Stormchasen: wat, hoe en waarom

Inleiding

Ik ervaar dat de nood aan een degelijke handleiding i.v.m. stormchasen in België/Nederland zeer groot is. Sinds enkele jaren kent deze extreme hobby meer en meer aanhangers/fans. Het is daarbij belangrijk om volgende zaken zeker even te verklaren en de gevaren te vermelden.

Wat is stormchasen?

Eenvoudig uitgelegd is dat het puur jagen op zware onweersbuien. Mensen stappen in de auto en scheuren aan een vrij hoge snelheid naar de plaats waar het later die dag moet/kan ontploffen. Het is bij stormchasen altijd de bedoeling om een 'core-punch' te vermijden, dat wil zeggen dat je nooit in de kern van een onweersbui gaat rijden. Mocht dit toch voorvallen, dan moet u uw auto direct parkeren (liefst op een plaats zonder bomen).

Waarom stormchasen?

De meeste mensen doen het puur voor de adrenaline, maar soms heb je ook mensen die metingen gaan verrichten tijdens een onweersbui/wolkbreuk. Wij, bij weatherservice.be gaan zich dan ook voornamelijk daar in specialiseren. Het vereist een vrij hoge kennis van onstabiliteits-indices + een jarenlange kennis van het weerbeeld.

Stormchasen in de Benelux?

Het fenomeneen 'stormchasen' is vooral bekend in Amerika, waar hoogtechnologische bedrijven miljoenen investeren om tornado's te doorgronden, om hagel te bestuderen etc. Als we naar de Lage Landen in Europa kijken, zien we een mindere extreme vorm van tornado's. Het gaat meestal om windhozen, maar die kunnen soms even krachtig uitpakken. Stormchasen in de Benelux is dus zeer goed mogelijk.

Welke apparatuur is de basis voor een stormchase?

  • GPS (liefst een actuele versie): De GPS is het hart van een stormchase, want dit stukje elektronica kan jouw in enkele seconden tijd naar de goede plek brengen wanneer het noodweer losbarst. Het is natuurlijk ook een hulp om snel naar het noodweer te trekken (vooral in buitenland).
  • BOLTEK LD-250: WeatherService.be heeft sinds kort een draadloze bliksemdetectie in de wagen. Het betreft een boltek LD-250 die bliksemactiviteit nauwkeurig gaat registreren. Dit speelgoedje kost vrij veel geld (1000 euro) en kan dus een probleem opleveren voor de amateur-chaser. Doch is het niet noodzakelijk om dit in je auto te installeren, maar het is wel professioneler.
  • HIGH-range walkietalkieL Deze communicatiebron is duur bij de aankoop, maar zo goedkoop als je hem veelvuldig gebruikt. Dan moeten er tenminste geen dure telefoontjes worden gepleegd tussen de verschillende chase-wagens.
  • Portable met omvormer (12V):Een laptop / portable is een MUSThave bij stormchases. Je moet de situatie immers voortdurend nowcasten via radar en satellietbeelden. De omvormer zorgt dat je de portable gewoon in het contact van de aansteker kan pluggen.
  • PS: portable met wireless internet (G) vereist. Ons team gebruikt een iPad en een MSI EX600.
  • Co-piloot en fotograaf

Om professioneel te werken neem je best 2 extra personen mee op de trip, want een co-piloot moet de route aangeven (als je rijdt is het immers te gevaarlijk om met meerdere dingen bezig te zijn). Naast de co-piloot is een goede fotograaf een vereiste. Deze beschikt best over een spiegelreflex-camera.

Wat we zeker niet mogen vergeten voor we in de auto stappen!

  • gezond verstand tijdens het rijden
  • de autogordel
  • alle materiaal aanwezig
  • identiteitskaart
  • geld voor of na een stormchase of tijdens een rustpauze (eten / benzine)
  • rijbewijs
  • laatste analyse op het thuisadres van de modellen

* Alle rechten voorbehouden aan www.weatherservice.be *


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden