Hoe zuinigste vaatwasser kiezen met beste wasresultaat

Inleiding

De vaatwasser is vandaag uit onze keuken niet meer weg te denken. Niet verwonderlijk, hij bespaart ons handenvol tijd. De jongste jaren onderging onze vaatwasser een opmerkelijke evolutie. Fabricanten hebben daarbij meer en meer oog voor het energiezuinige en milieuvriendelijke karakter van hun hedendaagse vaatwassers. De jongste generatie vaatwassers zijn dan ook in niets meer te vergelijken met hun oudere broertjes. Maar hoe kiezen we de energiezuinigste vaatwasser met de beste waskwaliteiten? Met welke tips en voorzorgsmaatregelen houden we bij voorkeur rekening om zo lang en zorgeloos mogelijk van onze nieuwe vaatwasser te genieten?

Goedkoper dan met de hand

Tot voor enkele jaren stonden heel wat huisgezinnen wantrouwig tegen de aankoop én het gebruik van een vaatwasser. Deze werd de jongste jaren echter stukken energiezuiniger. Zodanig zelfs dat, wanneer we onze vaatwasser zo efficiënt mogelijk gebruiken, de kostprijs van één wasbeurt momenteel zelfs goedkoper is dan wanneer we onze afwas met de hand doen. Voor een handmatige afwas, hebben we warm zeep- en spoelwater nodig. Om onze vaat doeltreffend te kunnen doen, moeten we het warme water minstens éénmaal vervangen. Zo gebruiken we al vlug minstens tien liter warm water, het dubbele en in vele gevallen zelfs nog méér, dan de huidige generatie vaatwassers. Deze werken niet alleen efficiënter, ze zijn dus ook nog eens enorm zuinig in verbruik.

Energiezuinig met beter wasresultaat

Een vaatwasser van pakweg tien jaar geleden, is in niets meer te vergelijken met de huidige machines. Tien jaar geleden had onze vaatwasser gemiddeld ruim anderhalve liter water nodig voor één vaat. Vandaag bedraagt zijn waterverbruik per couvert amper een halve liter, of bijna één derde minder. Ook zijn energieverbruik ging drastisch naar omlaag. De jongste vaatwassers hebben genoeg aan amper 0,125 kwh per afwas, tegenover 0,6 of meer dan het dubbele van tien jaar geleden. Energie-en waterverbruik zijn dus met meer dan de helft geslonken. En dat is niet het enige verschil. Ondanks dit lagere energie- en waterverbruik, is zowel het was- als het droogresultaat sterk verbeterd.

Nog efficiënter

De aankoop van een vaatwasser van de nieuwe generatie, is dus beslist een goed idee en dus zéker het overwegen waard. De jongste ontwikkelingen maken onze vaatwasser immers nog efficiënter, geruislozer én zuiniger. Ze bieden ons ook meer plaatsruimte en zijn nog sneller en dus gebruiksvriendelijker dan ooit. Zo beschikken de meeste nieuwe vaatwassers een extra korf, goed voor gemiddeld zeventien couverts.

Functionele indeling

De jongste vaatwassers kregen ook een meer functionele indeling. Zo werden de bovenste korven extra hoog uitgevoerd. Hogere glazen krijgen daardoor extra ondersteuning. De rekken voor het plaatsen van wijnglazen, zijn in de hoogte verstelbaar, hetgeen het gebruiksgemak gevoelig verhoogd. Deze rekken houden zowel tassen als glazen ook veel beter op hun plaats. Bij het ontwerpen van de jongste vaatwassers, werd er met de kleinste details rekening gehouden. Zo beschikken vele toestellen over een gesloten messenhouder. Een extra besproeiïngssysteem zorgt er voor dat de messen extra schoon gespoeld worden.

Speciale sensoren

Ondanks al deze bijkomende troeven, verbruiken onze vaatwasers minder water en electriciteit dat ooit. Voor het reinigen van één vaat heeft hij voldoende met minder dan tien liter water. Speciale sensoren bepalen zowel de meest ideale beladings-en vervuilingsgraad, en stellen zélf de hoeveelheid water in, nodig voor een perfecte vaat. Daarbij wordt ook de meest geschikte temperatuur én wasprogramma automatisch ingesteld. De meeste vaatwassers zijn nu zelfs vooruit programmeerbaar. Daardoor bepalen we zelf wanneer de vaatwasser zijn werk doet. Kunnen we slechts één halve machine vullen, dan zijn de huidige machines zodanig instelbaar, dat enkel de boven- en onderkorven worden gereinigd. Dat betekent dus wéér heel wat energiebesparing. Sensoren zorgen er eveneens voor dat het water steeds op de meest geschikte temperatuur blijft. Ook dit is energiebesparend en betekent minder slijtage voor onze vaat.

Het beste was-en droogresultaat

Om onze vaat optimaal te kunnen reinigen, werden vele vaatwassers uitgerust met een uniek sproeisysteem bestaande uit gemiddeld zeven tot tien sproeiers met directe inspuiting op die plaatsen waar dit het meest nodig is. Ondanks dit lager energie- en waterverbruik, verkrijgen we dus een beter was- en droogresultaat. We moeten onze vaat ook nooit meer voorspoelen voor we de machine vullen. Met de jongste vaatwassers hoeven we onze vaat ook niet meer na te drogen. Dankzij en geavanceerd droogsysteem, komt onze vaat poederdroog uit de machine en zonder vervelende vlekken of sporen op glas en/of bestek.

Minder wasmiddel

Voor een perfecte vaat hebben we nu zelfs tot de helft minder wasmiddel nodig dan vroeger. De huidige vaatwassers zijn dus niet alleen butget-, maar zeker ook milieuvriendelijk.