Welke dieren slapen het meest

Inleiding

Veel mensen zijn groot fan van dieren. Dit bewijst zich al uit het feit dat een groot deel van de Nederlanders een huisdier heeft en er tientallen dierentuinen en dierenparken in ons land te vinden zijn. Er is iets wat wij mensen fascinerend vinden aan dieren: is het hun natuurlijke schoonheid, hun rust of de onvoorwaardelijke liefde die ze ons kunnen geven? Hoe dan ook, dieren zijn heel erg interessant en daarom is het ook leuk om over ze te lezen. Heb jij je bijvoorbeeld al eens gebogen over de volgende vraag: welke diersoort slaapt het meest op een dag? Hier is het antwoord te vinden.

De tien slaperigste dieren

In de onderstaande lijst kun je de tien slaperigste diersoorten vinden. Bij iedere soort staat gegeven hoeveel uur hij gemiddeld per dag slaapt. Je zal er snel achter komen dat onze 7 uur per dag eigenlijk helemaal niet zoveel is! In deze lijst zijn alleen zoogdieren opgenomen en er is bovendien geen rekening gehouden met de winterslaap. Sommige diersoorten zoals de marmot en de grondeekhoorn kunnen namelijk wel maanden slapen en zouden zo gelijk bovenaan de lijst terechtkomen. Nu wordt echter alleen rekening gehouden met een normale situatie door het jaar heen. Achter iedere diersoort staat bovendien ook nog de Latijnse, wetenschappelijke naam. Het eerste woord is de geslachtsnaam, het tweede de soortnaam.

10. Zuidelijk nachtaapje (aotus azarai) – 17 uur slaap per dag

9. Negenbandgordeldier (dasypus novemcinctus) – 17,4 uur slaap per dag

8. Koala (phascolarctos cinereus) – 18 uur slaap per dag

7. Reuzengordeldier (priodontes maximus) – 18,1 slaap per dag

= Virginiaanse opossum (didelphis virginiana) – 19,4 slaap per dag

5. Wateropossum (chironectes minimus) – 19,4 uur slaap per dag

4. Grote bruine vleermuis (eptesicus fuscus) – 19,7 uur slaap per dag

3. Kleine bruine vleermuis (myotis lucifugus) – 19,9 uur slaap per dag

De kleine bruine vleermuis staat op een verdiende derde plek. Hij slaapt bijna 20 uur per dag en is daarmee niet ver verwijderd van de koppositie in deze lijst. Dit diertje, dat maximaal slechts zo’n 10 centimeter lang wordt, komt voornamelijk voor in Noord-Amerika; Canada, Mexico en de Verenigde Staten. Veel mensen vinden deze vleermuissoort erg eng. Ze kennen namelijk de beelden van de duizenden vleermuizen die op z’n kop ergens in een donkere grot hangen. Je hoeft de kleine bruine vleermuis echter niet te vrezen, hij doet niks kwaad. Het leven van de kleine bruine vleermuis staat voor een groot deel in het teken van slapen, hij doet namelijk ook nog eens aan een winterslaap en slaapt zo dus het overgrote deel van het jaar.

=  Drievingerige luiaard (bradypus variegatus) – 20 uur slaap per dag

Het is niet geheel onverwachts, maar de luipaard staat op een gedeelde eerste plaats met een gemiddelde slaap van 20 uur per dag. Hij doet zijn naam dus eer aan. De uren dat de luiaard wel wakker is, dat is voornamelijk ’s nachts, gaat hij op zoek naar eten zoals bladeren en takken. Op dit voedsel kan een luiaard erg lang teren. De hoge notering van de luiaard in deze lijst wordt echter betwist. Uit onderzoek zou namelijk blijken dat een luiaard in het wild ‘’slechts’’ 10 uur per dag slaapt en met dit getal zou de luiaard zelfs helemaal uit de lijst verdwijnen.

1. Leeuw (panthera leo) – 20 uur slaap per dag

Voor velen was het misschien niet een verrassing dat de luiaard zo hoog in het lijstje stond, de leeuw staat echter veel minder bekend als een grote slaapkop. Mensen zien de leeuw als een echte jager die de hele dag bezig is met het zoeken naar een prooi. Niks is echter minder waar. Het zijn vooral de leeuwenmannetjes die 20 uur per dag slapen. De vrouwtjes, de leeuwinnen, zijn namelijk de dieren die vooral op jacht gaan naar voedsel. De mannetjes slapen het overgrote deel van de dag.

Conclusie

In de bovenstaande lijst is te zien dat de drievingerige luiaard en de leeuw de zoogdieren zijn die het allermeeste slapen van allemaal: maar liefst 20 uur per dag! Daarbij verbleekt de 7 uur die mensen, ook zoogdieren, gemiddeld per dag slapen. Sommige wetenschappers menen echter dat de luiaard het niet verdient om zo hoog te staan in de lijst. Zij menen namelijk dat de luiaard slechts 10 uur per dag slaap. De top 3 wordt compleet gemaakt door de kleine bruine vleermuis, die net iets minder dan 20 uur slaapt per dag. Deze vleermuis is overigens de enige van de drie soorten in de top drie die ook aan een winterslaap doet. 

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Summi