Hoe blancheer je groenten

Inleiding

Als je moet koken voor veel mensen of een ingewikkeld gerecht maakt, is het soms moeilijk om alles zo te timen dat het precies op tijd klaar is, zodat je alles tegelijkertijd op kan dienen. Een van de factoren die hierbij een rol speelt is het koken of gaar krijgen van de groenten. Een manier om dit makkelijker te maken is de groenten blancheren, maar veel mensen weten jammer genoeg niet precies hoe dit moet. Toch is blancheren niet zo heel moeilijk. Hoe blancheer je groenten?

Wat is blancheren

Bij het blancheren van groenten kook je de groenten eigenlijk voor. Je doet ze eerst een tijdje in heet, kokend water, de tijd is afhankelijk van de soort groente, en vervolgens plaats je de groenten zo snel mogelijk in ijswater zodat het kookproces stopt vanwege de kou. Als je de groenten niet in ijswater zou doen, zou het kookproces gewoon doorgaan en zouden de groenten dus verder garen, en dat wil je juist voorkomen.

Nadat je de groenten geblancheerd hebt hoef je ze enkel op te warmen voordat je ze opdient. Je kunt ze dus zo aan een gerecht, saus of stoofpot toevoegen zonder ze eerst nog helemaal te hoeven garen. Ideaal als je wat tijd wilt besparen in de keuken.

Het ijsbad

Een ijsbad maken is niet zo heel moeilijk. Het enige wat je nodig hebt is een grote kom, koud water en heel veel ijsblokjes. Doe de ijsblokjes in de kom en giet het koude water erbij. De kom moet groot genoeg zijn en niet tot de rand gevuld zijn, want het is belangrijk dat de groenten die je wilt blancheren er later nog bij kunnen. Vul de kom dus niet tot de rand, of je knoeit erg veel water.

Bij elke groente die je kookt en blancheert is het belangrijk dat deze ondergedompeld blijft in het ijsbad totdat de groente volledig is afgekoeld. Haal je de groente er vroegtijdig uit of laat je ze niet op de goede manier afkoelen (bijvoorbeeld wanneer ze niet helemaal ondergedompeld zijn), dan zal het kookproces zich alsnog voortzetten en krijg je uiteindelijk overgare groenten.

Blancheren in een restaurant

Ook in restaurants wordt vaak gebruikt gemaakt van de techniek van het blancheren. Voordat het restaurant open gaat worden bij de voorbereiding alle groenten geblancheerd tot net voordat ze gaar zijn. Op die manier is het makkelijk om de groenten snel gaar te krijgen als de bestellingen binnen komen, omdat ze al bijna gaar zijn en het kookproces dus drastisch is ingekort. Wanneer restaurants geen gebruik zouden maken van het blancheren, zou het maken van gerechten veel langer duren omdat de groenten dan eerst hun volledige tijd moeten koken, alvorens ze opgediend kunnen worden.

Conclusie

Blancheren is een techniek in de keuken die vaak gebruikt wordt in restaurants of wanneer men eigenlijk niet zo lang in de keuken wil staan. Bij de voorbereiding van een gerecht laat je groenten in een pan met kokend water koken totdat ze nog net niet gaar zijn. Je haalt ze vervolgens uit de pan en dompelt de groenten onder in een ijsbad, gemaakt van ijskoud water en ijsklontjes. Hierbij stopt het kookproces en garen de groenten niet verder. Vervolgens kun je ze gemakkelijk en snel opdienen, want je hoeft ze alleen nog maar even op te warmen. Deze techniek wordt vaak in restaurants gebruikt om de kooktijd drastisch in te korten.