Hoe spam stoppen

In dit internet tijdperk krijgt iedereen weleens een spam bericht in zijn inbox. Niet alleen zijn ze vervelend, maar deze e-mails kunnen virussen en spyware op de computer installeren. Er zijn verschillende manieren om spam te bescrijden, hier geven we je enkele tips.

Wat is spam?

Spam zijn ongewenste berichten (e-mails) die je in je inbox krijgt. Spam is ook bekend als 'Unsolicited Commercial E-mail' en 'Unsolicited Bulk E-mail'. Meestal wordt de term ongewenste e-mail bedoeld, maar ook ongewenste reclame op websites valt onder de term spam. Hier bespreken we spam in de vorm van ongewenste e-mails.

E-mail op publieke websites

Stop met het posten van uw e-mail adres op een publieke website. Geschat wordt dat 95% van alle ongewenste e-mail wordt veroorzaakt door je e-mail op websites te posten. Er zijn vele robots en scripts die automatisch websites scannen voor e-mail adressen.

Vermijden

Vermijd:

  • Populaire nieuwsgroepen -> robots gebruiken vaak deze groepen om e-mail adressen te verzamelen
  • Sotftware die je niet kent -> download en installeer nooit software die je niet kent
  • Chatrooms waar je e-mail adres zichtbaar is -> vaak zitten 'kleine' spammers ook in chatrooms, post daarom zeker je e-mail adres niet in een chatroom

Spam blocking

Gebruik de 'Spam Blocking Tools' die je e-mailprovider (hotmail, gmail, yahoo, msn, ...) je aanbied. Gebruik:

  • De 'Dit is spam' knop die je bij de meeste e-mailproviders vindt
  • Blokkeer de e-mailadressen waar je spamberichten van krijgt

Meld spam

Voordat u uw spam verwijderd kan u het doorsturen naar: spam@uce.gov Zij onderzoeken de gestuurde mails. Als het inderdaad spam is, kan de oorspronkelijke verzender worden belast met een boete van $500 per e-mail. Hoe meer e-mails ze krijgen van verschillende gebruikers, maar dezelfde spammer, des te groter is de kans dat het grondig onderzocht wordt.

Formulieren die vragen om uw e-mail adres

Let op met het invullen van formulieren waarin uw naam en e-mail adres wordt gevraagd. Vul je gegevens nooit in op een website die er 'verdacht' uitziet.

Let op!

Reageer nooit op spam (ook niet om te vragen of ze uw e-mail adres uit de lijst willen verwijderen). Zij sturen u dan alleen maar meer, omdat ze weten dat je bestaat.

Herken spam

Er zijn 2 eenvoudige manieren om te zien of een programma spam is of niet, maar je kunt nooit zeker.

Kijk naar de naam van de persoon waarvan je de e-mail hebt gekregen. De meeste spam wordt genoemd met een voornaam en een achternaam dwz Morgan Freeman, Taylor McJessie. Herkent u de naam? Zo niet, dan is het waarschijnlijk spam.

Kijk naar de grootte van het bestand, indien uw e-mail deze optie biedt. Bijna alle spam heeft een grotte van 3KB. De meeste spam-mails bevatten korte zinnen zoals: Hey, kijk hier een foto van jouw! - Check deze foto's van Rihanna die dronken is. Hieronder staat dan een link naar een website. Klik NOOIT op deze link. Als je op deze link klikt kan er een virus gedownload worden. Ook weet de spammer dan zeker dat het om een actief e-mailadres gaat, waardoor je nog meer spam zal krijgen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden