Tip in Excel rijen en kolommen omdraaien

Tip in Excel rijen en kolommen omdraaien - in een handomdraai -

Bespaar veel tijd. Vereiste ervaring: beginner

Snel en gemakkelijk

Op mijn werk vraagt men mij vaak hoe gegevens op een andere manier kunnen worden ingedeeld. De gegevens staan vaak al in Excel, maar men wil de gegevens (data) die naast elkaar staan (horizontaal), omdraaien met de gegevens die onder elkaar staan (vertikaal).

Ofwel, de gegevens die naast elkaar staan moeten netjes onder elkaar komen. Soms begint men alle gegevens handmatig weer opnieuw in te voeren. Dit vind ik erg jammer, want het kan namelijk veel sneller! De oplossing is makkelijk, maar heeft een moeilijke naam, namelijk; Transponeren. Transponeren betekent letterlijk: omzetten. En dat gaan we nu doen.

Aan de slag

Zo ziet het er in Excel uit

Stappenplan

Stap 1: Selecteren

Selecteer met behulp van de muis (druk op linkermuisknop) de gegevens die we willen gaan transponeren. We beginnen linksboven (op de "1" in Cel C6), drukken de linkermuisknop in en houden deze ingedrukt, tot we rechtsonder (op de "%" in Cel G8) staan. Excel laat een zwarte rand om onze selectie zien.

Stap 2: Kopieren

Druk op de rechtermuisknop, er verschijnt nu een menu. Kies voor de optie kopieren. (Deze stap kan ook op een andere wijze worden uitgevoerd, namelijk door de Ctrl-toets ingedrukt te houden en op de "C" te drukken: CTRL+C).

Stap 3: Plakken Speciaal

We gaan met de muis naar de Cel waar de gegevens moeten komen (Let op: dit kan niet een Cel zijn die we net geselecteerd hebben!). We drukken vervolgens weer op de rechtermuisknop en kiezen nu voor "Plakken Speciaal". Een nieuw menu-scherm wordt nu zichtbaar.

Stap 4: Vink Transponeren aan

We klikken met de muis het vakje aan, dat we willen transponeren. En drukken op OK.

Stap 5: Koffie drinken: we zijn klaar

NB Stap 3 en 4 kunnen we overigens meerdere malen herhalen, in het geval we de selectie op meerdere plaatsen willen zetten. Stap 5 is optioneel.

Tip:

We hebben in dit voorbeeld een hele tabel omgezet. Je kunt dit ook op een deel van de tabel doen. Deze handige en toch eenvoudige functie van Excel kan veel tijd besparen. In Excel zitten overigens nog veel meer van deze functies die, als men ze niet weet tot veel tijdverlies en ergernis leiden. Onder "plakken speciaal" zitten nog veel andere opties die snel toegepast kunnen worden. Denk hierbij aan negatief maken (of juist positief maken) van een getallen reeks. Of aan elk getal van een selectie een waarde toevoegen. Ook kan men zeer snel alle waarden halveren of juist verdubbelen.

Mijn advies is om een nieuw testbestand in Excel te openen en dit zelf allemaal uit te proberen. Naar mijn mening is de beste manier om te leren, het zelf te doen. De genoemde technieken zullen in andere artikelen op www.leerwiki.nl nader worden toegelicht.

Opmerking: deze instructie is geschreven in de Office 2007 (Engelstalig), maar werkt op analoge wijze in andere versies.