Hoe kweek je zelf pepino's

Zelf exotisch fruit kweken

Zelf pepino’s kweken op een terras of in volle grond in niet zo moeilijk. Met een beetje zorg en wat geluk met het weer kan je per plant gemakkelijk enkele kilo’s fruit oogsten.

Pepino’s worden op internet en in de handel meestal als stek of als gewortelde stek verkocht onder de naam Solanum muricatum, pepino of meloenpeer . Als je éénmaal een plant hebt kan je ook zelf stekken nemen en zo elk jaar een nieuwe plant kweken.

Verzorging van de stekken

De stekken plaats je in een afgesloten ruimte zoals in een kweekkastje, met een plastieken zak erover, in een afgedekte oude aquarium of iets dergelijks. Hierdoor wordt de verdamping beperkt en de beworteling te bevorderd. Een doorgesneden PET-fles met wat grond onderin werkt ook heel goed. Het afgesneden bovenste deel van de fles schuif je terug over het onderste deel waar de stek in zit. Af en toe draai je de dop dan even open om te verluchten. Zodra de stekken goed aan de groei zijn kan de bescherming regelmatig even verwijderd worden. Bij de methode met de PET-fles hoef je alleen maar de dop regelmatig even open te draaien. Als de stekken duidelijk goed aan de groei zijn kan je de duur van de verluchting steeds iets verlengen zodat ze uiteindelijk gewoon in de open lucht staan. De jonge planten moeten binnen blijven tot eind mei.

Verzorging van de plant

Na de vorst kunnen de planten naar buiten. Ze kunnen in een serre of in de buitenlucht, in volle grond of in een ruime pot. In een serre groeien ze harder maar de bestuiving verloopt er moeilijker omdat pepino’s door de wind bestoven worden. Schud de plant regelmatig voorzichtig heen- en weer, dan lukt de bestuiving ook zonder wind.


Een pepino heeft ruimte nodig

Plaats de plant in een ruime pot, met veel potgrond. Een potdiameter van 35 cm is geen overdreven luxe. De planten mogen in het zomerseizoen regelmatig meststoffen krijgen en vragen vrij veel vocht. Potgrond met klei is ideaal. Als ze te droog staan verdrogen de bloempjes.

Vanaf augustus vormt de pepino kleine, weinig zichtbare bloempjes.

Al vlug daarna verschijnen regelmatig kleine vruchten die langzaam dikker worden. Meloenpeer planten kunnen tot 1 m hoog worden en vragen dan soms wat ondersteuning, anders hangen de vruchten op de grond.

De vruchten hangen in trossen van 5 à 6 stuks, elk 10 à 12 cm lang en 5 à 6 cm dik. Bij het afrijpen verkleuren de groene vruchten gelig met paarse strepen. Het vruchtvlees is sappig, smaakvol en uitzonderlijk rijk aan vitamine C. De smaak ligt tussen meloen en peer. Zij worden zowel rauw als bewerkt tot confituur gebruikt.


Verse pepino's met kerstmis

De rijpe vruchten kunnen aan de plant blijven hangen tot ze gebruikt worden of binnen op een koele plaats bewaard. Pepino’s bewaren erg lang. Het is niet uitzonderlijk om met kerstmis nog verse vruchten te hebben.


Overwintering

Na de zomer kan de moederplant binnen overwinteren, net als alle andere kuipplanten. Ze kan dan ook ingekort worden als ze teveel plaats inneemt. In het najaar of het nieuwe voorjaar kunnen er stekken genomen worden. De stekken dragen meteen het eerste jaar vruchten. De moederplant is in de winter vaak erg vatbaar voor spint. Een tweejarige pepinoplant draagt ook minder vruchten dan een éénjarige. Het is dus niet nodig om een oude, erg grote struik te bewaren. Begin in het voorjaar gewoon opnieuw met frisse, jonge stekken.


Reacties (7)

Reageer
Mayel reageerde 2 jaar geleden
24 Nov 19:19
Spint kan inderdaad een probleem zijn, zeker bij oudere planten. Ikzelf bespaar me de moeite van het behandelen van een oudere plant. Indien er spint op een plant zit neem ik nieuwe stekken en spoel die eerst goed af met water en een klein beetje afwasmiddel. De stek staat om te wortelen in een afgesloten ruimte met een hoge luchtvochtigheid en daar houdt spint niet van. De nieuwe planten zijn dan meestal weer spintvrij, de oudere plant gooi ik weg.
Willy arts reageerde 2 jaar geleden
24 Nov 18:47
Wat kun je doen aan spint in je plant.
Mayel reageerde 3 jaar geleden
29 Jul 21:01
Stekken zijn eindstukken van een tak of zijtak. Knip of snij een stuk van 10 tot 15 cm af en verwijderd de onderste blaadjes zodat je een kaal stukje stengel hebt. Alle stengelstukken van de pepino wortelen vrij gemakkelijk, maar de heel sappige, groene worden sneller rot. Neem best een lichtjes verhout stukje.
Huub reageerde 3 jaar geleden
29 Jul 20:22
ik heb zelf een plant maar hoe kom ik aan mijn stekken
waar moet ik mijn stekken vinden cq knippen
Mayel reageerde 5 jaar geleden
24 Jul 11:30
Zorg als je stekken neemt dat er minstens een cm of twee iets verhout takweefsel aanzit. Een sappig, volledig groen takje wortelt niet zo vlug en zal snel rotten.
Stekken van ongeveer 10 cm lang hebben een mooie, bruikbare maat.
Frans smienk reageerde 5 jaar geleden
23 Jul 14:41
Hoe groot moet men deze stekken nemen ?
EDDY reageerde 5 jaar geleden
29 Feb 00:51
HEERLIJKE VRUCHTEN, mooi van kleur en zoet , zeker de moeite om te kweken