Hoe maak ik een garnalencocktail

Inleiding

Dit is een heerlijk en klassiek voorgerechtje, dat snel en makkelijk te bereiden is. Wereldwijd bestaan er vele varianten op de garnalencocktail. Hieronder vind u slechts één van de vele, maar wel één die aan te raden is.

Algemene informatie

Garnalen zijn het hele jaar door verkrijgbaar en bevatten goede voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B12, vitamine D en vitamine E. Daarnaast staan garnalen bekend om hun lage vetgehalte en goede vetten.

Garnalen komen in allerlei soorten keukens voor. Alleen de Joodse keuken en de vegetarische keuken gebruiken geen garnalen. De Joodse keuken gebruikt geen garnalen omdat garnalen niet kosjer zijn.

Daarentegen zijn garnalen wel halal en mogen ze in de Islamitische keuken gebruikt worden.

Garnalen pellen

Het is het beste en het makkelijkst om voor dit recept gepelde garnalen te kopen. Dit omdat het pellen van garnalen een tijdrovende bezigheid is. Maar voor degenen die het leuk vinden om ze zelf te pellen volgt hieronder de werkwijze:

Pak de garnaal met de rug van de garnaal naar je toe vast. Druk met de nagel van je duim van je andere hand in de middelste rugschubben van de garnalen en buig de rug door tot je een lichte knak hoort. Trek nu het staartgedeelte er af.

Werk altijd in een schone en hygiënische omgeving!

Overigens word er in Nederland zelf nog maar weinig garnalen gepeld. Er zijn nog wel een aantal pelateliers, maar vanwege de hoge loonkosten in Nederland is men uitgeweken naar landen als Marokko en Polen waar de loonkosten veel lager liggen. Het machinaal pellen van garnalen is vanwege de afmeting van de garnalen nog niet mogelijk.

Ingrediënten

Benodigheden voor 4 personen:

- 250 gr. gepelde roze garnalen

  • halve krop ijsbergsla
  • whiskey cocktailsaus
  • 2 vleestomaten
  • 1 citroen
  • verse peterselie
  • 4 glazen

Bereiding

Snijd de ijsbergsla in reepjes, was deze en droog 'm in de slacentrifuge. Verdeel de ijsbergsla over 4 glazen. Was de vleestomaten en snijd ze in plakjes. Verdeel de plakjes over de 4 glazen. Leg er dan de roze garnalen over. Drappeer ongeveer 1 à 2 eetlepels whiskey cocktailsaus over de garnalensalade. Garneer het geheel met wat verse peterselie. Was de citroen en snijd er 4 plakjes af. Snijd de 4 plakjes een stukje in en doe ze op de rand van ieder glas. Serveer de garnalensalade koel. Eet smakelijk!

Wijnadvies

Drink bij dit voorgerecht bij voorkeur een droge witte wijn. Een licht mousserende witte wijn of een droge rosé kan als alternatief, maar drink er geen rode wijn bij.

Tips

Zet de glazen voor het gebruik een tijdje in de koelkast. In koele glazen komt het gerecht beter tot zijn recht.

Vervang de Whiskey cocktailsaus door een zelfgemaakte cocktailsaus. Hievoor heb je nodig:

4 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels tomatenketchup, 500 ml creme fraîche, 2 eetlepels cognac en naar smaak zout en peper.

De bereiding is als volgt: Klop met een lepel de creme fraîche totdat deze zo dik is als yoghurt. Roer er dan de mayonaise, tomatenketchup, de cognac en zout en peper naar smaak doorheen.

Variatie

Met dit recept kan eindeloos gevarieerd worden.

Voeg bijvoorbeeld eens stukjes komkommer of stukjes appel toe.

Vervang de ijsbergsla door een andere slasoort.

Ook hier zijn garnalen bekend om

Garnalen zijn niet alleen bekend om het gebruik in dit klassieke voorgerecht. Ook de garnalenkroket en gefrituurde garnalen zijn alom bekend.

Links