Tips voor het kopen van een frituurpan

Inleiding

In bijna ieder huishouden kom je wel een frituurpan tegen. In een frituurpan kan je heel gemakkelijk patat of bittergarnituur bakken. Het is puur een kwestie van de snacks in de frituurpan gooien en dan wachten tot ze klaar zijn. Ideaal als je geen tijd hebt om te koken of trek hebt in een snelle hap! Wanneer je een patatje bij de snackbar moet halen ben je veel meer geld kwijt! Er zijn verschillende frituurpannen te koop. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als je een frituurpan wilt aanschaffen. Lees hieronder de tips voor het kopen van een frituurpan.

Tips voor het kopen van een frituurpan

De inhoud van de frituurpan

Je hebt frituurpannen in verschillende groottes. Gemiddeld is de inhoud van een frituurpan tussen de twee en 2,5 liter. Dit is voldoende voor een gemiddeld gezin. Grotere frituurpannen zijn ook mogelijk, deze hebben bijvoorbeel een inhoud van drie tot vier liter. Een frituurpan met een grotere inhoud is duurder dan een frituurpan met minder inhoud. Aan de andere kant is een grote frituurpan ideaal als je een groot gezin hebt of graag veel in één keer wilt bakken! Aan het aantal liter van een frituurpan kan je ook zien hoeveel gewicht je maximaal kan frituren.

Inhoud frituurpan Diepvries Vers
Twee liter 400 gram 550 gram
2,6 liter 500 gram 675 gram
3,5 liter 575 gram 725 gram
Vier liter 700 gram 800 gram

De meeste frituurpannen hebben één mandje. Wanneer je graag twee dingen tegelijk wilt bakken, dan kan je kiezen voor een frituurpan met twee mandjes.

Temperatuur en tijd

Om je eten op de juiste temperatuur te bakken zijn de temperatuur en de tijd erg belangrijk. Bij sommige frituurpannen heb je de mogelijkheid om vooraf de tijd in te stellen. Dit is makkelijk als je een bepaald recept aan houdt. Ook voorkom je hiermee dat je eten aanbrandt omdat je zelf de tijd even vergeten bent. Ook een thermostaat is handig op een frituurpan. De beste temperatuur om te bakken is tussen de 160 en 180 graden.

Schoonmaken

Frituren is zeker niet de gezondste manier van eten, maar op zijn tijd is het toch wel erg lekker! Het is belangrijk om je frituurpan goed schoon te houden. Zo moet je het vet regelmatig verwisselen. Denk hierbij gemiddeld aan twaalf bakbeurten. Er blijven heel gemakkelijk restjes in een frituurpan achter. Dit valt op te lossen met een zogeheet oliefiltersysteem of een zeef. Deze scheidt de restjes als het ware. De handigste manier om een frituurpan schoon te maken, is als deze uit elkaar gehaald kan worden. Zo kan je hem heel gemakkelijk in de vaatwasser stoppen.

Waar moet je nog meer opletten als je een frituurpan wilt aanschaffen?

  • Veiligheid. Let erop of de frituurpan niet aan de buitenkant warm kan worden. Zeker met kinderen is dit een aanrader! Een ander puntje is een beveiliging om overhitting te voorkomen.
  • Kijkvenster. Wanneer je wilt controleren of de patatjes al bruin genoeg zijn, is een kijkvenster erg handig. Je hoeft dan niet de deksel te openen om dit te controleren.
  • Stank. Frituurpannen ruiken over het algemeen niet lekker. Wanneer je thuis aan het bakken bent, zal je al snel merken dat heel je huis naar de frituurpan ruikt. De meeste frituurpannen hebben een anti-reukfilter zodat de stank beperkt blijft.
  • Prijzen. De prijs van een frituurpan ligt gemiddeld tussen de vijftig en honderd euro. Dit is afhankelijk van de inhoud van de frituurpan en de mogelijkheden.

Conclusie

Een frituurpan is reuze handig als je trek hebt in een snelle hap. De meeste mensen gebruiken hun frituurpan om patat en bittergarnituur mee te bakken. Wanneer je een frituurpan wilt aanschaffen, dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Zo is de inhoud van de frituurpan belangrijk. Gemiddeld is de inhoud van een frituurpan tussen de twee en 2,5 liter. Maar grotere frituurpannen zijn ook mogelijk. Let er verder op of je de frituurpan makkelijk kan schoonmaken en of je frituurpan zo veilig mogelijk is.