Hoe wokken op inductieplaat

Inleiding

Wokken is bij ons helemaal ingeburgerd. Wokken is een snelle kooktechniek, die bovendien erg lekker en daarbij nog gezond is ook. Voor het wokken hebben we immers een minimum aan vetstoffen nodig. Wokken is dus meteen ook de ideale kookmethode voor diegenen die hun gewicht niet alleen op peil, maar ook onder controle willen houden. Tot voor kort werd uitsluitend gewokt in een speciaal daarvoor ontworpen pan, op een klassiek kookfornuis. Daar komt nu stilaan verandering in. Sinds kort kunnen we ook wokken op onze inductieplaat. Hoe gaat dat in zijn werk, en met welke tips en voorzorgsmaatregelen houden we bij voorkeur rekening, om van ons volgend wokfestijn een culinaire voltreffer te maken.

Wat is wokken

Wokken of roerbakken is het al roerend bakken en garen van allerlei klein gesneden ingrediënten, en dit op relatief hoge temperatuur. Bij roerbakken verhitten we onze wokpan tot een temperatuur van 250 graden. In het midden van onze wokpan bakken we eerst de hardste ingrediënten bruin, en schuiven deze daarna aan kant. Daarna is het de beurt aan de zachtere ingrediënten. Tijdens het wokken scheppen we de kleinere stukjes voortdurend om en om, terwijl we voortdurend roeren en onze wokpan schudden. Het basisidee achter dit wokken is de verschillende ingrediënten, door middel van hoge temperaturen, zo snel mogelijk garen. Op het allerlaatste moment mengen we alles door elkaar, en warmen alles nog eens extra op.

Speciale vorm wokpan

Wokken of roerbakken is een eenvoudige en snelle manier om zowel vlees als vis en kip samen met aardappelen, pasta, rijst en mie en met alle mogelijke groenten op een zo gezond mogelijke manier te bereiden. Dankzij de half ronde vorm van onze wokpan, hebben we bij het wokken een minimum aan vetstoffen nodig. Roerbakken is daardoor een van de gezondste kooktechnieken. De hitte zorgt ervoor, samen met de uiterst snelle beredingswijze, dat alle vitaminen en mineralen maximaal bewaard blijven.

Wadjang uit Indonesië

Voor het roerbakken wordt een speciale wokpan of wadjang gebruikt. Deze wadjang is een half ronde en holle pan met een lange houten steel, die oorspronkelijk werd gemaakt uit gehamerd plaatstaal. Door deze speciale pan, schroeien vlees, vis en groenten razendsnel dicht. De huidige wokpannen zijn meestal vervaardigt uit roestvrij staal met een anti-aanbaklaag. De wadjang is afkomstig uit Indonesië.

Wokken op onze inductieplaat

Tot voor kort konden we onze speciale wokpan enkel enkel gebruiken op een klassiek gasfornuis, uitgerust met een rooster en een speciale wokbrander met hoog vermogen. Wokken op inductie kon vroeger enkel met een pan met platte bodem. Daardoor hadden we veel meer vetstoffen nodig, waardoor de gezondheidsvoordelen van het wokken haast volledig werden teniet gedaan.

Wokvormige inductieplaat

Met de komst van een komvormige inductieplaat, kwam hier uiteindelijk verandering in. We kunnen nu ook met de klassieke holle wokpan op onze inductiekookplaat aan de slag. Bij de meerderheid van deze recent ontwikkelde inductieplaten, hoort een speciale pan die ervoor zorgt dat het voedsel nooit overhit geraakt. Deze pan warmt snel op tot 220 graden. Vanaf deze temperatuur neemt de hitte van onze inductiekookplaat geleidelijk af, om te stagneren op zo'n 250 graden, de ideale woktemperatuur. De inductieplaat zorgt er voor dat deze woktemperatuur, onder alle omstandigheden, behouden blijft.

Onbegrensde mogelijklheden

De komvormige wokzone van onze inductieplaat biedt ons onbegrensde mogelijkheden. Omdat de temperatuur ervan perfect instelbaar is, kan men in deze wokpan zelfs pocheren en allerlei sauzen bereiden. Voor optimaal gebruik is het ideale wokvermogen voorgeprogrammeerd, en heeft de komvormige inductiezone een boostfunctie van drieduizend watt.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden