Wat is een Virtueel Privé Netwerk VPN

Wat is een Virtueel Privé Netwerk (VPN)?

De meeste mensen hebben wel gehoord van een VPN, maar weten nog steeds niet wat het precies is en of ze er zelf ook baat bij hebben. Misschien hebben ze weinig interesse in het onderwerp omdat ze denken dat het geavanceerde kennis van technologie vereist en dat het toch niet van toepassing is op particulier gebruik. Maar niets is minder waar. Een VPN installeren is allesbehalve ingewikkeld. En voor iedereen die zijn privacy wil behouden is een VPN eigenlijk onmisbaar.

Wat is een VPN?

Een VPN is een Virtueel Privé Netwerk. Het is bedoeld als computerbeveiliging en is van origine ontworpen om op afstand veilig verbinding te maken met een bedrijfsnetwerk. Het werkt als een soort tunnel vanuit je apparaat naar de server op kantoor. Deze tunnel gaat over het openbare internet, waardoor je internetverkeer zodanig met encryptie wordt afgeschermd dat andere internetgebruikers, de eigenaar van het wifi-netwerk en zelfs de internetprovider het niet kunnen zien. Zo wordt een apparaat onderdeel van een privénetwerk zonder direct te verbonden te zijn, maar met een virtuele verbinding. Vandaar de benaming Virtueel Privé Netwerk. Commerciële VPN diensten bieden dezelfde soort beveiliging aan. Maar in plaats van verbinding maken met een server op het kantoor, maak je verbinding met een server van de VPN dienst. Vanuit daar gaat je internetverkeer niet op een intranet, maar juist weer op het openbare internet. Van buitenaf lijkt het verkeer ineens vanuit een netwerk van tunnels op te duiken en valt niet te traceren waar dit vandaan gekomen is. Het zijn nu losse gegevens waar niemand iets mee kan. Trackers, hackers, oplichters en zelfs de overheid of wethandhavers worden zo allemaal buitengehouden.

Waarom gebruiken mensen een VPN?

Naast de noodzaak om een bedrijfsnetwerk af te schermen van de buitenwereld (zoals tegen criminelen maar ook vanwege de privacywetgeving) kan een VPN ook heel nuttig zijn voor particulieren. Het beschermt namelijk je persoonlijke gegevens, zoekgeschiedenis en zelfs je locatie tegen trackers en hackers. Een VPN is niet alleen handig voor mensen die iets te verbergen hebben, maar voor iedereen die graag veilig online winkelt en bankiert. En voor iedereen die agressieve marketingcampagnes wil vermijden, maar ook voor iedereen die het beu is om de foutmelding “deze inhoud/dit product/deze aanbieding is niet beschikbaar op uw locatie” tegen te komen. Omdat je werkelijke locatie en IP-adres verborgen blijven, zal het lijken alsof je op de locatie van de VPN server bent. Met keuze uit verschillende VPN servers op honderden locaties over de hele wereld, krijgen gebruikers toegang tot vrijwel alle geografisch geblokkeerde inhoud op het web.

Hoe ingewikkeld is het om een VPN te gebruiken?

Het vereist heel weinig kennis van computers om gebruik te maken van deze VPN technologie. Commerciële VPN diensten bieden hun service in de vorm van een app, die met een simpele klik vanuit de Microsoft Store, Google Play Store of de AppStore geïnstalleerd kan worden. Het is niet ingewikkelder dan WhatsApp of Netflix installeren. Het is echter wel belangrijk om eerst VPN diensten te vergelijken en niet zomaar de eerste app te nemen die je tegenkomt. Je moet namelijk kiezen voor een betrouwbare VPN dienst die bovendien voldoende bandbreedte biedt om het internet te gebruiken zoals je gewend bent.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden