Tips voor het kopen van een Amerikaanse koelkast

Inleiding

Een koelkast is eigenlijk onmisbaar in je keuken. Veel eet- en drinkwaren moeten gekoeld bewaard worden. Ze blijven op die manier lekkerder en vooral langer houdbaar. In huis is het te warm, dus een koelkast is de ideale plek om je producten koel te bewaren. Je hebt koelkasten in allerlei soorten en maten. Een handige koelkast met enorm veel ruimte is de Amerikaanse koelkast. Over het algemeen heeft een Amerikaanse koelkast twee deuren. Je hebt bijvoorbeeld aan de linkerkant een vriesgedeelte en aan de rechterkant het koelgedeelte. Maar feit is dat je veel ruimte hebt om al je producten te bewaren. Een Amerikaanse koelkast is ideaal met een gezin of als je graag een voorraad wilt bewaren. Waar moet je opletten als je een Amerikaanse koelkast wilt kopen?

Wat is een Amerikaanse koelkast?

Bij een Amerikaanse koelkast denk je aan een enorme koelkast! Ze zijn bijvoorbeeld hoog en hebben twee deuren. Een Amerikaanse koelkast wordt ook wel een side by side koelkast genoemd. Aan de ene kant van de Amerikaanse koelkast heb je de vriezer en aan de andere kant de koelkast. Vaak is het koelgedeelte groter omdat de meeste mensen hier meer gebruik van maken. Wanneer je er over nadenkt om een Amerikaanse koelkast aan te schaffen, is het belangrijk om zeker te weten dat je deze kwijt kan. Maar wanneer de koelkast in je keuken past, dan zal je er zeker weten veel plezier van hebben!

Tips voor het kopen van een Amerikaanse koelkast

Energieverbruik

Een Amerikaanse koelkast verbruikt aardig wat stroom. Ze zijn groot en een koelkast staat over het algemeen altijd aan. De meeste Amerikaanse koelkasten van nu zijn zo gemaakt dat ze energiezuinig zijn. Net als andere apparaten krijgt de koelkast een energielabel. Een Amerikaanse koelkast met energielabel A is zuinig in gebruik, maar er zijn ook koelkasten met label A++. Deze zijn nog zuiniger in gebruik en dus beter voor het milieu! Wanneer je een Amerikaanse koelkast wilt kopen, dan staat over het algemeen aangegeven wat het energieverbruik per jaar is. Er kan hierbij nog aardig wat verschil zijn! Tussen de 400 en 500 KWh per jaar is gemiddeld.

Het koelgedeelte

Het koelgedeelte is niet in iedere Amerikaanse koelkast hetzelfde. Hoeveel ruimte je binnenin hebt wordt aangegeven in liters. Gemiddeld heeft een Amerikaanse koelkast een inhoud van 400 liter. Verder is het belangrijk om op de indeling te letten. Je moet zelf inschatten welke producten je vooral in de koelkast legt. Wil je bijvoorbeeld een dubbele groentela? Of vind je het makkelijk om al je frisdranken kwijt te kunnen. Waar moet je opletten bij indeling van het koelgedeelte?

  • Aantal groentelades
  • Aantal verdiepingen
  • Heeft de koelkast een flessenrek?
  • Keldergedeelte. Dit is een ruimte in de koelkast waarbij de temperatuur net boven het vriespunt ligt. Deze temperatuur is ideaal om groentes en fruit langer vers te houden.
  • Sommige koelkasten bieden extra hygiëne zodat er meer bescherming is tegen bactiëren.

Het vriesgedeelte

Het vriesgedeelte van de Amerikaanse koelkast is over het algemeen kleiner dan het koelgedeelte. Veel mensen vinden de vriezer minder belangrijk, maar toch zijn er een aantal aandachtspuntjes.

  • Aantal laden of vakken
  • Temperatuur van de vriezer. Hoe laag kan deze temperatuur worden en kan je hem zelf instellen?
  • De meeste vriezers moet je om de zoveel tijd ontdooien. Wanneer je een vriezer met het no-frost systeem koopt, dan is dit verleden tijd.

Extra's bij de Amerikaanse koelkast

Amerikaanse koelkasten staan ook bekend om hun extra's. Bij luxere uitvoeringen krijg je allerlei extra's.

  • Minibar. Bij sommige Amerikaanse koelkasten heb je een minibar. Je kan hier je drankjes koel in houden en wanneer je er eentje wilt pakken, dan hoef je niet heel de deur open te doen, maar alleen een klein klepje.
  • Ice-dispencer. Verschillende Amerikaanse koelkasten bieden de mogelijkheid om ijsblokjes te maken. Ideaal als je een lekker koel drankje in de zomer wilt maken! Andere mogelijkheden van de ice-dispencer zijn kleine stukjes ijs (ijsschaaf) en gekoeld water.

Prijzen

Amerikaanse koelkasten zijn over het algemeen niet goedkoop. Prijzen liggen gemiddeld tussen de 1000 en 1500 euro. Maar dit is helemaal afhankelijk van wat je wilt. Je hebt ook goedkopere Amerikaanse koelkasten, maar er zijn er ook van meer dan 2000 euro. Een Amerikaanse koelkast van een bekend merk zoals Bosch en met vele mogelijkheden is het duurst. Wanneer je op internet rondkijkt, dan zal je wel zien dat de prijzen per winkel verschillend zijn. Het prijsverschil kan zelfs oplopen tot meer dan honderd euro. Wanneer je een Amerikaanse koelkast op het oog hebt, loop dan niet de eerste de beste winkel in, maar kijk rond of je hem misschien ergens goedkoper kan krijgen.

Conclusie

Een Amerikaanse koelkast is harstikke handig in gebruik. Hij is enorm, dus je kan er veel eten en drinken in kwijt! Ideaal als je een gezin hebt of graag veel spullen opbergt. Amerikaanse koelkasten zijn over het algemeen niet goedkoop. Laat je daarom goed informeren over de mogelijkheden zodat de koelkast helemaal naar je zin is!