Lagune waar flamingo's broeden

Wat is de Lagune van Fuente de Piedra en waar bevindt zich deze lagune?

zoutwater lagune
De Lagune van Fuente de Piedra is een zoutwaterlagune en bevindt zich in één van de deelgemeenten van Antequera (Zuid-Spanje). De lagune werd vroeger enkel gebruikt voor de zoutwinning en is nu van uiterst belang voor de vele trekvogels die er elk jaar hun vaste stek hebben, waaronder de roze flamingo (Phoenicopterus roseus). In de vele observatiehutten langsweg de lagune kan je deze prachtige trekvogels observeren en genieten van het uitgestrekte landschap.


De Lagune van Fuente de Piedra (Zuid-Spanje) weerspiegelt het verleden

In de Lagune van Fuente de Piedra kan je duidelijk de verschillende acties zien die ondernomen zijn doorheen de geschiedenis om het zout te winnen in deze zoutwater lagune. Deze kunstmatig aangelegde dijken, inhammen en zoetwater kanalen hebben gezorgd voor een nieuw milieu waar planten en vogels zich thuis voelen.


Nesten roze flamingo
Een van de belangrijkste lagunes in Spanje

De Lagune van Fuente de Piedra is uniek door zijn uitgestrektheid, ondiepe waters, de geografische ligging en het hoge zoutgehalte. Zij vormt samen met de Franse Camargue één van de belangrijkste gebieden in het Middellandse Zeegebied en Noord-West Afrika waar de roze flamingo broedt.

Het aantal flamingo's die er ieder jaar broedt varieert van jaar tot jaar. De oorzaak hiervan is het waterniveau. Wanneer er zich in maart genoeg water in de lagune bevindt, beginnen de flamingo's hun nesten te maken met modder en takjes. De nesten lijken op kleine kratertjes. De vrouwtjes leggen slechts 1 ei en het koppel lost elkaar elke 3 a 4 dagen af om op het nest te zitten en het ei warm te houden. De jongen van de flamingo's drinken kropmelk, dit is een rode substantie die vrij wordt gegeven door de klieren in de krop. Alleen flamingo's en duiven produceren deze kropmelk. Aan het einde van juli beginnen de eerste flamingo jongen aan hun vlieglessen, dit is nodig want in augustus vertrekken de roze flamingo's uit Fuente de Piedra om aan de extreme hitte die dan in de lagune heerst te kunnen ontkomen.


Constante verandering van het waterniveau in de Lagune van Fuente de Piedra (Zuid-Spanje)

Het waterniveau van de Lagune wordt sterk bepaald door de klimatologische omstandigheden van het moment. Door het mediterraan klimaat is het zo dat de Lagune van Fuente de Piedra lange periodes van uitdroging kent. Neerslag komt namelijk alleen in bepaalde seizoenen voor en is niet erg overvloedig. Er is een vrij grote schommeling tussen jaren met veel of weinig neerslag. Het jaargemiddelde van de neerslag bedraagt 460 mm. Deze specifieke milieukenmerken zorgen ervoor dat er zich micro-organismen en andere levende wezens kunnen ontwikkelen in deze bijzondere omgeving.


De Lagune van Fuente de Piedra bezoeken in Zuid-Spanje

bezoekerscentrum José Antonio Valverde
Vanaf Malaga is het ongeveer 71 km. Neem de de A45 richting Antequera, van daaruit ga je richting Sevilla A95. In het bezoekerscentrum van Fuente de Piedra "José Antonio Valverde" is een permanente tentoonstelling met de geschiedenis en de kenmerken van deze lagune en andere moerasgebieden van Andalusië. Voor openingsuren van dit bezoekerscentrum bel je best even naar het nr. 0032 952 71 25 54 want deze variëren nogal per jaargetijde.


Er zijn twee bewegwijzerde routes die gemakkelijk toegankelijk zijn en één autoroute:

 • wandelroute "El Laguneto" (250m)
 • wandelroute "Las Albinas" (2,4 km)
 • autoroute rond de Lagune (21 km)

De eerste route is aangepast voor mensen met beperkte mobiliteit en ligt in de directe omgeving van het bezoekerscentrum. Er zijn drie observatieposten van waaruit een grote variatie aan fauna en flora kunnen bekeken worden. De "Las Albinas" route loopt langs het noorden van de lagune en eindigt bij de Vicaria uitkijkpost. Langs deze route kan je heel wat vogels spotten, waaronder :


 • de Steltkluut
  de Griel (Burhinus oedicnemus)
 • de Kalanderleeuwerik (Melanocorypha calandra)
 • de Kleine Torenvalk (Falco naumanni)
 • de Wilde eend (Anas platyrhynchos)
 • de Steltkluut (Himantopus himantopus)
 • de Kluut (Recurvirostra avosetta)
 • de Roze Flamingo (Phoenicopterus roseus)

De autoroute rond de Lagune van Fuente de Piedra van 21 km gaat langs de Sierra de Yeguas, geasfalteerde landbouwwegen en eindigt in het dorp Fuente de Piedra zelf. Langs deze route zijn er drie perfect gesignaleerde stopplaatsen :


 • Mirador "La Vicaría" (ten noorden van de lagune)
 • Mirador "de Cantarranas"
 • Mirador " de las Latas" (ten zuiden van de lagune)

Door de onregelmatige neerslag is het landschap dat je langsweg deze lagune ziet bij elk jaargetijde steeds weer anders. De zoutwater lagune van Fuente de Piedra in Antequera (Zuid-Spanje) is een mooi stukje paradijs op aarde!