Je moet wel lezen

Inleiding

20100831internet.jpg

Er wordt op internet nogal wat afgespamd. Dat gaat zelfs zover dat je tegenwoordig er vanuit mag gaan dat als iemand in een reactie niet meer zegt dan: "Leuk artikel", dat het een spam reactie is om een backlink te realiseren. Voor een boel reacties kan dat best waar zijn, zeker als de site waar de reactie naar verwijst niets van doen heeft met het onderwerp waar je over schrijft. Er zit echter wel een gevaar aan deze gedachtengang.

Spammen

Het is één van de irritantste aspecten op internet SPAM. Het ongewenst toegezonden krijgen van mail met onderwerpen als:

  • Goedkope medicijnen
  • Goedkope seks pillen
  • Goedkope aandelen
  • Goedkope nepbomen
  • Goedkoop aan je universitaire diploma komen
20100831sale.jpg
Zo kun je nog een lange lijst van onderwerpen creëren, waarbij het mail adres vaak bepaald wat het onderwerp zal zijn. Zo zullen vrouwen, bij wie uit het mailadres duidelijk blijkt dat het om een vrouw gaat geen SPAM krijgen over het vergroten van hun penis. Maar dan zullen ze wel SPAM krijgen over hoe ze met de juiste pillen een langdurig orgasme of iets anders vrouwelijks kunnen verkrijgen.

Maar SPAM bestaat niet alleen in de vorm van e-mails. Het komt ook voor in de vorm van reacties op artikelen op weblogs en artikel sites als LeerWiki, Infonu, Infoyo, Artikeltjes.com, of Foobie.nl. Echter een slimme sitebeheerder of eigenaar zal zijn auteurs het beheer geven over de reacties, zodat zij SPAM reacties kunnen verwijderen of afkeuren. Daar zit natuurlijk het nadeel aan dat een auteur die niet graag afwijkende reacties heeft op zijn artikelen deze samen met de SPAM reacties zal verwijderen.

Lezen

Er zijn echter twee problemen met SPAM reacties. De eerste is dat je twee vormen van SPAM reacties hebt. De tweede is dat sommige reacties SPAM lijken te zijn vanuit het idee dat iedereen reacties plaatst om backlinks te creëren naar zijn site.

Eerste vorm

De eerste vorm van SPAM is gewoon overduidelijk te herkennen als SPAM, het lijkt wel alsof iemand de inhoud van een SPAM mail heeft genomen en die in de reactie ruimte heeft geplaatst. De inhoud van de SPAM
20100831email.jpg
past overigens vaak nog wel bij de inhoud van het artikel. U schrijft bijvoorbeeld over hoe je zo slim mogelijk de beste lening krijgt. Uw reactie ruimte loopt vervolgens vol met reacties van mensen die leningen aanbieden. Het enige wat je hoeft te doen is je gegevens op te sturen naar het genoemde e-mail adres.

De tweede vorm

Bij de tweede vorm van SPAM gaat het niet om de reactie maar om de backlink. Zeker sites die in hun reactieruimte de mogelijkheid bieden om een link naar een eigen website achter te laten, zullen hier mee te maken kunnen krijgen. De reactie ziet er dan heel erg onschuldig uit in de vorm van:

  • Leuk artikel, ben het er volkomen mee eens.
  • Ik kwam even dag zeggen.
  • Nog een prettige dag en veel plezier.
  • Gefeliciteerd
  • Bedankt voor je artikel, was heel nuttig of handig of bruikbaar of wetenswaardig.

Wat dat betreft hebben we hier op LeerWiki geluk, dat de reacties geen mogelijkheid voor een externe url bevatten, dat scheelt dus een hoop weggooien van overbodige reacties.

Het lijkt SPAM

De vorige soort SPAM reactie waarbij het alleen maar lijkt te gaan om de url, is echter ook meteen het tweede probleem met SPAM reacties. Er zijn gewoon reacties die niet verder gaan dan:

  • Leuk artikel, heb er van genoten.

Waarbij het niet gaat om de url die vervolgens terug verwijst naar de site van de reageerder, maar om het uiten van het gevoel dat het artikel opriep.

Het lijkt dus te gaan om SPAM, maar in werkelijkheid is het gewoon iemands manier van reageren. Net zoals er in het “echte” leven mensen zijn die vrolijk rondspringen en laten merken als ze iets mooi of leuk vinden. Ondanks het feit dat we al heel vroeg leren om ingetogen en bescheiden te zijn. Terwijl we het allemaal leuk vinden om dit soort reacties te krijgen of dat nu op een artikel op internet is of in het gewone leven. Een beetje positieve waardering is gewoon leuk om te ervaren.

Goed lezen

Als schrijver is het dus gewoon leuk om dit soort spontane waarderende reacties te krijgen. Toch moet je volgens sommige experts helaas uitkijken voor teveel van dit soort waarderende

20100831goedlezen.jpg
reacties. Er blijken namelijk teveel mensen die denken dat als er veel van dit soort spontane reacties bij een artikel staan, dat de inhoud van het artikel naar beneden wordt gehaald. Dus teveel leuke reacties betekent dat je artikel benedenmaats is. Wat natuurlijk wel een vreemde gedachte is. Ergens stel je de inhoud van een artikel dan gelijk aan de reacties. Dat lijkt een beetje op de gedachtengang dat alle koeien dieren zijn en dus alle dieren koeien.

Waar het dan ook eigenlijk overgaat is dat zowel de schrijver goed de reactie moet lezen voordat hij besluit om hem te verwijderen of niet te plaatsen. Maar ook de persoon die een negatief oordeel uitspreekt over een artikel op basis van de reacties die geplaatst worden zou er goed aan doen om eerst goed te lezen. Helaas is dat vaak wat moeilijk. Want eigenlijk weten we niet goed wat we bedoelen met goed lezen. Misschien zit daar ook wel ons probleem als we een oordeel uitspreken over de inhoud van een artikel gebaseerd op de reacties bij het artikel. Waarbij we overigens ook nog eens discriminerend bezig zijn als we vinden dat mensen een gedegen inhoudelijke reactie moeten geven.

Afbeeldingen

Freedigitalphotos.net

jscreationzs

Salvatore Vuono

Michelle Meiklejohn

Michal Marcol

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden