De voordelen van Ubuntu

Inleiding

U heeft misschien nog nooit van Ubuntu gehoord, maar toch is het echt de moeite waard om er iets over te weten te komen. Ubuntu is een besturingssysteem, net zoals Windows 7 of Macintosh. Het is een vorm van Linux. Toch zijn er grote verschillen. Het grootste verschil is dat Ubuntu OpenSource is. dit brengt vele voordelen met zich mee.

De naam

Ubuntu is een Zuid-Afrikaanse ethische ideologie die de nadruk legt op de communicatie en relatie met elkaar. Het woord komt uit de Zulu- en Xhosatalen. Ubuntu wordt gezien als een traditioneel Afrikaans concept, wordt gezien als een van de basisprincipes voor de nieuwe republiek van Zuid-Afrika en is verbonden met het idee van de Afrikaanse Renaissance. Een ruwe vertaling van het Ubuntu-principe is: "medemenselijkheid". Een andere vertaling zou kunnen zijn: "de overtuiging dat delen met elkaar een universeel verbond schept dat de gehele mensheid bindt".

"Een persoon met ubuntu is open en staat klaar voor anderen, geeft erkenning, voelt zich niet bedreigd wanneer anderen capabel of beter zijn, want hij of zij bezit de zelfverzekerdheid die ontstaat door de wetenschap dat hij of zij deel uitmaakt van een groter geheel, en voelt zich gekleineerd wanneer anderen vernederd of gekleineerd worden, wanneer anderen gemarteld of onderdrukt worden." Dit zijn de woorden van aartsbisschop Desmond Tutu.

De voordelen op een rij

  1. Veiligheid: Geen antivirussoftware nodig en toch heel veilig.
  2. Goedkoop: Na de aankoop van een Ubuntu-cd-rom kunt u bij wijze van spreken op elke computer die u tegen komt Ubuntu installeren. Er is geen licentie nodig. Dat geldt ook voor de honderden programma's die u heel makkelijk (alleen internet nodig) in Ubuntu kunt installeren.
  3. Snelheid: Binnen een minuut aan de slag gaan is geen probleem bij Ubuntu. Ook de programma’s werken razendsnel. U hoeft uw computer nooit meer te defragmenteren, en een steeds trager wordende pc is verleden tijd.
  4. Compatibiliteit: Het besturingssysteem is ook goed bruikbaar op oudere computers. Zonde om ze weg te gooien! Bovendien herkent het systeem vrijwel alle hardware direct. De cd-roms van alle apparaten kunnen achterwege blijven.
  5. Vrijheid: Alles in het systeem is aan te passen naar uw eigen smaak. Met een simpel menu ontvangt u bijvoorbeeld updates en nieuwe toepassingen.
  6. Makkelijk: Natuurlijk zal het even wennen zijn, maar u zult ontdekken dat Ubuntu heel logisch in elkaar zit. Kiezen voor Ubuntu is kiezen voor gebruiksgemak.
  7. Vrijblijvend: Ubuntu cd-roms zijn gratis te krijgen, maar ook zelf te branden. Met zo’n cd-rom kun je het besturingssysteem eerst uitproberen, zonder dat er iets geïnstalleerd wordt! Daarna is er de mogelijkheid om dat wel te doen.

Waarom niet?

Die vraag zou iedereen zich moeten stellen. Er zijn maar een paar redenen waarom het beter is om Windows te blijven gebruiken. Hieronder de belangrijkste.

  1. Games: Ben je een hardcore gamer, dan is het beter om met Windows spelletjes te spelen. Ze zijn er bij Ubuntu ook wel (gratis), maar ze zijn niet zo goed.
  2. De hardware van je computer wordt nog niet ondersteund door Ubuntu.
  3. Je hebt hele speciale software nodig die alleen werkt in combinatie met Windows.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden