Frieten bakken zonder frituurvet

Inleiding

We kennen allemaal het lekkere frietje. De belgische friet is wereldbekend, maar jammer genoeg overal bekend als ‘French Fries’. De frieten komen in alle vormen voor, van zeer dunne allumettes tot eigenhandig gesneden dikke plakken. Maar een ding hebben ze allemaal gemeen: ze worden gebakken in frituurvet of frituurolie, hetgeen alles zo vettig maakt. Maar nu kunnen we frieten bakken zonder frituurolie!

De ideale friet

Zoals het recept voorschrijft gebruikt men best een Bintje. Deze aardappelsoort is vastkokend, en een ideale patat om frieten van te maken. De aardappel wordt in reepjes van 1 cm dikte gesneden. De rauwe frietjes worden te drogen gelegd op een velletje huishoudpapier om hun vochtigheid te verliezen. De droge aardappelrepen worden eerst enkele minuten voorgebakken in frituurolie of frituurvet op 160°C. Nadien mogen de frietjes in wording even uitrusten, wederom op een velletje huishoudpapier. De friteuse wordt opgewarmt tot 190°C en wanneer de frietjes goudkleurig komen bovendrijven, zijn ze ‘heet gereed’.

Frituurolie of frituurvet

Nadat we lekker gesmuld hebben, blijven we wel met afval zitten. Je moet je frituurvet vervangen, hetgeen een vettige klus is. Niet vergeten naar het containerpark te rijden om je afvalolie kwijt te raken. En voor zij die eraan twijfelen: wanneer je frituurolie troebel wordt is het de hoogste tijd om te vervangen. Op dergelijk hoge temperaturen gaat je vetstof namelijk degraderen. Dierlijke verstoffen (frituurvet) zijn hiertegen beter bestand dan plantaardige vetstoffen (frituurolie) doordat ze minder dubbele bindingen hebben in hun koolstofstructuur. Voor wie dit lesje scheikunde niet interesseert, kan je het gemakkelijk samenvatten als: Olie of vet dat te lang op hoge temperatuur staat, verschraalt met giftige stoffen tot gevolg.

Frituren zonder olie

Al dat gepruts met de frituurolie moet toch beter kunnen. De mens is vindingrijk en bedacht enkele alternatieven om frieten te bakken zonder frituurolie. Maar tevens ook zonder vettige frituurdampen en minder vettige frieten.

Frieten in de oven

McCain heeft diepvriesfrieten in het assortiment die gewoon in de oven gebakken kunnen worden. Zij zijn reeds voorgebakken, en doen eigenlijk niet zoveel onder qua smaak als de gewonen frieten. Ze missen wel de knapperigheid van verse frieten. Maar dit is een waardig alternatief als je frietjes wil eten zonder je friteuse boven te halen.

Frieten zonder olie

Tal van commerciële producten op de markt maken gebruik van dit oven-idee om een frituese aan te bieden zonder frituurolie. Het zijn als het ware kleine oventjes waar je een portie friet in kan klaarmaken. De voordelen zijn legio:

  • Kortere baktijd want je gebruikt voorgebakken frieten
  • Gebruiksgemak: je hoeft geen olie te vervangen
  • Onderhoudsgemak: je kan alle onderdelen gemakkelijk reinigen
  • geen frietgeur
  • minder energieverbruik

Gezonder

Omdat geen vetstoffen gebruikt worden in de laatste bakfase, bevatten de frieten tot 15% minder vet dan frieten die op een traditionele wijze gebakken zijn. Dit resulteert in merkbaar gezondere frieten. Tenzij je natuurlijk 15% meer frieten gaat eten.

 Lekkerder?

Al deze voordelen komen natuurlijk met een nadeel. Zoals alle ‘light’ varianten bevatten de frieten die gebakken zijn zonder verstoffen minder smaak. Ze zijn minder knapperig en hebben een minder uitgesproken smaak. Voor wie geen compromissen wil sluiten omtrent de smaak is dit geen aanrader, maar wie een gezondere friet ambieert zal zeker zijn plezier vinden.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden