Tips voor het kopen van een waterkoker

Inleiding

Met een waterkoker kan je heel makkelijk en snel water koken. De tijd van het pannetje met de fluitketel is voorbij, in bijna ieder huishouden kom je wel een waterkoker tegen. Gekookt water kan voor veel dingen gebruikt worden, denk bijvoorbeeld aan het zetten van een lekker bakje thee of om iets te ontsmetten. Je denkt misschien een waterkoker is een waterkoker, maar wanneer je een winkel binnenstapt, dan zal je een ruim assortiment aan waterkokers tegenkomen. De ene waterkoker is de andere nog niet! Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je een waterkoker wilt aanschaffen. Lees hieronder de beste tips voor het kopen van een waterkoker.

Tips voor het kopen van een waterkoker

Het design

Veel mensen vinden het prettig om een waterkoker te hebben die bij de rest van de keuken past. Veel merken brengen verschillende apparaten uit in één lijn. Zo past je waterkoker bijvoorbeeld precies bij je koffiezetapparaat of senseo. Je kan ook voor een waterkoker kiezen die kwa kleur of materiaal bij je keukeninterieur past. Zo wordt alles een mooi geheel.

Maat waterkoker

Je hebt verschillende maten waterkokers. Over het algemeen variërt de inhoud van de waterkoker tussen een halve en twee liter. Een kleine waterkoker is handig als je snel een kleine inhoud water wilt opwarmen. Je gooit al snel teveel water in een grotere waterkoker. Maar een grote waterkoker is weer handig als je veel water in één keer wilt opwarmen. Veel mensen kiezen voor een tussenmaat.

Temperatuur

Met een simpele waterkoker kan je het water makkelijk aan de kook brengen. Er zit één temperatuur op. Maar bij luxere uitvoeringen heb je de keuze uit meerdere temperaturen. Je kan zelf instellen tot welke temperatuur je het water wilt laten opwarmen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor verschillende soorten thee.

Verwarmingselement

Een waterkoker heeft een open of een gesloten verwarmingselement. Een open verwarmingselement heeft als voordeel dat het water sneller opgewarmd is. Echter, een waterkoker met een gesloten verwarmingselement gaat langer mee. Er komen namelijk geen kalkdeeltjes aan het element te zitten.

Handige eigenschappen

Wanneer je een waterkoker wilt aanschaffen, dan is het aan te raden om ook eens op de volgende punten te letten. Op die manier weet je zeker dat je een waterkoker koopt die helemaal naar je zin is.

  • Slaat de waterkoker af als hij de gewenste temperatuur heeft bereikt?
  • Kan het snoer van de waterkoker worden opgeborgen?
  • Heeft de waterkoker de mogelijkheid om het water op temperatuur te houden?
  • Wat is het vermogen van de waterkoker? Een waterkoker met een hoger vermogen zal sneller het water opwarmen.

Prijs waterkoker

Er zitten grote prijsverschillen tussen de verschillende waterkokers. Je hebt goedkope waterkokers van rond de 15 euro. Dit zijn vaak kleine en simpele waterkokers. De gemiddelde prijs van een redelijke waterkoker ligt rond de 30 á 40 euro. Maar wanneer je echt een waterkoker met allerlei extra's wilt, dan betaal je hier meer voor. Een echte design waterkoker met allerlei extra's kan bijvoorbeeld makkelijk 80 á 100 euro kosten.

Conclusie

Er komt nog aardig wat bij kijken als je een waterkoker wilt aanschaffen. De prijs van een waterkoker is afhankelijk van de mogelijkheden. Een luxe waterkoker met extra mogelijkheden zal duurder zijn dan een simpele waterkoker. Veel mensen kiezen een waterkoker uit die goed bij de rest van de keuken past. Maar wanneer je veel gebruik maakt van je waterkoker, dan kan het een aanrader zijn om je eens in de verschillende opties te verdiepen. Let bijvoorbeeld eens op de inhoud, verschillende temperatuurstanden of de mogelijkheid om je water op temperatuur te houden.