Welke handmixer kopen

Inleiding

Een handmixer is een keukenapparaat dat vele mogelijkheden heeft. Zo kan de handmixer slagroom kloppen, deeg kneden en ingrediënten mixen tot een egaal beslag. Omdat de handmixer zoveel mogelijkheden heeft, is het eigenlijk een onmisbaar apparaat in de keuken geworden.

Wat is een handmixer?

De handmixer is een klein wendbaar apparaat dat gemakkelijk te hanteren is. De handmixer is daarom voor iedere keuken geschikt.

Er is tegenwoordig een grote keuze aan handmixers in de winkels. Hier probeer ik een beetje duidelijk te maken waar je op moet letten, zodat je een goede keuze kan maken bij de aanschaf van je handmixer.

Waarvoor gebruik je een handmixer?

Hierboven heb ik al een paar voorbeelden gegeven waarvoor een handmixer gebruikt kan worden, maar er zijn er nog veel meer. Denk hierbij aan:

Afb.1.Eiwitten stijven met handmixer.
  • Het maken van pannenkoekenmix
  • Het maken van brooddeeg
  • Het maken van een cake of taart
  • Het mixen van een milkshake
  • Het kloppen van slagroom
  • Het roeren van babyhapjes
  • Het stijven van eiwitten (zie afbeelding 1)

Al deze bovenstaande keukenklusjes kun je met de hand doen, maar de handmixer is er nu juist voor om deze taak van je over te nemen en te verlichten.

De handmixer is ook zeer snel schoon na gebruik, daar je de accessoires gewoon in de afwasmachine kunt doen.

Factoren waaraan je moet denken bij de aanschaf van een handmixer

De prijs

Wat is je budget? Wil je 25 euro of 75 euro uitgeven aan je nieuwe handmixer? Vanaf 10 euro zijn er van het merk Bestron handmixers verkrijgbaar. De duurste handmixer kost 150 euro en is van Philips.

Vormgeving

Wil je een mooie of effectieve handmixer? Dat hangt ervan af of je de handmixer in de keuken neer wilt zetten of de handmixer gewoon na gebruik weer in de kast opbergt. Als je de handmixer dagelijks gebruikt is het misschien beter om een mooi uitziend apparaat te kopen, omdat je de handmixer dan niet steeds op hoeft te bergen en de handmixer als het ware een sieraad in de keuken is. Een design handmixer is wel duurder dan een eenvoudige handmixer. Bodum, Dualit, Philips Robust, Solis en Kenwood hebben zeer mooie handmixers, die niet misstaan in de moderne keuken.

De grootte van het apparaat

Ook de grootte van de handmixer kan doorslaggevend zijn. Heb je een kleine keuken, kies dan bijvoorbeeld voor Kenwood, deze heeft ook een slim opbergsysteem erbij.

Opbergmogelijkheden

Kun je de accessoires kwijt of moet jezelf een plaatsje vinden. Onder de handmixer van Solis bijvoorbeeld, kun je de accessoires opbergen.

Aanwezigheid snoer

Is het mogelijk het snoer op te draaien in het apparaat of zie je het aan de buitenkant (afbeelding 2). Bij de handmixer van Bodum, rolt het snoer zich in het apparaat op.

Afb.2.Bodum handmixer met opbergmogelijkheden voor het snoer.

Duurzaamheid

Hoe lang is de fabrieksgarantie op de handmixer? Als je een handmixer uit het duurdere segment koopt, wil je graag een wat langere garantie. Philips Robust geeft bijvoorbeeld een garantie van drie jaar.

Het aantal accessoires

Dit kan verschillen per handmixer. Meestal krijg je twee accessoires erbij, kloppers en deeghaken, bij sommige handmixers zit er ook een pureer accessoire bij.

De behuizing

Je kunt kiezen voor wit plastic dat kan verkleuren, maar je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld RVS, wat duurzamer is.

Het vermogen

Bij de meeste handmixers ligt het vermogen tussen de 150 en 400 watt. Hoe hoger het vermogen, hoe sneller je klaar bent. De handmixer van Kenwood heeft bijvoorbeeld een vermogen van 400 watt.

Het aantal snelheden

Meestal heeft de handmixer 3 tot 6 snelheden. Je kunt dus zelf de gewenste snelheid kiezen, maar een te hoge snelheid zorgt ervoor dat je meer spettert. Hier moet je dus mee oppassen. Als je sommige gerechten op een te hoge snelheid klopt mislukt het, zo kan slagroom ineens boter worden.

Waar koop je je handmixer?

Dat ligt helemaal aan jezelf.

Je kunt je handmixer online bestellen, maar je kunt ook naar de duurdere kookwinkel gaan. Ook de grotere warenhuizen bieden verscheidene merken van handmixers aan.

Zorg wel dat je eerst allerlei handmixers hebt vergeleken, voordat je een keuze maakt.