Tips voor het kopen van een wokpan

Inleiding

Iedereen heeft wel eens van wokken gehoord. Wokken is eigenlijk niks anders dan roerbakken. Wokken is hartstikke lekker en gezond. De recepten zijn over het algemeen niet al te moeilijk. Het is een kwestie van de juiste voorbereidingen en dan gaat alles in de pan. Je hebt een speciale pan om te wokken, namelijk de wokpan. De wokpan heeft veel weg van een gewone koekenpan. Er zijn enkele verschillen. Hij is bijvoorbeeld hoger waardoor je al je ingrediënten erin kwijt kan. Wanneer je van wokken houdt, dan is een goede wokpan geen miskoop. Waar moet je opletten als je een wokpan wilt aanschaffen? Lees hieronder de tips voor het kopen van een wokpak.

Voordelen van het wokken

Wokken is een hele andere manier van eten bereiden dan we gewend zijn. We zijn toch gewend om onze aardappelen en groenten te koken. Verder moet dit vooral gescheiden blijven. Bij wokken maak je juist één geheel van je maaltijd. Er zijn veel lekkere recepten om klaar te maken in de wokpan. Veel ingrediënten kunnen gelijk de wokpan in. Groenten en aardappelen moet even beetgaar gekookt worden. Wanneer alles in de wokpan zit kan je beginnen met wokken. Alles wordt lekker gebakken en je hoeft alleen een beetje te roeren en te husselen. Er zijn een aantal voordelen aan het wokken.

  • Gezond. Wokken is hartstikke gezond! De meeste wokpannen hebben een anti baklaag waardoor het eten niet snel aanbrandt. Je hoeft daardoor weinig tot geen bakboter te gebruiken. Door je eten te koken, kook je de vitamines er langzaam uit. Door je eten te wokken blijven de vitamines beter behouden.
  • Lekker. Door je eten te wokken in plaats van te koken blijft de smaak beter behouden. Je proeft hierdoor precies wat je eet.
  • Makkelijk. Het is reuze makkelijk om alles in een grote wokpan te gooien. Het enige wat je hoeft te doen is het eten te roeren totdat alles mooi gebakken is.

Tips voor het kopen van een wokpan

Maat van de wokpan

Je hebt wokpannen in verschillende maten. De meeste wokpannen hebben een diameter van 24 - 28 centimeter. Hiermee kan je een prima maaltijd voorbereiden. Maar er zijn ook grotere wokpannen verkrijgbaar. Deze worden over het algemeen een wadjan genoemd. Een wadjan kan een diameter hebben van 36 centimeter. Een grote wokpan is ideaal als je met een grotere groep wilt wokken.

Manier van koken

Er zijn verschillende manieren waarop je kan koken, zoals:

  • Gas
  • Elektrisch
  • Keramisch
  • Inductie
  • Halogeen

Wanneer je een wokpan wilt aanschaffen, kijk dan na of de wokpan geschikt is voor jouw kookstel.

Handvaten

Niet alle wokpannen zien er hetzelfde uit. Sommige zien er uit als een veredelde koekenpan. Ze hebben alleen een steel. Handiger is het als er ook nog een handvat aanzit. Je kan het eten dan beter omgooien. Ook kan een gevulde wokpan best zwaar zijn. Grotere wokpannen heeft vaker twee handvaten in plaats van een steel.

Opties bij de wokpan

  • Anti baklaag. Je eten brandt minder snel aan wanneer de wokpak een anti baklaag heeft. Ook hoef je minder tot geen bakboter te gebruiken.
  • Warmte-indicator. Wanneer je wokpan warm genoeg is zal de warmte-indicator dit aangeven door rood te kleuren.

Prijzen

Je kan de wokpan zo duur maken als je zelf wilt! Je hebt wokpannen van rond de 20 euro, maar ook van 70 euro. Vaak betaal je meer voor een merknaam en heeft een duurdere wokpan net wat meer luxe.

Conclusie

Wokken is hartstikke lekker, makkelijk en gezond. Je kan heerlijk wokken in een restaurant, maar je kan ook prima thuis wokken. Het enige dat je hoeft aan te schaffen is een wokpan. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je een wokpan wilt aanschaffen. Allereerst moet hij geschikt zijn voor jouw type kookstel. Verder kan je kiezen tussen verschillende maten en opties. Je hebt wokpannen in verschillende prijsklasses. Een duurdere wokpan heeft vaak wat meer extra's, maar met een goedkopere wokpan kan je ook prima wokken!


Reacties (1)

Reageer
Bert reageerde 8 jaar geleden
28 Apr 12:12
Beste Priscilla,

Leuk artikel. Er zijn wel goede pannen te vinden voor niet al te veel geld. Bij www.kitchenandmore.nl heb ik een aantal keramische pannen gekocht en die bevallen mij uitstekend!