2'Men selecteerd de bestanden die toegevoegd moeten worden en vervolgens klik je op je rechtermuisknop. Als dit gedaan is dan laat Winrar de optie Toevoegen aan Archief zien, deze optie moet je kiezen om de bestanden door WinRAR in te laten pakken.

Een wachtwoord zetten / instellen op een Winrar bestand

Als je je WinRAR bestand openbaar publiceerd zoals op Rapidshare, is die voor iedereen toegangelijk en dus ook te downloaden. Al wil je niet dat iedereen je geuploade bestanden zoals muziek, foto's of wellicht andere bestanden kan downloaden. dan is er een optie om een WinRAR wachtwoord op het bestand te zetten. Linksboven bij WinRAR staat de optie Bestand in dit lijstje kies je vervolgens de functie Standaardwachtwoord instellen. Nu kan je een wachtwoord bedenken, als je een wachtwoord hebt ingevuld klik je op Oke. Het WinRAR bestand is vervolgens beveiligd met een wachtwoord.

WinRAR bestanden gratis uploaden of verzenden

WinRAR bestanden kan je gemakkelijk verzenden via bijvoorbeeld Live Mail. Ook kan WinRAR worden geupload op een upload site. Twee bekende uploadsites zijn:

 • Rapidshare
 • Megaupload

Een voordeel is dat je bestanden snel en gratis kan uploaden. Op alle t

wee de sites kan je ook een licentie kopen, hiermee kan je onbeperkt  bestanden uploaden met een hogere snelheid.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden