Tips voor het kopen van een mini vaatwasser

Inleiding

Veel mensen vinden afwassen en afdrogen een vervelend karwei. Het neemt veel tijd in beslag en soms moet je nog echt hard je best doen om alles goed schoon te krijgen. Ook moet je het afwassen bijhouden, het is niet echt netjes en hygiënisch om heel je aanrecht vol te laten staan met vuile vaat. De meeste mensen kiezen daarom voor een vaatwasser. Een vaatwasser doet al het vuile werk voor je. Je hoeft hem alleen maar in te ruimen, blokje erin te doen en als de vaatwasser klaar is, kan je hem weer uitruimen. De meeste vaatwassers nemen de plek van een keukenkast in. Voor een gezin is zo'n vaatwasser groot genoeg, maar voor bijvoorbeeld alleenstaande mensen is een normale vaatwasser te groot. Speciaal voor deze groep heb je zogehete mini vaatwassers. Zoals de naam het al zegt zijn deze vaatwassers een stuk kleiner dan de standaard vaatwasser. Wat wil je allemaal weten over de mini vaatwasser?

Wat is een mini vaatwasser precies?

Een mini vaatwasser werkt in principe hetzelfde als een gewone vaatwasser. Hij is alleen een stuk kleiner en je kan er minder in kwijt. Een normale vaatwasser is 85 centimeter hoog en 60 centimeter breed. Je hebt ze ook een maatje kleiner, deze vaatwassers zijn dan 45 centimeter breed. Een mini vaatwasser is nog een maatje kleiner, hij is namelijk 45 centimeter hoog en 45 centimeter breed. In principe zegt de afmeting nog niet zoveel, belangrijker is om te weten hoeveel bestek, borden, glazen enzevoort je kwijt kan. In de wereld van de vaatwassers wordt dit het aantal couverts genoemd. Een couvert is het eetgerei dat je per persoon per maaltijd gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bord, bestek en een glas. Een normale vaatwasser kan gemiddeld rond de twaalf couverts kwijt. In een maatje kleiner passen negen couverts. In de mini vaatwasser kunnen gemiddeld vijf couverts.

Soort vaatwasser Hoogte in cm. Breedte in cm. Aantal couverts
Standaard vaatwasser 85 60 12
Maatje kleiner 85 45 9
Mini vaatwasser 45 45 4 tot 6

Voor wie is de mini vaatwasser ideaal?

Een mini vaatwasser is ideaal voor mensen die alleen wonen en die van gemak houden. Een normale vaatwasser verbruikt meer energie dan een mini vaatwasser. Een gezin heeft iedere dag wel een gevulde vaatwasser, dus die hebben ook de ruimte van een normale vaatwasser nodig. Maar als je alleen bent, kan het wel een paar dagen duren voordat een normale vaatwasser vol is. Het is zonde om een half lege vaatwasser aan te zetten, maar het is ook niet praktisch om je vuile vaat net zolang in je vaatwasser op te sparen tot dat deze vol is. Een mini vaatwasser biedt uitkomst. Een mini vaatwasser is eerder gevuld en je verbruikt minder energie. Zo kan je toch iedere dag een schone vaat hebben, zonder dat je energie verspild. Een ander voordeel is dat de mini vaatwasser over het algemeen een stuk goedkoper dan een normale vaatwasser is. Voor wie is een mini vaatwasser ideaal?

  • Alleenstaande mensen
  • Studenten
  • Op de camping

Tips voor het kopen van een mini vaatwasser

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je een mini vaatwasser wilt aanschaffen. Hieronder de tips voor het kopen van een mini vaatwasser.

  • Energieverbruik. Alle grote elektrische apparaten hebben een energielabel. Hiermee kun je precies zien hoe energiezuinig een apparaat is. Een mini vaatwasser met energielabel A++ is het zuinigst, terwijl een apparaat met energielabel G zeer veel energie verbruikt. Vaak kan je ook navragen hoeveel stroom en water je per wasbeurt verbruikt.
  • Was en droogresultaat. Wanneer je een mini vaatwasser wilt aanschaffen, vraag dan in de winkel na wat het was en droogresultaat van de vaatwasser is. Wordt de vaat mooi schoon en droog? Ook op internet kan je productvergelijkingen bekijken.
  • Mogelijkheden. Het is ideaal als de mini vaatwasser verschillende programma's heeft. Deze kunnen bijvoorbeeld variëren van wastijd en temperatuur. Voor alleen wat borden en glazen hoef je minder lang en warm te wassen dan een vaatwasser gevuld met vieze pannen. Een andere mogelijkheid is de starttijd. Moet de vaatwasser gelijk draaien of kan je hem van tevoren instellen zodat hij een paar uur later gaat draaien?
  • Indeling van de vaatwasser. De meeste mini vaatwasser hebben een vaste indeling. Let er wel op of er bijvoorbeeld een bestekmandje bij de mini vaatwasser zit.
  • Zout en glansindicator. In een vaatwasser moet je zout en glans toevoegen voor het beste resultaat. Het is handig als er wordt aangegeven wanneer het zout en glans bijna op is. Een andere oplossing is om vaatwastabletten te gebruiken waarin alles zit.
  • Prijs. Een mini vaatwasser kost gemiddeld tussen de 100 en 250 euro. De prijs is afhankelijk van het energieverbruik, de mogelijkheden en het merk.

Conclusie

Een vaatwasser is ideaal als je van gemak houdt. Het scheelt een hoop tijd als je niet meer hoeft af te wassen en af te drogen. Je hebt verschillende soorten vaatwassers. Een mini vaatwasser is een stuk kleiner dan een gewone vaatwasser, deze is ideaal voor mensen die alleen wonen of bijvoorbeeld voor op de camping. Je verbruikt zo een stuk minder energie en je hoeft geen dagen te wachten voordat de vaatwasser vol is. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je een mini vaatwasser wilt aanschaffen, denk bijvoorbeeld aan het energieverbruik en extra mogelijkheden.