Kubuskwal en doodskwal

Inleiding

De box jelly fish (kubus- of doodskwal) is net zo gevaarlijk als een haai. De tentakels van de licht blauwachtige, bijna onzichtbare medusa's zijn aan de uiteinden uitgerust met netelcellen, die een sterk gif afscheiden. Deze substantie veroorzaakt naast pijnlijke plekken op de huid in veel gevallen ook dodelijke verlammingen van de ademhalingsorganen. De box jelly fish kan tot 3 meter groot worden en heeft een maximale levensverwachting van 1 jaar.

Waar?

De kubus- of doodskwal komt vooral voor in de Noord-Australische en Hawaiische stranden in de zomer (van november tot april). Vaak is het ook verboden om in de zomer daar te gaan zwemmen vanwege de gevaren van deze kwallen. Op sommige stukken strand zijn er zogeheten 'stinger nets' aangebracht waardoor het stuk strand is afgeschermd voor de kwallen.

Tips

Wanneer men gaat zwemmen bij een strand waar het bekend is dat deze box jelly fishes aanwezig zijn is het raadzaam om een fles azijn mee te nemen. Als het slachtoffer gebeten is, zou men het azijn gedurende 30 seconden op de gebeten plek moeten aanbrengen. Het azijnzuur zou de giftige stof van de box jelly fish (nematocysts) wegdrijven voordat het in de bloedbanen van het slachtoffer komt (de pijn wordt hierdoor echter niet verzacht). De tentakels van de kwal kan (ook als het dier dood is) aan de huid blijven steken. Ook hier moet azijnzuur worden aangebracht om het gif weg te drijven.

Handige links

Kubuskwal


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden