De broodbakmachine

Inleiding

Geld besparen met de broodbakmachine

De broodbakmachine is een keukenmachine die de laatste jaren enorm aan populariteit gewonnen heeft. De aankoop van zo een machine is één van de beste besparingstips en geld besparen met dit toestel doe je zeker en vast. Je kan, wanneer je een goede keuze maakt, het toestel na een half jaar terug verdienen. Is dit geen mooie zaak?

Een broodbakmachine kiezen

Een goede raad : wees niet te krenterig! Spendeer liever wat meer voor een zware en degelijke broodbakmachine. Ze gaan enorm lang mee en het is belangrijk dat de motor nooit overhit kan geraken, dat kan heel gevaarlijk zijn, met zelfs brand als gevolg. Ga ervan uit dat een goede machine nu toch wel zo'n 200 euro of iets meer kan kosten. Het is heel belangrijk dat je de machine gemakkelijk kan reinigen, ook de kwaliteit van de "pot" waar het brood in bakt en de kneedhaak zijn van groot belang. Als je voor kwaliteit kiest heb je zelfs na minder dan 6 maand de investering van de machine terugverdiend!

Mogelijkheden van de Broodbakmachine -Panasonic SD 255-

De machine van het model "Panasonic SD 255", is een enorm goed toestel. Er zijn een aantal belangrijke verbeteringen ten opzichte van de vroegere modellen aangebracht. De temperatuurcontrole van de ingredienten is beter en hierdoor heb je gegarandeerd telkens een perfect resultaat. Handig bij dit model nu, is ook de krenten-notenstrooier. Het is een apart luikje waar je noten, rozijnen, krenten, zaden, kruiden of gedroogde vruchten kan indoen en dit valt dan op het juiste moment in het kneedproces open boven het deeg. Rozijnenbrood....hmmmmmmmmmm.

Geld besparen met de broodbakmachine

Het meeste kan je besparen als je de broodbakmachine dagelijks gebruikt. Met een gezin van 3 personen met ongeveer elke dag een brood verdien je gemakkelijk al na een half jaar de machine terug. Om een brood te bakken met 500 gram bloem, kost je dat inclusief electriciteit, ongeveer 50 eurocent. De broodmachine is heel goed geïsoleerd en werkt heel efficiënt, het verbruik van electriciteit bij het bakken is minimaal. Een fantastische uitvinding.

Gewoon brood bakken

Een gewoon wit of bruin brood bakken is heel eenvoudig. Na een paar keer oefenen met alles op een papiertje of uit de handleiding kan je in zowat 3 minuten alles klaarzetten, de broodbakmachine programmeren en na ongeveer 2 uur heb je een mooi broodje.

Ingredienten voor het bakken van een brood

 • 2 kleine schepjes droge gist
 • 500 gram bloem erover
 • 310 ml water toevoegen
 • 3 soeplepels olijfolie, zonnebloemolie of margarine
 • anderhalve theelepel zout
 • programeren (3 knopjes induwen) en na ca. 2 uur is het broodje gebakken

Andere mogelijkheden van de broodbakmachine

Het toestel is ook geschikt om allerlei andere deegbereidingen te doen. Je gebruikt die functies niet zoveel maar soms is het toch wel handig om gewoon deeg te kneden om dan op bakplaten te laten rijzen en af te bakken. Je kunt er allerlei broodrecepten mee uitproberen.

De termen van de functies staan in het Engels op de machine, maar er zit een heel goede Nederlandstalige handleiding bij:

 • Rye: voor het maken van brood met roggebloem, hiervoor is er een speciale haak bijgeleverd.
 • French: voor het maken van brood met harde witte broodbloem voor een knapperige korst en textuur, zoals bij Baguette of Stokbrood.
 • Italian: voor het maken van licht brood, lekker bij pasta etc.
 • Sandwich: voor het maken van brood met een zachte korst en textuur, ideaal voor het maken van sandwiches.
 • Gluten Free: voor het maken van brood met broodmix zonder kleefstoffen.
 • Pizza: voor het maken van pizzadeeg.
 • Bake only: voor het maken van cake en teabread.

Werking van de broodbakmachine

De machine werkt alle processen automatisch af zodra het programma geselecteerd is. De tijd kan variëren van 2 uur voor het bakken van een gewoon brood (zonder rust) tot 6 uur voor "french" waar lange rusttijden en tijd om te rijzen wordt ingelast. Het is een kwestie van inschatten tegen wanneer je het brood wil klaar hebben. Vergeet niet dat het ook nog ruim drie kwartier duurt eer het voldoende afgekoeld is. Om het afkoelen sneller te laten gaan kan je het buiten in de wind (als het koud is en niet regent) op een rooster zetten. Let op voor vogels, katten en honden....

Smakelijk!