De hoogste berg van Hongarije ligt in het noorden

In Hongarije kun je goed skiën, wandelen en mountianbiken in de bergen. Het is geen Zwitserland, maar liefhebbers van een wat aparter ervaring of die meer willen dan alleen de lange latten onder te binden, kunnen op de hoogste berg van Hongarije, de Kékes in Kékestető goed terecht. De prijzen zijn laag, al begint het ook hier wel wat toeristischer te worden. Er zijn in de omgeving diverse goede hotels voorhanden en naast sportief plezier zijn er ook legio andere leuke dingen te doen.

De Kékes is exact 1014 meter hoog. Via een lang lint van een slingerende bergweg, waar weinig meer dan bomen en dalen te spotten valt, is de top bereikbaar. De auto kan keurig op de daarvoor bestemde bewaakte parkeerplaats geparkeerd worden en liften zijn in het winterseizoen binnen handbereik. Een tweede plaats waar de skiliefhebber vanaf de Kékes kan zoeven is vanuit het Sípark Mátraszentistván.

Pistes

Het ski-aanbod van de Kékes bestaat uit acht pistes die onderverdeeld zijn in zwarte, blauwe en rode afdalingen. Er zijn vier moderne skiliften voorhanden en sneeuwkanonnen en snowtubing aanwezig. De hoogte van de afdaling varieert van 675 tot 820 meter. Een hoogteverschil van 145 meter. De totale lengte is vier en een halve kilometer. Deze skimogelijkheden zijn allemaal gesitueerd op een oppervlakte van een dikke negen hectare. De Kékes herbergt het grootste skigebied van Hongarije.

Op meerdere plaatsen kom je eigenwijze restaurantjes en toeristenwinkeltjes tegen en kan de inwendige mens versterkt worden. De prijzen zijn laag en hier en daar is zelfs nog de authentieke Hongaarse pot te vinden.

Televisietoren

De Kékes bevindt zich in het centrum van het Matragebergte en is van ver goed te traceren. De hoge televisietoren die boven op de hoge berg geplaatst is, vormt een ijkpunt voor menig bezoeker. Sommige Hongaren noemen het zelfs thuiskomen als ze de berg met de toren in het vizier krijgen.

De Mátra is het middelste gebergte van Noord Hongarije aan de zuidflank van de noordelijke Karpaten. Vulkanische invloeden zijn hier nog duidelijk zichtbaar in de fraaie rotspartijen, lijflijke watervallen en natuurlijk de structuur van het landschap. Het Mátragebergte ligt ongeveer zevenhonderd tot achthonderd meter boven de zee en vormt een schakel tussen de heuvels van de Cserhát in het westen en het Bükkgebergte in het oosten. De bergen van de Mátra wateren allemaal uiteindelijk af op de Zagyva, een zijrivier van de Tisza. Gyöngyös is de belangrijkste grote stad. Tussen Gyöngyös en Mátrafüred bevindt zich een smalspoorlijntje dat tijdelijk buiten gebruik is geweest, maar sinds kort zich weer mag verheugen in een groeiend aantal reizigers. Vooral onder de toeristen is dit boemeltje een regelrechte hit.

Thermaalbaden

Befaamd en beroemd in allerlei plaatsjes zijn de thermaalbaden met een al dan niet heilzame werking. Hongarije kent een echte badcultuur en overal zie je dan ook gezette Hongaarse dames en heren genieten in zo'n zuiverende bron. In Hongarije zijn de meeste thermaalbronnen ter wereld te vinden. Ongeveer dertienhonderd voor dagelijks gebruik, waarvan zo’n driehonderd voor kuurdoeleinden. Als vanzelfsprekend is daarbij een moderne wellnesscultuur ontstaan, compleet met bijvoorbeeld massage, packing, pedicure en schoonheidsspecialiste.

Voor ieders portemonnee

Het imago van voormalig Oostblokland is in Hongarije jaar na jaar verder afgepoetst. En nu is het een modern land vol rust, ruimte, natuur én allelei noviteiten tevoorschein. Wie een eigentijds hotel of zwembad bezoekt, kan dat alleen maar beamen. Het is wel zo dat in deze supermoderne gelegenheden de prijzen ook naar westerse maatstaven zijn aangepast. Wie meer houdt van authentiek en minder hecht aan glamour, kan veel goedkoper terecht. Ook dat is Hongarije. Een land volop in ontwikkeling waar iedere keer weer iets anders te ontdekken valt én voor ieders portemonnee leuke activiteiten te bieden heeft.

Hongarije ontdekken? Lees dan ook eens Een_vakantiehuis_in_Hongarije