Wat waren de langste dinosaurussen

Inleiding

Tientallen miljoenen jaren geleden leefde de mens nog niet. De aarde werd toen overheerst door andere wezens: de dinosaurussen. Vele dinosaurussen waren immense dieren. Zo was kon de brachiosaurus met gemak hoger worden dan een gemiddeld huis. Maar er waren ook hele lange dinosaurussen: sommigen konden tientallen meters lang worden. Maar welke soorten dino’s waren nou eigenlijk de langste?

Nota bene: deze lijst is gebaseerd op dinosaurussen waarvan bekend is dat ze ooit hebben geleefd. Het is dus mogelijk dat er ooit langere dinosaurussen rondliepen, maar dat daarvan het bestaan (nog) niet bekend is.

De lijst

10. Brachiosaurus – 26 meter

De onderste op de lijst is de brachiosaurus. Naast enorm hoog werd deze dino ook behoorlijk lang; uit gevonden fossielen kan geconcludeerd worden tot wel 26 meter. Naar schatting had dit dier ook nog eens een gewicht van 30 tot 80 ton. Het grootste opgezette skelet van een brachiosaurus is te bekijken in het Humboldt Museum te Berlijn, Duitsland.

9. Barosaurus – 20 tot 27 meter

De grootste tonen aan dat de barosaurus één meter langer kon worden dan de langste brachiosaurus. Letterlijk betekent de naam barosaurus iets als ‘’zware hagedis’’. Dat is een logische bijnaam met een gewicht van zo’n 40 ton (40.000 kilo). Fossielen van dit dier zijn gevonden in Afrika én Noord-Amerika. Dit bewijst dat deze twee continenten ooit tegen elkaar aan hebben gelegen.

8. Diplodocus – 27 meter

De gemiddelde diplodocus werd 27 meter lang. Verder was dit dier echter niet erg indrukwekkend. Hij woog gemiddeld 15 ton, wat hem een lichtgewicht maakt onder de dinosaurussen. Ook zou hij de kleinste hersenen hebben gehad in verhouding tot zijn lichaam.

7. Andesaurus delgadoi – 18 tot 30 meter

De lengte van deze dino kon enorm verschillen. De kleinste exemplaren werden ‘’slechts’’ 18 meter lang terwijl de grootste onder hen een lengte van wel 30 meter konden bereiken. Van deze dinosauriër is ook bekend dat zijn rug- en nekwervels alleen al 60 centimeter groot konden zijn. Ondanks al deze grote botten was dit een relatief lichte dino. Hij werd zo’n 12,5 ton.

6. Supersaurus vivianae – 24 tot 30 meter

Dit 50 ton wegende dier kon 24 tot 30 meter lang worden en komt met die cijfers terecht op een zesde plek in deze lijst. In 1972 werden in Colorado, VS, voor het eerst resten van dit dier gevonden. Na uitgebreid fossielenonderzoek konden bovenstaande cijfers worden vastgesteld, hoewel sommige wetenschappers beweren dat hij wel een lengte van 42 meter kon behalen.

5. Paralitian stromeri – 25 tot 30 meter

De paralitian was niet de langste of grootste dinosauriër, maar zeker wel één van de zwaarste. Hij werd wel 70 ton. Zijn gehele lengte was 25 tot 30 meter. Het tweede deel van zijn naam ‘’stromeri’’ is afgeleid van de geoloog die veel onderzoek naar dit dier gedaan heeft: Ernst Stromer von Reichenbach.

4. Giraffatitan brancai – 25 tot 30 meter

In Tanzania leefde de giraffatitan brancai. Van deze dinosaurus zijn maar weinig overblijfselen gevonden, waardoor bijvoorbeeld niet met zekerheid vastgesteld kan worden hoe zwaar dit dier gemiddeld werd. We kunnen wel zeggen dat de giraffatitan 25 tot 30 meter lang werd. In 1988 is deze naam bedacht door wetenschapper Gregory S. Paul.

3. Sauroposeidon – 30 meter

De sauroposeidon is niet de langste dino aller tijden, maar waarschijnlijk wel het hoogste dier dat ooit op onze aardbol heeft rondgelopen. Na uitgebreid onderzoek naar in 1994 gevonden wervels kan worden geconcludeerd dat de sauroposeidon 18 meter hoog was wanneer de nek werd uitgestoken.

2. Seismosaurus – 33 meter

In 1985 werden botten gevonden van de seismosaurus vlakbij Albuquerque, New Mexico, VS. Deze planteneter, die 33 meter lang kon worden, zou tot 1988 de langste bekende dinosoort blijven. De naam seismosaurus betekent ‘’de hagedis die de aarde laat schudden’’. Deze naam heeft hij gekregen doordat hij wel 80 ton kon wegen.

1. Argentinosaurus huinculensis – 35 tot 45 meter

De dinosaurus die de kroon spant is de argentinosaurus huinculensis. In 1988 werd door een boer een bot gevonden van 1,8 meter. Dit bot was het scheenbeenbot van een tot dan toe onbekende dinosoort. Later is de naam argentinosaurus aan dit beest toegeschreven. Met een maximale lengte van wel 45 meter staat dit dier verdiend op de eerste plek in de lijst.

Conclusie

64 miljoen jaar geleden viel een gigantische meteoriet op aarde en daarmee kwam een eind aan het tijdperk van de enorme aardbewoners die wij de dinosauriërs noemen. Alle langste dinosoorten hadden een lengte van meerdere tientallen meters. De argentinosaurus huinculensis was verreweg de langste dino van allemaal. Hij kon 45 meter lang worden.

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Axel Mauruszat, Matt Martyniuk, Dinoguy2

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden