Welk keukengerei gebruik je in de Oosterse Keuken

Oosters koken kan je ook zelf

Als je graag oosters eet, dan hoef je niet altijd naar een restaurant. In Nederland zijn er genoeg plaatsen waar je ingrediënten kunt kopen om zelf oosterse gerechten te maken. Als je oosters gaat kokkerellen, zullen enkele aanvullingen op je keukengerei je van pas komen. In dit artikel worden wat voorbeelden beschreven. Natuurlijk zijn er nog veel meer keukengereedschappen te koop die je in de oosterse keuken kunt gebruiken. Heb je eenmaal de smaak te pakken en wil je steeds nieuwe gerechten uitproberen, dan zal je vanzelf ook naar andere gereedschappen op zoek gaan. In een toko willen ze je vast wel helpen bij je keuze. 

Vijzel met stamper

Oosterse gerechten vergen een lange voorbereidingstijd. Daar moet je zeker rekening mee houden. Veel ingrediënten moeten worden gesneden of worden fijngemaakt. In de oosterse keuken wordt veel gebruik gemaakt van een vijzel en stamper.

- Maak je bijvoorbeeld zelf sambal oelek, dan moeten de pepers met een vijzel worden fijngewreven. Indonesisch: ulekan [u spreek je uit als oe] = vijzel met stamper. Oelek is de Nederlandse schrijfwijze. 

Messen en hakplank

Je messen zijn belangrijk, want met botte messen is het moeizaam snijden. Zorg er dus voor dat je messen scherp zijn voor je aan het oosterse keukenavontuur begint. En nu we het toch over snijden hebben, met een hakmes en een stevige hakplank gaat het snijden nog gemakkelijker.

* In de oosterse keuken wordt door de kok praktisch alles met zijn hakmes gedaan. Hij snijdt er grof en flinterdun mee. Wil je dat ook leren? Wees voorzichtig. Houd de vingers van de niet snijdende hand altijd gekromd.

Heb je al een wadjan?

Oosterse gerechten laten zich gemakkelijk in een wadjan, ook wel wok genoemd, bereiden. Als je vaak roerbakschotels klaarmaakt, is een wadjan helemaal handig. Er zijn verschillende uitvoeringen te koop. Die van gietijzer zijn het prettigst in gebruik. Een nadeel is dat ze breekbaar zijn en ook behoorlijk zwaar. Er zijn ook elektrische wadjans te koop.

*  Een voorbeeld: nasi goreng is gemakkelijker de bereiden in een wadjan, dan in een koekenpan.Wadjan

Een stoompan, altijd gemakkelijk

Je zult geen spijt krijgen van de aanschaf van een stoompan. Behalve voor het stomen van oosters eten, zijn er volop andere mogelijkheden met een stoompan. Google “koken, keuken, stomen” dan zie je meer dan een miljoen resultaten waar vast wel iets voor jou bij is. 

* Lukt het je bijna nooit om gekookte rijst niet aan elkaar gekleefd op de borden te krijgen? Probeer dan de rijst eerst voor te koken. (Hiervoor geen snelkookrijst gebruiken). Dat doe je in een gewone pan met water. De rijst ligt een vingerkootje onder het niveau van het water. Als het water is verdwenen, kook je vervolgens de rijst in de stoompan gaar. Even oefenen voor een goed resultaat.

Snel niet meteen naar de winkel

Veel keukenkastjes zijn gevuld met verborgen schatten. Impulsaankopen die in een hoekje staan te verpieteren. Voor je besluit om een en ander aan te schaffen voor je oosterse kookavontuur, is het raadzaam om eerst eens in je keukenkastjes te kijken. Wie weet staat er wel een keukenmachine die veel kan, maar nooit wordt gebruikt. Die keukenmachine kan je bij het voorbereiden van je oosterse maaltijden goede diensten bewijzen. En heb je geen keukenmachine, dan vind je misschien wel iets anders waarvan je het bestaan niet meer afwist. Dus, snel niet meteen naar de winkel. Veel kookplezier!  

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden