Hoe kun je het beste rode pepers snijden

Inleiding

In veel pittige gerechten worden rode pepers, ook wel bekend als Spaanse pepers of chilipeper, verwerkt. Dit specerij, familie van de aardappel en de tomaat, geeft het gerecht een intense smaak van hitte. Het enige nadeel van rode pepers in gerechten is, dat ze erg moeilijk te snijden zijn. Als je met je handen het vruchtvlees of de pitjes van de peper aanraakt, blijven je handen nog een lange tijd ‘peperig’. Wanneer je na het snijden van pepers dan per ongeluk in je gezicht wrijft, kunnen je ogen, neus of mond erg geïrriteerd raken. Belangrijk is daarom dat je de pepers zó snijdt, dat je het vruchtvlees, de pitjes of de sappen van de peper nauwelijks hoeft aan te raken. Hiervoor zijn verschillende methodes, twee van de meest gebruikte methodes staan hieronder beschreven. Maar hoe kun je eigenlijk het beste rode pepers snijden?

Methode 1

Hieronder staat een van de manieren beschreven waarop je een Spaanse peper kunt snijden zonder later geïrriteerde ogen te krijgen. Voor deze methode heb je niet meer nodig dan een snijplank, een scherp schilmes en een theelepeltje. Hierbij moet je de peper wel halveren.

Snijd de kop van de peper, met het groene steeltje, eraf en snijd de peper in de lengte door, zodat de zaadjes zichtbaar worden. Pak met je hand de buitenkant van de peper vast, zodat je het vruchtvlees en de pitjes niet raakt en schraap met het theelepeltje in de andere hand de zaadjes en de zaadlijsten uit de peper. Deze zorgen voor een extreem pittig gerecht, dus alleen als je echt veel pit wilt, is het slim deze zaadjes te laten zitten. Zodra alle zaadjes uit beide helften van de peper zijn, draai je deze om en pak je het schilmes, om ze vanaf de buitenkant in de gewenste vorm (reepjes, fijngehakt etc.) te snijden. 

Methode 2 

Hieronder staat een andere manier beschreven waarop je een peper kunt snijden zonder later geïrriteerde ogen te krijgen. Voor deze methode heb je een snijplank en een scherp schilmes nodig. Hierbij hoef je de peper ook niet te halveren.

Snijd de kop van de peper, met het groene steeltje, eraf. Pak de peper nu vast, met de opening naar beneden toe, tussen twee handen. Rol de peper tussen je handen. Door de peper te wrijven zullen de zaadjes los raken en uit de opening vallen. Uiteindelijk kun je, nadat bijna alle zaadjes eruit zijn gevallen, eenvoudig de zaadlijst uit de peper halen, door deze met de punt van het schilmes uit de peper te trekken. Vervolgens kun je de peper in de gewenste vorm snijden. 

Conclusie

Spaanse pepers zijn lekkere smaakmakers van een gerecht, maar wel vaak moeilijk te bereiden. Er bestaat namelijk een kans dat je ogen, mond of neus geïrriteerd raakt door in aanraking te komen met het vruchtvlees, de zaden of het sap van de pepers. Daarom is het snijden vaak ook een rotklusje, waarbij veel mensen handschoenen gebruiken. Het kan echter veel eenvoudiger. Je moet er voor zorgen dat je alleen de buitenkant van de peper aanraakt met je vingers, dit kan namelijk geen kwaad. Je kunt de zaden uit de peper halen door ze eruit te schrapen met een theelepeltje of door ze eruit te rollen. 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Yelm