Hoe maak je eenvoudig zelf een brood

Inleiding

Nooit gedacht dat ik zelf een brood zou bakken. Veel te veel rompslomp. Rommel op de aanrecht door overal meel, of in het keukenkastje weer een grote machine erbij, of wachten of het deeg nou wel of niet rijst, handen volgeplakt met deeg en de telefoon gaat. Nee, dat leek mij iets voor de echte liefhebbers, die daar al het geduld en liefde voor hebben.

Maar toch, het brood van de supermarkt begon mij steeds minder te smaken. Het supermarkt brood blijft ook na dagen nog 'ovenvers' en heb hier dan ook weer mijn bedenkingen over. Kortom, daar wilde ik vanaf. Dan naar de echte bakker. Kijk, daar lagen de broden waar ik vrolijk van werd. Allerlei maten en vormen, smaken en geuren. Heerlijk. Alleen moest ik bij het afrekenen van 2 of 3 broden steeds weer even schrikken van het totaalbedrag.

Ik vind brood echt lekker. Voor mij moest hier dus een oplossing komen.  Nu heb ik, uiteindelijk, een heel simpel recept met een goed resultaat kunnen ontwikkelen.  Voor het kneden van het deeg ben ik zo'n 3 à 5 minuten kwijt, dat ligt er even aan hoeveel zin ik heb om te kneden. De rest van de tijd doet eigenlijk het deeg zelf en de oven het werk.

 Een mooie hoge bol, ruitjespatroon op de bovenkant hier en daar nog wat meelsporen1 

Simpel en snel recept:

Ingrediënten:

  • 200 gram tarwebloem (goedkoop merk, onderaan het schap in de supermarkt)
  • 300 gram  fijne bloem
  • 2 zakjes droge gist
  • 1/2 theelepeltje zout
  • 2,5 dl lauw water

Benodigdheden:

  • een plastic bak (klein nieuw afwasteiltje) voor het deeg
  • een grote lepel

Bewerking:

De afgemeten hoeveelheid bloem in de plastic bak doen en het gist erbij*. Dan voeg je het lauwe water erbij, en even flink doorroeren met de grote lepel, zout erbij en verder roeren tot een goed kneedbare  massa ontstaat. Dit is eigenlijk het vervelendste moment. Je moet nu de nog wat plakkerige massa egaal te krijgen. Met grote lepel goed doorroeren en dan met je handpalm of vuist zo'n 3 minuten kneden. Plakkerig deeg krijg je los, egaler door een beetje bloem op je handen te doen. Dit is best even werken. Maar ja, 3 minuten moet kunnen, ik kan het tenminste opbrengen. Als je een goede deegbal hebt, een goede deegbal is niet te droog en niet te nat, het teiltje afdekken en 30 minuten laten staan.

Na 30 minuten nog even een paar keer kneden en weer een deegbal vormen. Nu komt het leuke! Bovenop de bol snijd je met een scherp mes een aantal kerven, net als bij die mooie broden bij de bakker. Dan, om het helemaal af te maken nog een beetje decoratie-meel voorzichtig over de bol stuiven. De bol dan in de voorverwarmde oven tillen, maar niet weer aanzetten. Je laat de broodbol nog 15 minuten in de oven rusten, zodat deze voor de 2e keer kan reizen. Na 15 minuten zet je de oven op 200 graden en na 30 minuten heb je een uitstekend brood. Het brood even laten afkoelen en ... genieten maar! 

 Tips

  • Je kunt nog toevoegen wat eetlepels tarwezemelen, dat geeft het brood een bruinbrood-look of je kunt allerlei zaden erbij mengen. Dan wel even opletten dat het deeg niet te droog wordt, maar dat is even proberen. 

 1 courtesy PhotoPin

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden