Hoe werkt een magnetron

Inleiding

Deurtje open, eten erin en ons eten is warm. En dit allemaal dankzij de microgolfstraling die de magnetron genereert. Deze straling van ongeveer 2.45 GHz zit zo tussen de radiogolven en infraroodgolven. Het principe waardoor de magnetron ons voedsel opwarmt, is nochtans erg verschillend van de infraroodgolven die we kennen als zijnde 'warmte'. Moesten we ons eten bestralen met infraroodgolven dan wordt enkel de bovenste laag warm. Microgolf stralen dringen dieper door in materialen, tot zo'n 10 cm diep. Als je dus een dikke lasagna opwarmt in de magnetron, riskeer je dat de binnenkant niet bestraald is, en enkel onrechtstreeks opwarmt. De microgolven dringen het voedsel binnen en slaan te pletter op de aanwezige dipool moleculen. Gelukkig voor ons is water zo'n dipool molecule en bevat het meeste van het voedsel water.

De microgolf straling van de magnetron warmt dus een individuele molecule van binnenuit op. Hierdoor wordt ons voedsel egaal warm, maar de koks onder ons weten dat dit ook alles is. Een magnetron bruint niet, zorgt niet voor korstjes. Dit kan verholpen worden door het gebruik te maken van ceramische schotels die gemaakt zijn om microgolfstraling te absorberen. Het voedsel dat in contact komt met de hete ceramische schotel zal indirect opwarmen en bruin kleuren.

Is microgolfstraling gevaarlijk voor de mens?

Neen, eigenlijk niet. Microgolfstaling breekt geen moleculen af zoals bijvoorbeeld X-stralen of nucleaire straling doet. Hierdoor is er geen risico op kanker bij het gebruik van een magnetron. Wanneer de microgolfstraling een molecule heeft opgewarmd, blijft er geen reststraling waardoor je je voedsel veilig kan opeten. Let wel dat je je niet verbrand!

Waarom mag je geen metaal in de magnetron leggen?

Als een microgolf inslaat op een metaal kan het zijn energie niet gebruiken om de molecule op te warmen, want het metaal is geen dipool molecule. Het zal zijn energie gebruiken om een elektrisch vonkje te laten overslaan. Je magnetron zal niet ontploffen, maar door de extreem hoge temperatuur die zo'n vonkje heeft, kunnen giftige stoffen gevormd worden die je niet in je eten wilt.

Mag ik een lege magnetron laten draaien?

Wanneer een microgolf geen geschikte molecule tegenkomt, blijft ze weerkaatsen in de oven. Wanneer steeds meer golven zich opstapelen, kan de magnetron zelf beschadigd worden.