Het moet gebruikt worden

Omdat het bestaat

Geel beeld van hamer en sikkelHet lijkt er tegenwoordig steeds meer op dat het gebruiken van iets dat bestaat, het belangrijkste is wat er is. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld de wapens gebaseerd op de energie van het atoom, kernwapens. Het gevolg van die benadering van wat bestaat is dat de wetgever steeds meer regels maakt die het verbiedt om iets te gebruiken omdat het bestaat. Zoals laatst het verbod op het gebruik van wetenschappelijke media om de uitkomsten te publiceren van onderzoek naar virussen die via de lucht verspreid kunnen worden.

Het bestaat

De mens als soort is behoorlijk creatief en inventief. Eigenlijk kun je wel stellen dat we voortdurend bezig zijn om onze wereld te veranderen, simpelweg door nieuwe manieren te bedenken waarop we met die wereld kunnen omgaan. De eerste stappen op dat pad van anders omgaan met onze wereld was het gebruik van gereedschap in de vorm van stokken of stenen. De volgende stap was het gebruik van die stokken en stenen om ander gereedschap te Replicas van historische messenmaken. Van simpele steenschilfers die als snij instrumenten (vuurstenen messen) gebruikt konden worden tot tegenwoordig magnetisme om de weke delen van ons lichaam te bekijken (magnetic resonance imaging).

Bij al deze instrumenten geldt, ze bestaan dus gebruiken we ze.

Als je stelt dat alles een instrument is zodra mensen het gebruiken om iets te veranderen. Waarbij het niet uitmaakt of dat iets nu fysiek of mentaal is, dan is een sigaret of een boterham ook een instrument. De sigaret is een instrument om ons mentaal een goed gevoel te geven. De boterham is een instrument dat ons zowel fysiek als mentaal een goed gevoel geeft.

Maar de sigaret is ook meteen een voorbeeld van een instrument waarbij je je kunt afvragen of die nu echt gebruikt moet worden omdat hij bestaat.

Het moet gebruikt

Hoe sterk het idee van “het moet gebruikt worden” is in de menselijke soort zie je aan de volgende voorbeelden:

Voorbeeld 1

Powerpoint presentatie

 

Veel gebruikers van het software programma Microsoft Powerpoint stoppen zoveel mogelijk beweging in hun presentatie. Niet omdat die beweging nodig is, maar omdat het mogelijk is. Het programma Powerpoint bevat al die mogelijkheden, dus laten we ze dan maar ook allemaal gebruiken. Of het ook bijdraagt aan de inhoud van de presentatie is niet belangrijk.

Dus, is het aanwezig gebruik het dan ook.

Voorbeeld 2

Spreekwoord: In de beperking herkent men de meester

 

Dit spreekwoord geeft aan dat mensen die net beginnen met het gebruiken van een instrument de neiging hebben om het overal te gebruiken. Het zijn juist de mensen die goed weten wat je kunt met een instrument, de meester, die het gebruiken wanneer de effectiviteit het grootst is. Dit is wat Abraham Maslow beschreef als: If your only solution is a hammer, all your problems are nails.

Anders gezegd: Het is belangrijker om het te gebruiken, dan om het effectief te gebruiken.

Voorbeeld 3

Vuilnisbelten

 

Hoewel je eerder zou denken dat het menselijke gedrag om over te consumeren en daardoor te vervuilen een gevolg is van een gemakzuchtige houding of een behoefte om zichzelf voortdurend te bevredigen, zou je ook kunnen stellen dat het juist de eenvoud van het kwijt kunnen van ons afval is waardoor we vervuilen.

Omdat ons afval ongemerkt verdwijnt worden we er niet mee geconfronteerd en hoeven we dus ook niet na te denken over wat de gevolgen zijn van onze overconsumptie.

Je zou dit kunnen benoemen als: De vuilnisbelten zijn er toch, dus laten we ze maar gebruiken.

Zo zijn er nog honderden voorbeelden te geven van instrumenten die mensen gebruiken, simpelweg omdat ze er zijn. Om hier een kleine opsomming te geven:

  • De auto gebruiken om een pakje sigaretten te halen bij de supermarkt op vijf minuten lopen.
  • Borst implantaten nemen, om je al grote borsten nog groter te maken.
  • Een krat bier leegdrinken in zo’n kort mogelijke tijd.
  • Het vliegtuig gebruiken om in Parijs een theatershow te bezoeken, die een jaar later ook in Nederland wordt uitgebracht.
  • Die vervelende medewerker ontslaan via mail of sms.
  • Proefboringen uitvoeren op de Noordpool, naar olie.

Verklaringen

Natuurlijk hebben we voor al dit gedrag ook verklaringen, maar dat zijn vaak verklaringen die rechtvaardigen niet verduidelijken. Zo zullen veel mensen de auto gebruiken als een paraplu, of omdat ze pijn in hun been hebben en dat stukje naar de auto nog wel kunnen lopen, maar vijf minuten naar de supermarkt teveel pijn doet. Grote borsten vergroten wordt door vrouwelijke acteurs, speciaal in de industrie die films maakt voor volwassenen, vaak gerechtvaardigd met de opmerking dat ze anders geen werk meer krijgen. Jezelf in coma zuipen wordt vaak goed gepraat door te zeggen dat je anders buiten de groep valt en dat het verwacht wordt van een man. Een medewerker ontslaan via elektronische media wordt vaak goed gevonden, omdat het stoer is, betekent dat je bij de tijd bent en dat het efficiënt is als je meerdere mensen tegelijkertijd moet ontslaan. En dit zijn maar een paar van de verklaringen die mensen geven voor het gebruiken van instrumenten, die ze tot hun beschikking hebben.

Overigens is de meest eenvoudige verklaring die mensen hebben voor het gebruik van een instrument:

  • Omdat het kan.

Een vraag

Maar ondanks het feit dat we eigenlijk altijd wel een verklaring hebben waarom we een instrument gebruiken, is er een vraag die we niet vaak stellen:

  • Moet een instrument gebruikt worden, omdat het bestaat?

Het antwoord zit in het spreekwoord:

  • In de beperking herkent men de meester.

Niet omdat je het kunt gebruiken, moet je het gebruiken. Dit is de betekenis van meester in de zin van jij als gebruiker van een instrument bent degene die beslist of je het gebruikt. Je zou het ook de eigenaar of de baas zijn kunnen noemen.

Je kunt namelijk ook stellen dat als je iets moet gebruiken omdat het mogelijk is, dan ben jij als gebruiker niet de baas, maar is het instrument de baas. Je bepaalt namelijk niet zelf of je een instrument gebruikt, maar het feit dat het instrument bestaat bepaald dat je het gebruikt. Het instrument is de baas en jij bent niet meer dan het instrument van het instrument, zodat het gebruikt wordt.

De tweede betekenis van de meester in dit spreekwoord is die van een persoon die weet hoe het instrument werkt en wat de meest optimale manier is om het te gebruiken. Je zou dit ook kunnen noemen:

  • Je bent het instrument de baas.

Maar ook deze tweede betekenis van meester maakt duidelijk dat je niet ondergeschikt bent aan het instrument en het moet gebruiken omdat het bestaat. Deze tweede betekenis maakt zelfs duidelijk dat je weet hoe, wanneer en waarom je een instrument moet en kunt gebruiken. Je beheerst dus alle aspecten van het instrument en gebruikt het zo effectief en efficiënt mogelijk, zodat je het hoogst mogelijke rendement behaald. Maar dat kan alleen als je antwoord hebt gegeven op de vraag:

  • Moet ik het instrument gebruiken omdat het bestaat?

Conclusie

Muziekinstrumenten in vuilniszakkenOndanks het feit dat mensen een soort zijn die graag werken met instrumenten en instrumenten gebruiken om het leven aangenamer te maken, hebben we een tweetal tekortkomingen als het gaat om instrumenten. Ten eerste hebben we de neiging om instrumenten te gebruiken omdat ze bestaan. Ten tweede hebben we de neiging om te vergeten bij ieder instrument dat we bezitten of kunnen gebruiken de vraag te stellen:

  • Moet ik het instrument wel gebruiken?

Het gevolg van deze twee tekortkomingen is dat we allerlei uitwassen kennen in het gebruik van instrumenten. Uitwassen als:

  • Vol gestorte vuilnisbelten met spullen die we nog geen jaar hebben gebruikt.
  • Instrumenten die gemaakt worden zonder rekening te houden met het feit dat ze gerepareerd moeten worden.
  • Instrumenten gebruiken om onszelf een positief zelfbeeld te geven, in plaats van aan onszelf te werken en onszelf een positief zelfbeeld te geven.
  • Onszelf in een coma drinken, zodat anderen ons stoer vinden en niet buiten de groep sluiten.

Maar het gevolg is dus ook dat we eigenlijk niet langer de baas zijn over onze instrumenten, maar de slachtoffers, de instrumenten van onze instrumenten. Zoals bijen de instrumenten van planten zijn om het voortbestaan van de planten te garanderen. Maar bijen krijgen tenminste nog goed betaald voor hun werk. Wij als instrumenten makers, moeten eerst zelf de instrumenten maken, waarna we ons als slaven van onze instrumenten gaan gedragen.

Blijft er nog één vraag over:

Wat zijn we liever: de slaven van onze zelfgemaakte instrumenten of de meesters?

Want niet het feit dat je een instrument gebruikt, betekent dat je het meester bent. Maar het feit dat je weet wanneer, hoe en waarom je een instrument gebruikt maakt je haar meester.

Nu.nl: Vergunning nodig voor artikelen over virussen

Afbeeldingen