Winterhanden en wintertenen, perniones

Komt de winter inzicht, dan helaas ook winterhanden en wintertenen. Ongeveer tien procent van de mensen heeft hier last van en het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Waardoor worden winterhanden en wintertenen precies veroorzaakt en hoe kun je het behandelen?

Lees hier alles wat je wilt weten over winterhanden en wintertenen, ofwel perniones.

 

De symptomen van winterhanden en wintertenen

Het fenomeen winterhanden en wintertenen beperkt zich niet alleen tot de handen en tenen, maar er kunnen ook wintervoeten en winterdijen ontstaan. Hierbij ontstaan pijnlijke, gezwollen, rode, soms blauwe plekken op de huid, die ook kunnen jeuken.

Ook kleinere plekjes op het lichaam zoals het topje van je neus of de oorranden kunnen symptomen van perniones laten zien. Meestal gaan deze plekken binnen een aantal weken weer over.

Hoe worden winterhanden en wintertenen veroorzaakt

De oorzaak voor deze vervelende aandoening ligt bij de vaten van de huid.Wintertenen!

Hoe reageert de huid normaal gesproken op warmte en koude? Als je het warm hebt gaan de oppervlakkige bloedvaten in de huid open staan ofwel zich verwijden (vasodilatatie genoemd), hierdoor raakt het lichaam warmte kwijt en koel je af. Hierdoor gaat de huid zich rood kleuren, dit zie je bij mensen die aan het hardlopen zijn of een andere vorm van activiteit aan het uitoefenen zijn.

Als je het koud hebt, vernauwen de oppervlakkige bloedvaten in de huid zich juist (vasoconstrictie genoemd). De huid wordt bleker en het warmteverlies wordt beperkt. Dit is een logische reactie van het lichaam en ook volkomen normaal.

Als de koude echter te lang duurt, moeten de oppervlakkige bloedvaatjes weer open gaan staan, omdat de uitstekende lichaamsonderdelen anders teveel afkoelen en eventueel kunnen gaan bevriezen.

Bij mensen met perniones blijven de iets grotere vaten ook tijdens langdurige kou vernauwt en de bloedtoevoer neemt dus niet toe. Als reactie hierop gaan de oppervlakkige bloedvaatjes maximaal openstaan om nog zoveel mogelijk bloed te kunnen vervoeren ondanks de verminderde aanvoer. Dit zie je als dikke gloeiende rode wintertenen of winterhanden.

Factoren die winterhanden en wintertenen beïnvloeden

Waarom de bloedvaten in het geval van perniones anders dan normaal reageren, is niet bekend.

Het fenomeen komt wel vaker voor in bepaalde families, maar bewezen dat het erfelijk zou zijn, is het niet. Ook bij mensen met anorexia wordt perniones vaker gezien. Daarnaast hebben mensen die overmatig zweten ook vaker last van winterhanden.

Hoe kun je winterhanden en wintertenen voorkomen

Zeker als je weet dat je last hebt van winterhanden of wintertenen, wil je er 

Wollen handschoenen!

van alles aan doen om te voorkomen dat het opnieuw ontstaat. Wat kun je doen om zo min mogelijk klachten te krijgen?

Vermijdt koude, dit kun je doen door;

  • Goede isolerende kleding te dragen (bijvoorbeeld thermo ondergoed)
  • Ruimzittende dikke sokken en handschoenen te dragen
  • Niet te kleine schoenen te kopen, dit vermindert de bloeddoorstroming van de voeten

Daarnaast is het belangrijk warmtewisselingen te voorkomen. Dit is helaas niet altijd mogelijk, maar probeer om niet van een hele warme kamer direct naar buiten te gaan als het ijskoud is. Warmteverwisselingen voorkomen vermindert overigens ook couperose, wat ook een aandoening van de bloedvaatjes in het gezicht is. Ga als laatst niet stilstaan in de kou, maar blijf in beweging.

Hoe kun je wintertenen en winterhanden behandelen

Perniones is gelukkig geen ernstige kwaal, het gaat weer over. Het is alleen wel pijnlijk en vervelend om te ervaren. Hoe kun je wintertenen en winterhanden behandelen als je ze eenmaal hebt?

  • Sommige mensen zweren bij de aanpak om de ochtendurine over de voeten te laten lopen. Dit doen ze voordat ze gaan douchen en spoelen de voeten vervolgens schoon. Je kunt het natuurlijk proberen, mocht het werken, kost het je niets en ben je van de kwaal af.
  • Een andere oplossing is het gebruik van capsaicine crème. Capsaicine is een stof afkomstig uit pepers en zou een verwarmend effect hebben op de huid. Hierdoor zouden de klachten van perniones verminderen, begin hier echter wel ruim van te voren mee.
  • Wisselbaden zouden een heilzaam effect hebben, ook hier moet je voor de winter mee beginnen. Wisselbaden zijn sowieso goed voor de huid en laten hem niet verslappen.
  • Het masseren van de onderbenen, voeten en handen kan soms voordelig zijn, je houdt de bloeddoorstroming opgang , waardoor bepaalde lichaamsonderdelen minder snel onderkoeld raken.
  • Als laatst kun je naar de huisarts gaan en vragen om vaatverwijdende middelen. Deze hebben helaas ook bijwerkingen en geen bewezen effect.

Helaas is van geen van bovenstaande behandelingen bewezen dat het helpt. Iedereen reageert anders op deze mogelijke oplossingen en het zou zomaar kunnen zijn dat een massage je buurvrouw wel helpt, maar jou niet. Probeer dus meerdere opties uit en blijf bij degene die bij je past.

Tot slot

Wintertenen en winterhanden zijn een vervelend, maar niet ernstige kwaal. Als de winter voorbij zul je minder last hebben tot het volgende jaar. Probeer bovenstaande voorzorgsmaatregelen toe te passen en de klachten in te perken.

Wil je meer weten over thermo ondergoed? Lees dan verder in; merinowol in thermo ondergoed.

Heb je geen last van wintertenen en winterhanden, maar wel vaak last van koude handen en voeten? Kijk dan hier wat je tegen koude handen en voeten kunt doen.